Jelikož Siena, start i cíl včerejšího Strade Bianche, a Larciano, start i cíl dnešní Velké ceny Industria & Artigianato, jsou od sebe vzdáleny něco kolem 100 km, objevila se na startu dnešního italského závodů čtvrtina těch, co absolvovali Strade. Mezi nimi mj. Bauke Mollema a Gianluca Brambilla z Trek-Segafredo, Pello Bilbao a Matěj Mohorič z Bahrain-Victorious či Alejandro Valverde z Movistaru.

Mollema společně s týmovým kolegou Giulio Cicconem, Mauri Vansevenantem (Deceuninck-QuickStep) a Mikelem Landou (Bahrain) patřili k hlavním favoritům závodu, i proto, jak si vedli ve středu na Trofeo Laigueglia. Patřil by mezi ně i kolega Vansevenanta Andrea Bagioli, kdyby na poslední chvíli nevypadl ze sestavy, takže Deceuninck jel jen v šesti lidech.

Vyjíždělo se do slunečného počasí za teploty kolem 9 stupňů. Nejprve na cyklisty čekalo šest 14 km poměrně rovinatých okruhů.

Po 20 km od ostrého startu odjela tříčlenná skupina, v níž nejznámějším jménem byl Maciej Bodnar z Bora-hansgrohe. Před nájezdem do druhé části závodu, jíž byl kopcovitý okruh, který museli cyklisté absolvovat 4x, měla trojice náskok 3,5 minuty. Peloton podle očekávání vedly týmy Trek a Bahrain.

Trek-Segafredo měl před dnešním dnem na kontě již 5 letošních vítězství. Stejně jako Ineos-Grenadiers. A jen o jedno méně než v tomto směru nejlepší Deceuninck-QuickStep. Z Treku se na nich podíleli po dvou výhrách Mollema a Brambilla a jedno přidal na Kuurne Mads Pedersen.

V závěru prvního přejezdu San Baronto, kopce na okruhu, útočili Vincenzo Nibali (Trek), Mikel Landa, Matěj Mohorič a Giovanni Visconti (Bardiani). Zatím neúspěšně.

Při druhém výjezdu nestačili Italové z kontinentálních týmů Bodnarovi, který tak zůstal na čele osamocen. Ale i jeho hlavní skupina stahovala rychlým tempem. Stačil však ještě projet jako první podruhé přes vrchařskou prémii, ovšem s náskokem necelých 20 vteřin.

Dostižen však byl až na počátku třetího výjezdu. To se do své práce s plnou vervou pustili vrchaři. Pod vrcholem mělo 35 vteřin k dobru sedm lidí: Nibali a Ciccone (Trek), Fabbro (Bora), Devenyns (Deceuninck), Buitrago (Bahrain), Dunbar (Ineos) a Tesfatsion (Androni). Z pelotonu se je pokusil sólově dojet Alejandro Valverde.

Na úpatí posledního výjezdu však byla na čele pohromadě početnější skupina s většinou favoritů. První šel do útoku Quintana (Arkéa) s Vansevenantem. Dojeli si je Mollema s Landou.

Na vrcholu měli 28 vteřin na silnou osmičku pronásledovatelů. Trek-Segafredo v ní měl další dva lidi: Nibaliho a Brambillu. Po dvou lidech tam měla i Bora (Fabbro a Schelling) a Ineos (Dunbar a Rodriguez). S nimi tam byl ještě Tesfatsion a Valverde.

Ke spojení skupin ale už nedošlo. Poslední kilometr byl do mírného stoupání. Landa a Quintana nemají takové vsazení. Rozdali si to tedy Mollema s Vansevenantem a ten mladší byl úspěšnější! Sedmé letošní vítězství pro Deceuninck-QuickStep!

Jan Hirt byl klasifikován na 101. místě se ztrátou +6:54 min.