Jde o závod třetí kategorie (1.1). V minulosti ho vyhráli takové hvězdy jako Bernard Hinault (1982), Jan Raas (1983), Richard Virenque (1997) či Frank Vandenbroucke (1999). V roce 1996 Ján Svorada dospurtoval druhý za vítězným Fabio Fontanellim.  

Letos se na start postaví 17 týmů z toho 9 francouzských. Z World Tour sem přijedou závodit cyklisté 7 mančaftů: AG2R, Groupama, Cofidis, UAE, EF, Lotto a Wanty. Z kategorie ProTour samozřejmě všechny francouzské: Arkéa, Delko, Total a B&B, dále dva belgické: Sport Vlaanderen a Bingoal, dva španělské: Caja Rural a Kern Pharma a konečně dva francouzské kontinentální: Roubaix a St.Michel. 

Z nejznámějších jmen najdeme ve startovní listině Matteo Trentina (UAE), Johna Degenkolba, Philippa Gilberta a Tima Wellense (Lotto), Lilian Calmejana a Tony Gallopina (AG2R) nebo Bryana Coquarda (B&B). Zajímavou sestavu posílá Total Direct: ze sedmičlenné skupiny je hned pět letošních posil: Boason Hagen (NTT), Latour, Geniez a Vuillermoz (AG2R) a Lawless (Ineos). S nimi je nominován i vítěz z roku 2019 Anthony Turgis

V týmu Equipo Kern Pharma je pět kluků do 23 let, z toho čtyři 19 – 21 letí. Mezi ně patří i Vojta Řepa, který se tak hned po svém přestupu z Topforex Lapierre dostává do společnosti těch, které ještě loni nejspíš sledoval v televizi. Opravdu raketový vzestup ze spíše lokální úrovně do skutečně světové cyklistiky. Držíme palce! 

Loňský ročník vyhrál ve spurtu čtyřčlenné skupiny Benoit Cosnefroy (AG2R) – viz titulní snímek, který si tu odstartoval skvělou sezónu: následně v únoru vyhrál etapák Etoile de Bességes (2.1), v březnu dojel 5. na Drome Classic (1.Pro), po nucené pauze vyhrál v srpnu etapu na Occitanii (2.1) a skončil 10. na evropském šampionátu, v září se stal 6. nejlepším vrchařem na Tour de France, aby exceloval v říjnu na významných klasikách: postupně 2. na Valonském šípu, 18. na Lutychu (oba WT), 3. na Brabantském šípu a 2. na Paris-Tours (oba Pro). Ve svých 25 letech patří mezi mimořádné talenty světové cyklistiky a ne nadarmo má s AG2R Citroën podepsáno až do roku 2023. Obhajovat loňský triumf na Velké ceně Marseille však letos nebude.

                                                                                                                                                

Letošní - po Classica Valenciana (1.2) - druhý otvírák sezóny na evropském kontinentu – ovšem první s účastí World Tour týmů -  měří 171 km.  Jede se v kopcovitém terénu, z nichž tři pořadatelé oklasifikovali jako vrchařské prémie. Jsou to stoupání v délce kolem 4 km a nejprudší z nich má téměř 8% průměrný sklon. 

Vrchařské finále závodu obstará sedlo Col de la Gineste, při jehož přejezdu budou muset cyklisté na necelých 10 km zdolat 300 výškových metrů. Z něho následuje přibližně 10 km sjezd do cíle, přičemž cílová rovinka je mimořádně dlouhá a k cílové čáře mírně stoupá. 

Eurosport závod v programu nemá. Webové stránky avizují, že jej bude možno sledovat přímým přenosem na stanici France 3. 

O tři dny později je naplánován pětietapový Etoile de Bességes – Tour de Gard a startovat na něm bude opět Equipo Kern Pharma. V nezměněné sestavě, tudíž opět s naším Vojtou Řepou! 

Ten figuruje i v nominaci na Clasica de Almeria, která se jede týden po skončení Etoile (14. února) a je zařazena do kategorie 1.Pro! Tak to je pořádný zápřah na úvod sezóny. 

Na rozdíl od prvních dvou jmenovaných závodů by se měl na Almerii potkat s dalšími Čechy: v předběžné nominaci týmu Deceuninck-QuickStep je uváděn Zdeněk Štybar, v týmu Gazprom-RusVelo Roman Kreuziger i Mathias Vacek! Máme se na co těšit!