Druhá a poslední etapa závodu Nation´s Cupu pro kategorii U23 byla dlouhá 125 km, jela se z Bialystoku do Bialystoku a cyklisté při ní nastoupali necelých 500 výškových metrů. Posledních 5 km mělo převážně klesavý charakter.

Jelikož včera na 3. místě Bittnera a 9. Ťoupalíka doplnil ještě na 11. místě Petr Kelemen, vstupovali naši reprezentanti do etapy z 1. místa v soutěži týmů! Se stejným časem jako druzí Francouzi. Pět vteřin pak ztrácely týmy Nizozemska, Německa, Itálie a Norska.

Únik čtveřice

Brzo po startu odjela čtveřice z Dánska, Polska, Ruska a Rakouska. Po 50 km měli 3 minuty. Na čele pelotonu byly nejvíc vidět dresy Nizozemska, Německa a Belgie. Naši se pohybovali také hodně v popředí hlavní skupiny a posléze poslali člověka, aby se podílel na sjíždění úniku.

Terezín a Nizozemci

50 km před cílem, kdy byl náskok uprchlíků těsně nad 2 minuty, se pokusili Nizozemci roztrhat peloton na terezínu. Což se jim podařilo. Peloton se rozdělil na vícero skupin.

V té první desetičlenné měli Nizozemci 4 lidi, včetně průběžného lídra Marijn Van den Berga. Dva měli ve skupině Němci, včetně včera druhého Heiduka. A byli tam i dva naši: Ťoupalík a Bittner! Doplňovali je Rus a Nor. A všech deset tvrdě pracovalo, takže šance, že se dílo podaří, byla vysoká. Odstup od další skupiny také postupně narůstal.

40 km před cílem měla tato skupina ztrátu 30 sekund na první, kde přestal stačit Polák a propadl se i druhou skupinou, a stejný náskok na pronásledující.

35 km před cílem se obě přední skupiny spojily. Náskok na další zhruba 40člennou skupinu, která vehementně usilovala o to dostat se dopředu a kde se nejvíc snažili Poláci stínovaní Belgičany, činil v té době 35 sekund. V ní byli zabudováni i zbylí tři čeští reprezentanti.

Souboj s pronásledovateli

25 km před cílem se náskok zkrátil na 25 sekund. To ale přišel na řadu další větrný úsek, což byla výhoda spíš pro první vzorně srovnanou a spolupracující skupinu. Zvlášť když ve stíhací boural tempo Nizozemec a Norové. Takže náskok začal opět narůstat.

20 km a 40 sekund! A stále pravidelný kolotoč s výjimkou dvou z původního úniku: Dána a Rakušana. Vzadu za to vzali Italové a Francouzi, aby je museli opět vystřídat domácí Poláci. Sem tam pomohl někdo další.

Podle přileb bylo možno rozeznat, že jeden Němec a dva Nizozemci v čelní skupině jsou kolegy v development týmu Jumbo-Visma a že další Nizozemec je kolegou Pavla Bittnera v development týmu DSM.

10 km a 35 sekund. Ze stíhací skupiny, která prořídla, poodjeli Polák s Italem, ale Belgičani je sjeli.

5 km a 25 sekund. Na autostrádě fouká silně proti!

Finiš

1,5 km před cílem se na špici srovnali všichni Nizozemci a rozjeli typický sprinterský vlak pro Van den Berga. A ten také vítězí!

Z našich vypadal v koncovce silnější Jakub Ťoupalík, který ve spurtu osmičky dojel na 6. místě. Pavel Bittner o příčku za ním.

Skvělé představení Nizozemců. Naši ukázali, že patří k absolutní špičce. Pavel Bittner celkově na 3. a Jakub Ťoupalík na 6. místě. V týmech 2. místo za Nizozemci!

P. S. Jestliže jsme chválili on-line přenos z Estonska, tak tady musíme dvojnásob! Kéž by se to někdo naučil i u nás. To by bylo radosti!

Výsledky.