První ročník vyhrála Němka Angela Ranftová. Německým cyklistkám se na Gracii daří dlouhodobě. Hned pětkrát zvítězila legendární Hanka Kupfernagelová (1995, 1996, 1997, 1999 a 2000), její krajanka Judith Arndtová se radovala čtyřikrát (2001, 2005, 2006, 2007). A nejlepší cyklistka historie, Nizozemka Marianne Vosová, zvítězila v celkovém pořadí dvakrát a k tomu přidala osm etap.

Mezi vítězky patří další současné hvězdy ženské cyklistiky. Například Ellen van Dijková, mistryně světa a Evropy v časovce, Němka Trixi Worracková a Běloruska Alena Amialiusiková.      

V loňském roce byl závod dramatický až do posledních metrů. Do závodu famózně vešla švédská reprezentantka Emilia Fahlinová. Vyhrála první etapu s těžkým dojezdem ve Štramberku i druhou etapu s hromadným dojezdem v Lichnově. Po prvních dvou etapách vedla o 13 vteřin před mladou Ruskou Marií Novolodskou.

Jenže Emilii Fahlinové nevyšla časovka, v té obsadila až šesté místo a ztratila na ruskou závodnici Olgu Zabelinskou čtyřicet vteřin. Ta se o deset vteřin dostala do čela celkové klasifikace. Následně byla na pořadu odpolední etapa s cílem ve stoupání ve Visalajích. A Emilia Fahlinová znovu útočila a vyhrála třetí etapu loňské Gracie. Jenže Olga Zabelinská dobře kontrovala, dojela druhá a ztratila jen šest vteřin. A s bonifikačním rozdílem stále vedla, ale už jen o pouhé dvě sekundy.

Závěrečná etapa v Orlové nebývá rozhodující a příležitostí na zvrat mnoho nepřináší, většinou jde jen o bonifikace. Ale ty na zvrat teoreticky stačily. A hned první rychlostní prémie Emilii vyšla, vyhrála ji a stáhla tři vteřiny, ale Olga Zabelinská projela prémii na třetím místě a získala jednu sekundu. Tím se rozestupy srovnaly. Ovšem ve prospěch Zabelinské hrálo pět desetin vteřiny z časovky a stále byla ve žlutém.

Šanci na zisk dalších vteřin při rychlostních prémiích vzaly Švédce další dívky v úniku a odjetou skupinu se už pelotonu nepodařilo dojet. Olze stačilo dojet ve stejném čase s Emílií na cílovou pásku, což bylo dost pravděpodobné. Ale švédská reprezentantka vsadila na závěrečný dojezd, který v Orlové není jednoduchý, poodskočila z pelotonu a rozhodčí jí připsali šest vteřin náskoku a ty rozhodly o celkové vítězce Gracie.

Víc napínavé to být nemohlo. Ani víc zasloužené vítězství.

A jak to bude letos, se dozvíme mezi 2. až 5. květnem.

Foto Josef Vaishar/cycling.photography