Memoriál je tradičně zařazen do žebříčku UCI jako závod kategorie CL1, divákům se tak od pátku 30.8. do soboty 31. 8. opět představí olympionici, mistři Evropy i světa. Na programu jsou jak vytrvalostní, tak sprinterské disciplíny, ty nejzajímavější souboje budou oba dva dny probíhat od 16:30. Pořadatelé mysleli také na doprovodný program, jedním z jeho hlavních bodů bude koncert skupiny Premier.

„Doufáme, že vyjde počasí a fanoušci opět přijdou vytvořit skvělou atmosféru. Vstupné bude dobrovolné, proběhne také tombola a vydraží se podepsaný dres mistra republiky ze silnice Tomáše Bárty. Celý výtěžek pak poputuje na oddělení Onkologie Fakultní nemocnice Olomouc,“ říká ředitel závodu Michal Mráček.

Ve vytrvaleckých disciplínách bude velkým lákadlem dánský závodník a zároveň olympijský vítěz omnia z Londýna Lasse Norman Hansen. Představí se ale také italští medailisté z mistrovství světa v týmové stíhačce Francesco Lamon a Michele Scartezzini, čtyřnásobný mistr světa na dráze Morgan Kneisky z Francie nebo mistr světa ve scratchi Yauheni Karaliok z Běloruska. Domácí tým TUFO-PARDUS Prostějov na start samozřejmě také postaví své největší dráhové hvězdy v čele s trojnásobným mistrem Evropy v bodovačce Wojciechem Pszczolarskim, nebo medailistou z nedávného Mistrovství Evropy na dráze Danielem Baborem.

„Je to pro mě jeden z nejdůležitějších startů druhé poloviny dráhové sezóny. Startovat budu v omniu, bodovacím závodě a madisonu, kde chci dosáhnout co nejlepšího výsledku a vyjet si hodně bodů do žebříčku UCI vzhledem k Olympijským hrám v Tokiu,“ svěřil se Wojciech Pszczolarski, který se bude po velodromu prohánět ve dresu úřadujícího mistra Evropy.

„Na Memoriál Otmara Malečka jezdím už od mládežnických kategorií a vždy se na něj těším, kvůli jeho atmosféře, kterou fanoušci vytvářejí. Chtěl bych jim na oplátku ukázat, že dráhová cyklistika je skvělý sport, na který se dobře kouká a doufám, že předvedeme dobrou show.“ dodává Dan Babor.

Do Prostějova zamíří i kompletní sprinterská špička z Dukly Brno. Chybět tedy nebudou olympionici a medailisté z vrcholných akcí Pavel Kelemen, Tomáš Bábek, nebo třeba prostějovští odchovanci Robin Wagner a Jakub Šťastný, který v loňském roce získal titul mistra světa ještě v juniorské kategorii. Ze zahraničí pak například z Polska přicestuje Mateusz Lipa, mistr světa z teamsprintu.

V rámci dráhového mítinku se na start postaví také ženy elite. Jejich startovní listina je velmi obsáhlá a na první pohled upoutá například jméno mistryně světa na silnici a mistryně Evropy na dráze Amalie Dideriksen z Dánska a zajímavé boje jistě nabídne také závod juniorů, kde se čeští závodníci budou moci poměřit s mezinárodní konkurencí z Rakouska nebo Ukrajiny.

Atmosféru velkých závodů si zažijí také kadeti a žáci, když jejich závod v rámci GP Prostějov je zařazený do kalendáře Českého poháru na dráze.