V sobotu 1. a v neděli 2. května proběhne nejprve na plzeňské Lopatárně mezinárodní kritérium a poté silniční závod se startem a cílem v Kyšicích. Oba závody jsou vypsány pro kategorii kadetů a juniorů.

Speciálně pro české závodníky to bude mimořádná příležitost porovnat svou výkonnost se silnou mezinárodní konkurencí, jelikož se na startu sejdou cyklisté ze 17 evropských zemí! Přičemž nejde o země převážně z východní Evropy či Balkánu, ale o Němce, Rakušany, Poláky, Francouze, Nizozemce, Lucemburčany, Maďary, Slováky a další země, které mají své nezanedbatelné postavení v dospělé cyklistice na úrovni World Tour.

A to ještě covid a s ním související zdravotnická opatření znemožnila start mj. zájemcům z Dánska, Norska a Švédska na tomto podniku, který velmi prospěšně pro domácí cyklistiku rozšiřuje počet akcí s mezinárodním dosahem pořádaných na našem území.

Na Bíteši mohli startovat i vybraní junioři včetně zástupců RKCA.

Máme-li zájem o co největší počet českých cyklistů působících na špičkové mezinárodní úrovni, potažmo ve špičkových světových týmech, pak toto je přesně ta správná cesta. Přes závody českého poháru, jinak samozřejmě užitečné aktivity, cesta do světa moc nepovede. Jelikož jedině nejsilnější mezinárodní konkurence a srovnání s ní dává pravý obraz úrovně našich kadetů a juniorů.

A k těm pár, kteří se letos posunuli z juniorské kategorie do špičkových týmů, mám tím na mysli Pavla Bittnera (Development Team DSM ) a Mathiase Vacka (Gazprom-RusVelo), bychom právě touto cestou mohli posouvat další české cyklistické naděje.

Aktuální jedničkou RKCA je 18letý Daniel Sporysch, na Bíteši startoval v dresu juniorské reprezentace.

Hlavní závod je ten nedělní. Ale když už k nám budou cyklistické naděje včetně jejich doprovodu vážit dlouho cestu, a někdo bude muset ujet až 2 tisíce kilometrů, pak se v RKCA rozhodli připojit ještě sobotní odpolední kritérium na Lopatárně a samozřejmě pro obě kategorie, byť peloton tu bude o malinko chudší, jelikož ne všechny zahraniční týmy dorazí i na sobotní závod.

S ohledem na cyklistické dovednosti a propustnost tratí bude v neděli peloton kadetů čítat kolem 120 závodníků, juniorů se postaví na start kolem 160 v přibližně 27 týmech, přičemž maximální počet v jednom týmu je 6 závodníků.

V kadetech to bude co do porovnání počtu Čechů a zahraničních závodníků zhruba půl na půl.

V juniorech příležitost porovnat se se silnou zahraniční konkurencí dostane 7 českých týmů. Všechna čtyři vrcholová střediska: RKCA, Favorit Brno, Tufo Pardus Prostějov a Dukla Praha. A dále olomoucký Mapei Merida Kaňkovský, reprezentační výběr a reprezentační dvojka v podobě výběru cyklokrosu.

Je skvělé, že se závod za současné situace vůbec uskuteční! Takže fakt, že sice bez diváků, je v této souvislosti podružný. Ale obecně platí, že sport bez diváků postrádá mimořádně důležitý rozměr. Proto budou oba nedělní závody komplet přenášeny on-line formou, o kterou se postará RoadCycling.cz.

Obdobný přenos se uskutečnil již při zmíněném mistrovství republiky mládeže a měl mimořádně kladný ohlas. A s odborným komentářem Josefa Kratiny, bývalého úspěšného trenéra a manažera Dukly Praha, by si měli přijít na své jak laici, tak cyklistická odborná veřejnost.

Lopatárna startuje v 16:00 hodin závodem kadetů, kteří si dají 30 kol (33 km), a pokračuje v 17:30 závodem juniorů na 50 kol (55 km).

loading...

To bude ale pouze předkrm. To hlavní se odehraje v neděli. Start i cíl je situován do Kyšic a 12,1 km dlouhý okruh vede po známé a prověřené trati přes Červený Hrádek, Chrást a Dýšinu.

Kadeti se vydají do závodu na 7 okruhů v 9:00 a ve 12:30 je vystřídají junioři, kteří absolvují 11 okruhů.

Trasa závodu je zvlněná, klasikářská, takže průměrnou rychlost nejlepších juniorů můžeme odhadovat ke 42 km/hod., zvláště když se bude pořádně závodit, což se u juniorů v tomto složení předpokládá jaksi samozřejmě.

Takže v neděli 2. května k trati sice ne, ale k on-line přenosu zveme s mimořádným akcentem všechny, které baví cyklistika a jež si chtějí udělat obrázek, jak závodí světové mládežnické naděje a mezi nimi i ty naše, české!