Hektickému závěru s pády a dramatickým vyústěním předcházel poměrně klidný průběh etapy z Vejle do Sønderborgu. Magnus Cort (EF Education - EasyPost) byl jediným uprchlíkem celé etapy a logicky si dojel pro všechny tři vrchařské prémie a navýšil vedení ve vrchařské soutěži. Do Francie se přesune s 6 body a puntíkovaným trikotem. Obklopen mnoha stovkami tisíc diváků u trati si užíval každý metr závodu a samozřejmě si vysloužil i červená číslo pro nejaktivnějšího závodníka etapy.  

První byl i na rychlostní prémii, ale o dost bodů sprintovali i jezdci v pelotonu. Wout van Aert (Jumbo - Visma) získal 17 bodů, Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 15 bodů a Peter Sagan (TotalEnergies) 11 bodů. Další potenciální favorité se moc nesnažili. Cort byl dostižen 53 kilometry před cílem a zbytek etapy kontrolovaly sprinterské týmy. 

Pogačar se vyhnul pádu. Haig, Meintjes a další ztratili

10 kilometrů před cílem došlo k velkému pádu a peloton se rozdělil. Tadej Pogačar (UAE Emirates) se jen těsně vyhnul pádu a ztrátě času. Zatímco jeho největší soupeři z týmů Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers měli v popředí pelotonu velkou podporu týmu, Pogačar se po pelotonu pohyboval většinou sám a kousek za čelem. A málem se to nevyplatilo. Ztrátě času se však vyhnul, což se nepodařilo lídrům Bahrain Victorious, kteří ztratili 39 sekund, stejně jako Rigoberto Urán (EF Education - EasyPost) a Louis Meintjes (Intermarché - Wanty Gobert). 

Ve závěrečných 10 kilometrech měli na čele pelotonu převahu jezdci Quick-Step Alpha Vinyl a dobrou pozici si neustále držel i lídr závodu Van Aert. Naopak Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco) a jeho týmoví kolegové se dlouho nemohli posunout na úplné čelo. 3 kilometry před cílem měl Jakobsen před sebou čtyři týmové kolegy, Jasper Philipsen tři kolegy z Alpecin - Deceuninck a hned za nimi se drželi Van Aert, Caleb Ewan (Lotto Soudal) a další, ale Groenewegen se musel dopředu ještě dostat a nevypadalo to vůbec dobře.

Van Aert potřetí druhý 

Kilometr před cílem se však před jezdci australského týmu otevřel prostor a Groenewegen se tak konečně mohl zapojit do spurtu. Naopak Jakobsen, vítěz 2. etapy, ztratil své týmové kolegy, propadl se v rychlé poslední zatáčce 800 metrů před cílem a do spurtu o vítězství nezasáhl. Christophe Laporte (Jumbo - Visma začal spurtovat jako první vedle svého týmového kolegy Van Aerta, zatímco za Belgičanem se držel Sagan a za ním Groenewegen. Van Aert u pravé bariéry zavřel rozjetého Sagana a za ním jedoucího Ewana, ale levou stranu už si nepohlídal a právě tudy se dopředu protáhl Groenewegen a o galusku zvítězil. Třetí Philipsen byl také velmi blízko vítězství, stejně jako čtvrtý Sagan. 

Van Aertův pohyb směrem k bariéře byl na hranici porušení pravidel, ale rozhodčí lídra závodu nepotrestali. Sagan to v cíli okomentoval stručně: Jsem rád, že jsem celý. Záleží na rozhočích, stačí se podívat na záznam spurtu."

Groenewegen byl v cíli hodně dojatý, vyhrál na Tour po třech letech čekání, kdy neměl důvěru týmu Jumbo - Visma a dva roky po nehodě na Okolo Polska, kde způsobil pád a vážná zranění Fabiu Jakobsenovi. Od UCI dostal zákaz činnosti na několik měsíců a také čelil anonymním výhrůžkám a útokům. Po přestupu do BikeExchange - Jayco dostal šanci na Tour a odměnil se vítězstvím. „Co na to říct," povzdechl si v cíli etapy. "Především děkuji svému týmu a rodině. Jsem zpátky na Tour a jsem v dobré formě, to je fajn. Návrat nebyl náročný fyzicky, ale psychicky ano."

„Nedaleko před cílem jsem se zapletl do pádu, ale zůstal jsem klidný a nakonec jsem se dostal zpět na dobrou pozice. Poté mě Amund Grøndahl Jansen dokonale dovezl do spurtu a mohl jsem spurtovat." Groenewegen vyhrál o malý kousek, ale za páskou okamžitě slavil, byl si jistý: „Dojížděl jsem ve větší rychlosti než Wout, ale bylo to velmi těsné."

Van Aert přiznal zásadní chybu: Ve sprintu jsem opravdu cítil, že to mám v kapse. Vyjel jsem z Christophova háku příliš brzy, měl jsem za ním zůstat o něco déle. Kdybych ještě chvíli vydržel, vyhrál bych. Šlo o centimetry, takže to byla moje velká chyba. Škoda."

V celkovém pořadí si věčně druhý Van Aert opět polepšil. Díky bonusům vede o 7 sekund před Yvesem Lampaertem (Quick-Step Alpha Vinyl) a o 14 sekund před nejlepší mladým závodníkem Tadejem Pogačarem. A polepšil si také v bodovací soutěži, už má 107 bodů, druhý Jakobsen 90 bodů a třetí Groenewegen 60 bodů. Sagan se zatím drží na čtvrtém místě s 54 body. 

Je samozřejmě skvělé jezdit v žlutém dresu, ale jsem tu samozřejmě proto, abych vyhrával závody, a když jste takhle blízko, je to obrovské zklamání. V každém případě byl můj první den ve žlutém úžasný zážitek. Nemohlo to být krásnější, mezi tolika nadšenými diváky. Byl to krásný den," dodává Van Aert.