Dylan Groenewegen využil dokonalé práce svého nového týmu BikeExchange - Jayco. V hektickém závěru etapy rozjel Luka Mezgec svému lídrovi ideální rychlost do poledních desítek metrů a Groenewegen před sebe už nikoho nepustil. Druhý skončil Brit Dan McLay (Arkéa - Samsic) a třetí Caleb Ewan (Lotto Soudal), který začal spurtovat příliš vzadu a ani mimořádně vysoká rychlost mu k druhému vítězství nestačila.

Terezíny a pády decimovaly peloton

3. etapa Saudi Tour začala zostra. Vítr působil terezíny a ty způsobily dělení hlavního pole. V pelotonu panovala nervozita a ta způsobila několik pádů. Někteří závodníci museli vzdát, další zůstali vzadu, včetně Santiaga Buitraga (Bahrain Victorious), lídra celkového pořadí. Vpředu se udrželo jen 50 jezdců, ale vysoké tempo pokračovalo a vedoucí skupina se postupně zmenšila na 27 cyklistů.

Buitragova druhá skupina ztrácela jen 30 sekund a do cíle zbývala spousta kilometrů, proto se peloton opět sjel. A konečně dostali příležitost uprchlíci, do úniku se vydali Anthony Turgis (TotalEnergies), Edward Planckaert (Alpecin - Fenix) a Benjamin Declercq (Arkéa - Samsic). Ale ani jim to dlouho nevydrželo, protože Quick-Step Alpha Vinyl rozjel další terezíny. velmi rychle vedoucí trojici dojel. Peloton se rychle opět sjel a Turgis to zkusil v úniku ještě jednou, ale tentokrát sám.

Pro Francouze v úniku to byla těžká dřina. Získal sice náskok před 5 minut, ale v protivětru se trápil a ho dostihl 14 kilometrů před cílem. O tři kilometry později to na terezínu opět zkusil Quick-Step Alpha Vinyl, ale podmínky nebyly ideální a malý peloton se neroztrhal. 5 kilometrů před cílem zaútočil Niki Terpstra (TotalEnergies), avšak bez úspěchu.

Poté už se vše chystalo na hromadný dojezd. Týmy Lotto Soudal, Quick-Step a BikeExchange - Jayco se přetahovaly, ale v dojezdu byla nejlepší australská sestava. Luka Mezgec rozjel spurt a Dylanu Gronewegenovi stačilo pouze roztočit své rychlé nohy a připsal si své první letošní vítězství a první vítězství po přestupu. Caleb Ewan by v případě vítězství převzal dres lídra celkového pořadí, ale tentokrát ho Jasper De Buyst nedovezl na nejlepší možnou pozici, Australan začal spurtovat zezadu, Groenewegena rychle dojížděl, ale bylo pozdě. Skončil třetí a Buitrago si díky tomu mohl opět dojít pro zelený trikot lídra závodu.

Kolumbijec vede s náskokem 3 sekund před Ewanem a 17 sekund před Maximem Van Gilsem (Lotto Soudal). Ale ve 4. etapě by se toho mělo hodně změnit, protože před cílem etapy se tyčí strmé, 4 kilometry dlouhé stoupání. A to pravděpodobně Caleb Ewan mezi nejlepšími nezvládne. Udržel aspoň vedení v bodovací soutěži.