Etapa

Dnešní závěrečná etapa Tour of the Alps byla se svými 121 km nejkratší a z pohledu profilové náročnosti v rámci tohoto etapáku průměrná. Přesto na cyklisty čekalo přibližně 2,5 tisíce výškových metrů v pěti delších kopcích.

Druhý a čtvrtý v pořadí byly kategorizované: nejprve vrchařská jednička, která začala na 34. km, měřila 6 km s průměrným sklonem 7,9% a maximem 10,7%. Po třech kopcích dorazili cyklisté už do cílové Riva del Gardy, ale museli ještě dvakrát zdolat výjezd k jezeru Tenno (9,3km, 5,6%), přičemž v prvním případě mohli získat body do vrchařské soutěže od 6 do 2 bodů, což je příděl pro vrchařskou dvojku.

Mohli jsme být zvědavi, zda se Alessandro De Marchi pokusí získat zpět dres pro nejlepšího vrchaře, přičemž nejjednodušší cesta k tomu vedla přes body na první prémii.

Zajímavosti

Na závodech se mj. jezdí o peníze. Před poslední etapou nejvíc vydělal Ineos (10.315 euro), na druhém konci tohoto řebříčku se krčí Groupama-FDJ a Gazprom-RusVelo s 95 eury.

Do dnešní etapy nenastoupil Jay Hindley (DSM), který podobně jak Dan Martin včera spadl v závěrečném velmi technickém sjezdu 5 km před cílem. Sice na kolo nasedl a do cíle dojel, ovšem se ztrátou, která znamenala sestup ze 7. na 11. místo, a s nutností šití otevřené rány. Tým vyhlásil, že se rozhodne o dalším pokračování až po uplynulé noci a jak vidno, rozhodl se pro DNS (did not start).

Aleksandr Vlasov v den svých dnešních narozenin určitě myslel minimálně na posun před Bilbaa, na kterého ztrácel pouze 8 sekund.

Zvláštní motivaci mohl mít Gianni Moscon: jednak by případný vítězný etapový hattrick byl mimořádně příjemným počinem a jednak se etapa odehrávala v jeho rodném kraji, jelikož se před třemi dny a 27 lety narodil v Trentu vzdáleném 25 km od Riva del Gardy.

Únik

Po 24 km se utvořil první 8členný únik, do něj ale měli zájem se dostat ještě další cyklisté, takže se nakonec ve stoupání na vrchařskou jedničku v čele osamostatnila velmi silná 16členná skupina, v níž k nejzajímavějším patřili již potřetí Grosschartner a s ním zase Fabbro (Bora) (13. muž průběžného pořadí), Thibaut Pinot, který se marně pokoušel dostat do úniku už třikrát, či Dan Martin (Israel), který se po včerejším pádu v závěrečném sjezdu propadl ze 4. na 14. místo se ztrátou 4 min.

Pak tu byli vrchařští pomocníci lídrů Nick Schultz (BikeExchange) (10.) pro Yatese (1.), Hermannn Pernsteiner (Bahrain) pro Bilbaa (2.), Vadim Pronskij (Astana) pro Vlasova (3.), Iván Sosa (Ineos) pro asi stále Sivakova (5.), Tejay van Garderen (EF) pro Carthyho (6.) a Guerreiru (8.) a Nicolas Roche a Michael Storer (DSM) pro Bardeta (9.).

Doplňovali je Bidard a Gallopin z AG2R, Amezqueta z Caja Rural a Steinhauser z rakouského Tirol KTM.

A konečně nechyběl ani Alessandro De Marchi (Israel), který si pohlídal 10 bodů na prémii, a tím i konečný zisk pozice nejlepšího vrchaře závodu.

Po sjezdu a před dalším, v pořadí třetím stoupání, měli na hlavní skupinu 1:50.

Po jeho absolvování a po sjezdu do Riva del Gardy se čelní skupina rozdělila a vepředu zůstala pouze sedmička Pinot, Grosschartner, Roche, De Marchi, Gallopin, Amezqueta a Steinhauser.

Peloton, který vedla až na Schultze kompletní sestava BikeExchange, ztrácel na první skupinu stále necelé 2 minuty.

Dvakrát k Lago di Tenno

Nyní přišly na řadu dva výjezdy k Lago di Tenno.

V kopci si najeli na čelo pelotonu tři cyklisté Trek-Segafredo, kteří tu pravděpodobně pracovali pro Brambillu, jejich nejlépe postaveného muže na 16. místě průběžného pořadí, který následně ve sjezdu zaútočil na hraně absolutního rizika, takže v jedné z prudkých zatáček se vyhnul pádu přes svodidla jen s největším vypětím sil! Najel pár vteřin, o které na rovině ve městě zase hned přišel.

Čelní skupina při průjezdu cílovým prostorem a před druhým výjezdem k Tennu měla k dobru minutu.

Hned v úvodu posledního stoupání zaútočil Grosschartner.

Za ním došlo v první třetině hlavní, zhruba 50členné skupiny k pádu, který postihl přibližně 10 lidí, ale vypadalo to, že v něm nezůstal nikdo z hlavních favoritů na celkové pořadí.

Sólo Grosschartnera

Grosschartner jel jako mašina, velký převodník, prostřední pastorek, a vypadalo to, že by mu to mohlo na třetí pokus vyjít, když ve třetí etapě jen těsně podlehl Mosconovi. Zvláště když na dvojici pronásledovatelů De Marchi - Roche postupně navyšoval náskok, který se 14 km před cílem dostal na 45 sekund.

V pelotonu, resp. v tom, co z něj zbylo, klid. Na čele domestici BikeExchange a ostatní srozuměni s tím, že vše podstatné je už dáno. Sice k pár nesmělým pokusům došlo, ale nic, co by mohlo změnit daný stav věcí.

Grosschartner sice na kruháči pod vrcholem stoupání zaváhal, kam vlastně má zatočit, ale těch pár ztracených vteřin nemohlo jeho vítězství ohrozit. Po dlouhém sjezdu se tedy mohl konečně radovat z vítězné etapy.

Duo Roche – De Marchi uhájilo svůj odstup od hlavní skupiny o pár vteřin.

Inventura

Vítězem závodu se stal Simon Yates, který se tu předvedl ve výborné kondici a v podstatě neměl rovnocenného soupeře.

Dnešní etapa kromě dresu pro nejlepšího vrchaře nic zásadního nezměnila. Stupně vítězů tedy doplnili Pello Bilbao a Aleksandr Vlasov, nejlepším mladíkem se stal Cepeda a týmy ovládl Ineos.

Za 14 dnů při Giro d´Italia se máme na co těšit!