Tradiční až ikonický závod v severním výběžku země u německých hranic se z hospodské hecovačky už dávno proměnil ve svátek cyklistů, ale i nabitý závod. Navíc se jezdí na tradičním 57kilometrovém okruhu (s převýšením do 700 metrů), v dvojnásobné podobě zvané Obr se 112 km. Oba se počítají do seriálu RoadCup – kratší do RoadRace a delší je finálem RoadMarathonu.

Na poslední chvíli se lehce pozměnil okruh směrem k Velkému Šenovu. „Má logistický charakter, znamená to spíš zjednodušení. Trať se prodlouží o tři kilometry, ale zmenší se kopec, takže celý okruh bude méně selektivní. Je tam pěkná cesta, vrací se do Mikulášovic, kde chystají městské slavnosti cyklistiky,“ vysvětluje ředitel závodu Jan Novota, který právě vystoupil z helikoptéry. Ta doprovodí v sobotu závodníky a zajistí také unikátní záběry pro livestream i fotografie. Jako někde na Grand tour…

TdZ_org.jpg

Vrací se po roční pauze také původní řazení na startu, ale do čtyř koridorů, kde první čestné pozice zaujmou historická kola a Classico (kola i jezdci přes 30 let…). „Bylo to k nim neuctivé a nebyli dobře vidět na fotkách. Ti nejlepší se jim jistě zvládnou brzy vyhnout,“ potvrzuje ředitel. Loni zbylo 14 čísel, a i s dětmi závodilo 950 cyklistů včetně bikerů. Letos možná rekord padne. Nevyzvednutá čísla budou k dispozici těsně před startem, v sobotu okolo deváté, pokud to ještě chcete risknout…  První borci vyrážejí z náměstí v 9.53. Cílový limit tvoří 14. hodina, pro Obra musíte objet první okruh za 1:50, tedy min. průměr 30 km/h.

Navzdory očekávanému ještě letnímu žáru se dá na silnici čekat řádná bitva. Na dlouhé trati se proti sobě postaví silné formace L27/Integray (Fiala, Hula, Kollert,…) a Lawi stars/Giant (Endler, Brňák, Nežerka, Vojtěch,…), k tomu se na oblíbený podnik hlásí i obhájce prvenství Tomáš Kalojíros ze saganovského týmu Pierre Baguette. Však na kratší trati pojede i jeho sportovní ředitel Ján Valach, bývalý československý reprezentant, patron seriálu RoadCup. Dohromady se dal i muž z plakátu 74letý Josef Jánoš, který nechyběl ani v jednom z ročníků! Na inspirační inspekci se chystají i lidé z pořadatelského týmu L´Etape Czech. Bývalá šampionka Tereza Huříková tu sice neroztočí pedály, ale bude dění komentovat.

Bohatý pětidenní program začíná už dnes odpolední vyjížďkou. Loni měl úspěch páteční „kavárenský“ švih, ale i nedělní „dojezdná“ do národního parku a pivovaru Falkenštejn. „Určitě stojí za to přijet na celý nejmíň víkend, ubytování se určitě najde,“ dodává Novota. Nyní přibyl mezi magnety ještě sobotní koncert liberecké kapely Rammstein RCZ, která je tak dobrá, že jim samotní Ramštajni zakázali používat oficiální název revival. Možná, že je Till Lindemann přijede zkontrolovat, vždyť to z má Berlína jen tři hodinky autem…

Tour de Zeleňák 2024

TdZ_org.jpg

Ještě hnedle v neděli 8. 9. finišuje letošní ročník RoadRace v Hradci Králové tradiční exhibicí Rafkarna v centru města, kde se dají dosbírat bodíky na tratích 42 a 24 km.

RoadMarathon 2024 (před posledním 7. závodem)

Muži: 1. Swaczyna 1216, 2. Fiala 825, 3. Kollert 802, 4. Mach 782, 5. Hula 781.

Ženy: 1. Dvořáková 1054, 2. Rippelová 992, 3. Wróbelová 900, 4. Raková 735, 5. Slámová 600.