Ty barvy! To je nejúžasnější dojem z poznávání Herculanea. Antická města byla barevná. Červená, oranžová, modrá, tyrkysová. Převažuje červená. Od dětství si člověk pamatuje množství obrázků antických vykopávek, vždy převažoval bílý mramor, šedivé zdi, tak nebarevný se zdál ten dávný svět Římanů. Jenže… v Herculaneu, zdánlivě na věky pohřbeném pod nánosy vulkanických materiálů a bahna, se zachovaly barevné zdi. Nejen mozaiky na podlahách, ale i malby na zdech, což je neobvyklé, barvy obvykle nepřežijí tisíce let. Procházka mezi dvoupodlažními domy Herculanea je tak mnohem pestřejší a zábavnější než samotné základy jiných antických měst.

Únorový termín má v Herculaneu výhody i nevýhody. Výhodou jsou pohodové sluníčko a příjemná teplota kolem 16 stupňů, žádná letní únavná vedra, nepochybně i mnohem méně početné lidské davy, všechny domy, fresky, malby, ulice a sloupy se tak dají vyfotit bez lidí. Nevýhodou je, že některé památky nejsou otevřené. Nepřístupná je Villa dei Papiri, která je vzdálená centru vykopávek, zavřený byl sál s dřevěnou lodí, která byla nalezena zakonzervovaná nedaleko pláže. A že takových dřevěných dva tisíce let starých lodí na světě mnoho není. Odborníci předpokládají, že to byl člun, který měl prchající obyvatele odvést z ohroženého města, vedle něj byly totiž vykopány zbytky vojáka s mečem. A teprve od 17. března začínají prohlídky starověkého divadla, během níž se sestupuje až 26 (!) metrů pod současné město. Prohlídky divadla začaly až na podzim loňského roku, v minulosti bylo turistům nedostupné. Je nutné počítat s tím, že prohlídky divadla jsou omezené, nekonají se denně. Vstupné do Herculanea je 13 €, člověk by očekával, že dostane se vstupenkou i nějakou základní mapku, očekávání ovšem neplatí. Nejlepší je stáhnout si z webových stránek do telefonu nejen mapu, ale i průvodce se základními informacemi o asi 47 nejdůležitějších domech.

Když se odpoledne vyjasnilo, Vesuv nad starověkým i současným městem působil až děsivě, zvláště v podvečerním slunci, které ho zabarvilo do červena a po západu do černa. A když se člověk otočil a podíval směrem k blízkému moři, byly viditelné skalnaté obrysy ostrova Capri. Na Capri je na skále Villa Jovis, kde žil císař Tiberius, v lednu a v únoru je ovšem také zavřená.

Zbytek článku