Start i cíl v Chambon-sur-Lac, 158 km, 2753 vertikálních metrů, 5 vrchařských prémií a jedna rychlostní, 147 závodníků ve 21 týmech. 29 národností, nejvíc Francouzů (33), bez české účasti. 

S jedničkou Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), prozatím poslední vítěz Tour de France. Letos nastoupil ke třem etapovým závodům, Camiňo a Baskicko vyhrál, na Paris-Nice byli lepší Tadej Pogačar a David Gaudu.

Od startu se rozhořel boj o účast v úniku. Nakonec se to podařilo pěti lidem: Rune Herregodtsovi (Intermarché), Fabio Van den Bosschemu (Alpecin), Donovanu Grondinovi (Arkéa), Dorianu Godonovi (AG2R) a Brent Van Moerovi (Lotto).

Počasí nic moc, deštivo, mokro. Padalo se. Ethan Hayter (Ineos), považovaný za horkého favorita dnešního dojezdu, spadl dokonce dvakrát a musel podobně jako Hugo Page (Intermarché) z kola ven. Antwan Tolhoek (Trek-Segafredo), vracející se do závodů po dlouhé pauze zaviněné zánětem šlach v koleni, coby následek pádu při UAE Tour, si také moc nezazávodil.

O tempo pelotonu se starali především jezdci Bora-hansgrohe a Jumbo-Visma. 

Na cílových okruzích přes jeden kopec se docela odpadalo, nejen na sprintery to bylo moc. Čas vítěze nakonec získalo jen 43 lidí.

12 km před cílem atakoval z čela závodu Herregodts. Cíl se blížil, naděje narůstala. Už už to vypadalo, že to dá. Dvacet metrů před cílovou čárou ho předjel vítězný Christophe Laporte (Jumbo-Visma) a po něm i druhý Matteo Trentin (UAE).

"Věděl jsem, že tato etapa je příležitostí pro únik,“ řekl Cycling Pro Net Herregodts „V Dauphiné je často mnoho příležitostí pro útočníky. Odjeli jsme se silnou skupinou, všichni do toho dali sto procent. Slyšel jsem, že na dvou kilometrech mám patnáct sekund. Pomyslel jsem si, že by to mohlo vyjít. Dal jsem do toho všechno, a proto nemohu být zklamán.“

Odměnou mu je vedení v soutěži mladých jezdců.

"Tým udělal vše, co mohl, aby mi zajistil etapové vítězství," řekl Laporte. „Papírově to byla etapa, která mi vyhovovala, ale stejně ji musíte dokončit. Jsem šťastný, že jsem se mohl týmu odměnit tímto vítězstvím. Je hezké, že můžu nosit žlutý trikot a pokusím se tomu dresu nedělat ostudu,“ řekl Francouz, který bude mít další šanci hned zítra.

Z favoritů celkového pořadí ztratil 15 sekund Enric Mas (Movistar) a 22 Mikel Landa (Bahrain) a Louis Meintjes (Intermarché).

Zítra na 167 km 2865 výškových metrů, čtyři vrchařské prémie, posledních 5 km do průměrně náročného stoupání.