Od startu se začal odehrávat urputný boj o únik. K atakům se zvláště využívaly kratší výjezdy. Dlouho se nedařilo komukoli definitivně ujet. Spousta lidí cítila, že dnešní etapa by mohla přát mužům z úniku.

Kdo ale první na tento průběh doplácel, byl Fabio Jakobsen. Zůstával s ním Michael Morkov, ale nevypadalo to pro Jakobsena, poznamenaného následky včerejší pádu, jemuž zpod obvazu prosakovala krev, vůbec dobře. Když se ale situace uklidnila, dotáhli se zpátky do hlavní skupiny. Samozřejmě jen do doby, než se začalo stoupat na Col du Soudet. Ale ani tady ho nenechali kolegové ve štychu. Věnovali se mu hned čtyři, protože jeho spurtérské schopnosti se mohou později stále ještě hodit.

Dílo se podařilo po 30 km. Ujelo 36 závodníků! Alespoň jednoho zástupce tu mělo 20 týmů. Chyběl pouze Alpecin a Intermarché. Pět týmů mělo vpředu po třech lidech: Jumbo, Bora, Quick Step, Lidl a AG2R. Jedno známější jméno než druhé. Třeba Wout Van Aert a Julian Alaphilippe. Spousta skvělých vrchařů. Nejlépe postavenými v průběžném pořadí, vynecháme-li Van Aerta (+0:16), byli Jai Hindley (+0:22), Emanuel Buchmann (oba Bora-hansgrohe) a Giulio Ciccone (Lidl-Trek), kteří ztráceli 43 sekund.

O body na rychlostní prémii na 49. km si ze čtvěřice, která poodjela, zaspurtovali Bryan Coquard (Cofidis) a Mads Pedersen (Lidl-Trek). Francouz byl rychlejší. To byl také moment, kdy rozhodčí pouštěli mezi skupiny doprovodná auta, náskok totiž činil už 2 minuty.

Coquard se vrátil zpátky do závětří skupiny, Pedersen, Van Aert a Victor Campenaerts (Lotto Dstny) se pustili do vlastní akce. Všichni tři tušili, že jejich muskulatura by mohla být v nejdelším stoupání dne, které se pomalu a jistě blížilo, na obtíž. Což se také potvrdilo, jakmile se začalo stoupat. Náskok se začal zprvu tenčit, zvláště pod tlakem dieselu Rémi Cavagni (Quick Step).

Ale když odpadl Pedersen a tempa se ujal Juan Pedro López (Lidl), tak se náskok vedoucího dua ustálil kolem 30 sekund. Za následek to ale mělo, že se stíhací skupina početně mírně zredukovala. A zatímco Marc Soler (UAE) byl odvolán a počkal na peloton, aby byl k dispozici Pogačarovi, v poslední třetině kopce do toho šli ze skupiny uprchlíků vrchaři. Což byl mj. konec snahy obou Belgičanů.

Pro vrchařskou prémii si dojel Felix Gall (AG2R) a rázem byl Neilson Powless bez puntíků.

Do sjezdu zprvu zahaleného mlhou se tak s náskokem 4 minut na peloton pustilo na čele už jen jedenáct lidí. Mj. Ciccone, Hindley, Martínez (Ineos), Haig (Bahrain), Urán (EF)... Pouze Hindley měl k ruce pomocníka Buchmanna a Martínez Fraileho. Po sjezdu se skupina rozšířila o dalších sedm mužů. A zatímco Jumbo tam opět mělo Van Aerta a Benoota, UAE volilo jinou taktiku. Všichni v balíku k dispozici Pogačarovi.

Následně se z první skupiny vydal do sólo akce Krists Neilands (Israel) a při stoupání na druhou VP se za ním pustili Van Aert s Alaphilippem, tedy ti, kteří v předešlém stoupání neudrželi tempo vedoucí skupiny. Peloton vedený šesti jezdci UAE zkrátil na vrcholu kopce odstup na +3:30 min. Van Aert nejel jenom o etapu, ale i o žlutý dres. Jenže zbývalo překonat ještě vrchařskou jedničku, 8 km dlouhou s průměrným sklonem 7,8 %, ovšem posledních 5 km se vyhouplo přes 10 %!

Krom toho v té době už zase 20členná stíhací skupina za vedoucím triem docela jela, Fraile tu pracoval pro Martíneze a s ním se snažili dva borcí AG2R pracující pro Felixe Galla. Tudíž většími kandidáty zisku jak etapy, tak především žluťáka byli Hindley a Ciccone. Zvláště když se Hindley stále mohl opřít o Buchmanna, který byl z pohledu celkové klasifikace téměř stejně nebezpečný.

Přesně tihle jezdci v prudkém stoupání na poslední vrchařskou prémii útočili. Původní vedoucí trio se rychle propadlo dozadu. Vpředu se vytvořila dvojice Gall a Hindley, za nimi s nevelkým odstupem stínoval Buchmann Cicconeho.

Věci se ale začaly dít i v hlavní skupině. Van Aert potáhl z posledních sil Kussovi s Vingegaardem, jejichž zadní kola sledoval Pogačar s Adamem Yatesem a další tři lidi. Když ale přišla řada na hlavního vrchařského domestika Vingegaarda, jeli už jen ve třech s Pogačarem.

Mezitím se na špici osamostatnil Jai Hindley a podle výrazu tváře to myslel s etapou a žlutým dresem hodně vážně.

Kilometr pod vrcholem zaútočil zpoza Kusse Vingegaard a Pogačar byl mimo! 

Vrchol přejel Australan ve službách německého týmu s náskokem +1:15 na obhájce celkového prvenství a ten tady měl 40 vteřin na svého největšího předstartovního rivala.

Do sjezdu si Vingegaard vezl na zadním kole Cicconeho s Buchmannem a vůbec se na ně neohlížel. Soustředil se na svůj vlastní výkon s cílem využít situaci a uštědřit Pogačararovi úder, po kterém by byl minimálně po etapě alespoň chvíli odpočítáván. Do cíle už mu zbývali jen dva: Gall, kterého následně také dojel, a Hindley.

Na Pogačara měl dánský cyklista po sjezdu k dobru minutu a navíc Slovinec jel pouze s Kussem! Pomoc na rovinatější cestě k cíli čekat nemohl žádnou. Proto počkal na další skupinku, odkud mu poskytl podporu muž ve žlutém, tedy Adam Yates. Vingegaardovi trochu potáhl Ciccone, ale pak se zařadil mezi zbylé dva, kteří jen sledovali jeho závětří. 

Přešťastný Hindley, který jde do žlutého, jásal v cíli o 32 sekund dříve, než dorazili pronásledovatelé. Všichni tři kluci pochopitelně Vingegaarda přespurtovali, ale Jonas byl druhým vítězem dnešní etapy. Na Tadeje Pogačara najel + 1:02 min.!

"Tohle nebylo úplně v plánu. Spíše to vyplynulo ze situace. Je neuvěřitelné, že jsem nakonec získal žlutý dres. Co se týče ambicí v celkovém pořadí, nevěděl jsem, co od sebe před Tour čekat. Je moje premiérová. Chci si po dnešku věřit a uvidíme, jak to půjde," sdělil vítěz etapy a loňský vítěz Giro d´Italia, který se rázem pasoval mezi horké kandidáty konečných stupňů vítězů.

"V úniku jsme měli tři kluky a to nebyla špatná situace. V posledním stoupání jsem řekl Seppovi, ať mi rozjede tempo a pak jsem zaútočil. Soustředil jsem se výhradně na sebe. Tour je ještě dlouhá a Tadej se nikdy nevzdává. Náskok k minutě je pochopitelně dobrý. Věřili jsme, že Jaie dokážeme sjet. Je potřeba si na něj dát po dnešku samozřejmě větší pozor," komentoval dnešní výsledek Jonas Vingegaard.

"Nebyl to zas až tak těžký den. V posledním kopci jsem se prostě necítil nejlépe. Po etapě se cítím ale dobře, tak věřím, že to v dalších etapách půjde lépe. Dneska jsme viděli můj limit. Motivaci ale stále mám. Vezmeme to den po dni," řekl dnes poražený Tadej Pogačar.

Zítra 145 km a 3900 výškových metrů! Ikona Tourmalet coby VP hors catégorie a k tomu dvě jedničky. Na té druhé 16km je umístěn cíl. Dnes úžasná cyklistika. Zítra by mohla být neméně přitažlivá!

Startuje se ve 13:25 hod.