Hindley si svůj rozhodující útok nechal na úplný závěr poslední horské etapy. 2,5 kilometru před cílem tvrdě zaútočil a držel se ho pouze Carapaz. Mikel Landa okamžitě odpadl. Na Hindleyho počkal týmový kolega Lennard Kämna, člen dlouhého úniku, a vydal ze sebe vše, aby svému lídrovi pomohl. Na Carapaze bylo nastavené tempo příliš ostré a 1800 metrů před cílem se zlomil. Carapazova krize se rychle prohlubovala, Hindley mu každým šlápnutím ujížděl a muže v růžovém postupně předjeli i další soupeři včetně Landy. Hindley měl v cíli náskok 1:28 před Carapazem.

Před poslední etapou, individuální časovkou na 17 kilometrů, vede s náskokem 1:25. A je o hodně blíž triumfu, než před rokem a půl, kdy na odložené podzimním Giru také držel růžový trikot před časovkou, ale vedení neudržel a podlehl Tau Geogheganovi Hartovi.

"Věděli jsme, že to bude klíčová etapa," řekl Hindley po etapě. „Profil byl opravdu těžký a věděli jsme, že když budu mít nohy, můžu udělat rozdíl. Během Gira jsme zůstali trpěliví a připravili vše pro dnešek.“

„Lennard Kämna dnes svou pomoc nemohl načasovat lépe. Když jsem slyšel, že Carapaz musel zvolnit, dal jsem do toho vše. Dopadlo to skvěle. Nevím, jestli to bude stačit na vítězství, ale v neděli pro ten dres zemřu."

Carapaz má velkou ztrátu a jen minimální naději na další zvrat. Zato může přijít i o druhé místo. Před Landou ma náskok 26 sekund. Ekvádorec je minimálně stejně schopný časovkář jako Landa, ale hodně bude záležet na momentální kondici a psychické pohodě.

Covi se dočkal osobního úspěchu

Etapu vyhrál Alessandro Covi a zachránil svůj tým UAE Emirates od úplného propadáku. Covi byl členem dlouhého úniku s dalšími 14 závodníky a už 52 kilometry před cílem se ve výjezdu na Passo Pordoi osamostatnil a vedení udržel až na vrchol cílového Passo Fedaia. Druhého Domena Novaka (Bahrain Victorious) porazil o 32 sekund.

„Konečně se mi to podařilo, když jsem byl v posledních letech mnohokrát tak blízko," ulevilo se Covimu, ktrry letos prožívá svou nejlepší sezónu. "Přišel jsem na Giro pomoci Almeidovi, ale kvůli koroně musel závod opustit. Poté mi bylo dovoleno zkoušet štěstí."

"Myslel jsem, že mám šanci, když zaútočím brzo. Udělal jsem to, protože nejsem ryzí vrchař. V posledním stoupání jsem se ubránil a to je fantastické jak pro tým, tak pro mě. Jsem hrdý, že jsem konečně zdolal tyto bájné hory," dodal Covi, který si kromě etapového vítězství připsal i prvenství na Cima Coppi, nejvyšší vrchařské prémii celého Gira na Passo Pordoi. 

Hirt na prahu mimořádného úspěchu 

Jan Hirt má po poslední horské etapě blízko 6. místo v konečném pořadí. Dnes dojel na 14. místě, se ztrátou 1:55 na Hindleyho. Pella Bilbaa (Bahrain Victorious) porazil o 41 sekund a v celkovém pořadí ztrácí pouze 12 sekund. Baskický cyklista je ovšem mnohem lepším časovkářem. Před sedmým Emanuelem Buchmannem (BORA - hansgrohe) má bezpečný náskok 2:11.