Kolem Ománu začíná ve čtvrtek 10. února a navazuje na nedávno skončený etapák Saudi Tour. Stejně jako v Saúdské Arábii, i v Ománu dostanou příležitost sprinteři, ale také klasikáři a vrchaři a opět hrozí silný vítr a terezíny. Omán má se Saudi Tour společnou ještě další věc, loni se závod nekonal, ale v Ománu se naposledy závodilo v roce 2019 a je docela překvapivé, že podnik přežil dvouletou pauzu. 

Závodníky čeká 888 kilometrů. První dvě etapy jsou rovinaté a pravděpodobně skončí hromadným dojezdem. Je však možné, že bude silně foukat a peloton se rozdělí na skupiny. V takovém případě by vítr mohl rozhodovat i o celkovém pořadí. Ale od 3. etapy se začne závodit i proti gravitaci. Etapa s cílem v Qurrayatu končí na 2,8 kilometru dlouhém kopoci s průměrným stoupáním 7 %. To už sprinteři určitě nezvládnou, ve svém živlu budou lehcí klasikáři a vrchaři. Ale rozhodující etapa to nebude. 

Etapy Kolem Ománu:

loading...

Mnohem tvrdší totiž bude 4. etapa s cílem v Maskatu, hlavním městě Ománu, u Královské opery. Zajímavý ovšem není dojezd, ale tři výjezdy na Al Jabal, 4 kilometry dlouhý kopec s průměrem 8,9 %. Tato etapa bude dost možná nejtěžší v celém ročníku Kolem Ománu. Z vrcholu posledního výjezdu je to 16 kilometrů ve sjezdu a po rovině. Rozdíly mezi lídry a favority mohou být velké. 

Mezi fanoušky cyklistiky je mnohem známější předposlední 5. etapa s cílem na Zelené hoře. Tento výjezd byl v předchozích deseti ročnících pravidelně zařazován do itineráře Kolem Ománu a často rozhodoval. V roce 2012 zde dojel druhý Peter Velits, pouze 10 sekund za Vincenzem Nibalim a stal se celkovým vítězem závodu. Pro slovenského cyklistu šlo o jeden z největších úspěchů kariéry a jediné vítězství v celkovém pořadí profesionálního etapového závodu.

Na Zelenou horu se nejelo jen jednou, v prvním ročníku, který vyhrál Fabian Cancellara. Stoupání je dlouhé 6 kilometrů, s průměrem 10 %. Vyhrávají zde praví vrchaři, například Nibali, Joaquin Rodriguez, Robert Gesink a Miguel Angel Lopez, ale v roce 2019 zvítězil Alexej Lucenko, takže uspět může i jiný typ závodníka. Lucenko vyhrál poslední dva ročníky Kolem Ománu, protože byl pokaždé skvěle připraven a v únoru to u většiny závodníků tak nebývá. Na vrcholu Zelené hory by mělo být rozhodnuto o celkovém pořadí, protože poslední etapa je opět pro sprintery.

Cavendish a Masnada favority 

Tři rovinaté etapy přilákaly Marka Cavendishe, favorita hromadných dojezdů. Legendární Brit se bude snažit už na prvním závodě sezóny přesvědčit vedení svého týmu, že ještě zvládne vítězit a že by ho ještě neměli vyškrtnout z předběžného výběru pro Tour de France. S Fabiem Jakobsenem, který ve Valencii vyhrál dvě etapy, to ovšem nebude mít lehké. Teoreticky může vyhrát všechny tři sprinterské etapy, protože konkurence rozhodně nebude ta nejtěžší.

Startuje Fernando Gaviria, ale ten už dlouho nepatří k nejrychlejším závodníkům. O něco nebezpečnější nejspíš bude Amaury Capiot, vítěz GP la Marseillaise a také mladí sprinteři Kaden Groves z BikeExchange - Jayco a Milan Menten z Bingoal Pauwels Sauzen WB. Ale Cavendish je favoritem, jestli nezanedbal zimní přípravu, měl by aspoň dvě etapy vyhrát.

Filippo Zana

Tým Quick-Step Alpha Vinyl má favorita také pro celkové pořadí. Ital Fausto Masnada je nejznámnějším vrchařem ve startovní listině, jenže na startu je spousta mladých cyklistů, kteří mu mohou zatopit. Například Filippo Zana, vítěz Sazka Tour a Závodu míru U23. Zana loni na Moravě dokázal, že je velmi dobrým vrchařem a v Ománu nebude příliš velká konkurence. takže patří k favoritům. 

Ale jsou tu i další zajímaví vrchaři, například Belgičan Henri Vandenabeele. Závodník týmu DSM se dvakrát dostal na pódium malého Giro d'Italia pro jezdce kategorie U23. Mezi profesionály debutuje, takže těžko odhadovat jeho schopnosti na této úrovni, ale měl by patřit k těm lepším. Stejně jako Kevin Colleoni, další vrchař, který se prosadil v kategorii U23 a čeká na šanci mezi profíky. V Saúdské Arábii předvedl kvalitní výkony Dán Anthon Charmig z Uno-X. Charmig skončil celkově sedmý a Omán by mu měl vyhovovat ještě o něco víc.

Dva vrchaře nominoval tým Intermarché - Wanty Gobert. Kromě Jana Hirta, který nebývá v prvních závodech sezóny v nejlepší formě, také Reina Taaramäeho. Michael Kukrle by se zase mohl ukázat v některé etapě v dlouhém úniku. Na to bychom si klidně vsadili.

Závod bohužel nevysílá žádná televizní stanice.