Sprinteři zůstali doma, klasikáři jedou pouze tři a vrchaři hned čtyři. Kromě Hirta budou Evenepoelovi v horách pomáhat Mikel Landa, Ilan Van Wilder a Louis Vervaeke. Casper Pedersen, Gianni Moscon a Yves Lampaert budou mít hodně úkolů v ostatních etapách. 

Hirt nevěděl, zda se dostane do výběru pro Tour de France, ještě v neděli před startem republikového šampionátu v Jevíčku. Nedokázal potvrdit svou účast, ale že šance je velká, bylo už tehdy zřejmé. Poslední týdny totiž strávil po boku Evenepoela na vysokohorském soustředění a vydal se také na průzkum klíčových horských etap Tour. 

20240606CDD0082-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Třiatřicetiletý Čech získal důvěru týmu Soudal Quick-Step, ačkoliv původně Tour v plánu neměl. Po úspěchu na Giro d'Italia, kde skončil osmý celkově, si Belgičané uvědomili, že mají v týmu dalšího špičkového vrchaře a že by mohl být v červenci hodně platný. Jeho úkol je jasný, pomáhat v horách, na vlastní výsledek rozhodně nepojede. Záložním lídrem za Evenepoelem je Landa, ten bude druhým chráněným závodníkem Soudal Quick-Step.

"S Remcem i Mikelem v týmu můžeme usilovat o dobrý výsledek v celkové klasifikaci," myslí si Tom Steels, sportovní ředitel belgické sestavy. "Mikel má mnoho zkušeností, stejně jako spousta našich jezdců, a dohromady tvoří poměrně silný a vyvážený tým. Při pohledu na trasu se dá snadno říci, že to bude jeden z nejtěžších ročníků za poslední roky. Začátek je velmi těžký, na začátku závodu nás čeká několik velkých stoupání, po kterých následuje šotolinová etapa, a pak bude druhý a třetí týden velmi náročný. Musíme být soustředění a na vrcholu sil, abychom dosáhli dobrých výsledků, a věříme tomuto týmu a tomu, co dokáže letos v červenci," dodává Steels.

20240602CDD0052-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Jenže Evenepoel na posledním závodě před Tour úplně nepřesvědčil. Sice na Critérium du Dauphiné vyhrál časovku, ale v kopcích na nejlepší nestačil. V posledních týdnech pokračoval v tréninku a měl by být zase o něco lepší, ale může to stačit na Tadeje Pogačara, Jonase Vingegaarda a Primože Rogliče? 

Evenepoel nemůže reálně usilovat o celkové vítězství, nepochybně by mu stačilo i konečném pódium a vítězství v nějaké etapě. "Jet Tour de France je snem každého kluka, který se zamiloval do cyklistiky. I já jsem o tom snil od chvíle, kdy jsem sedl na kolo, a jsem neuvěřitelně nadšený, že budu poprvé v kariéře na startu s tímto skvělým týmem. Máme silnou sestavu a jsme připraveni vydat ze sebe to nejlepší. Samozřejmě bych chtěl zajet dobrou Tour a dosáhnout nějakého pěkného výsledku, ale nezapomínejme, že je to moje premiéra na tomto těžkém a krásném závodě, který se nepodobá žádnému jinému, takže plán je vyzkoušet si závod, brát ho den po dni a uvidíme, kam nás to dovede," řekl Remco před cestou do Francie.