Koen Bouwman (Jumbo - Visma), nejlepší vrchař letošního ročníku Giro d'Italia nejlépe zvládl poslední levotočivou zatáčku etapy, najel do ní ve vysoké rychlosti z vnitřní straně silnice a donutil své soupeře z dlouhého úniku prudce brzdit a jet rovně. Tvrdé lokty mu vynesly druhou etapu na Giru.

Favorité celkového pořadí byli aktivní až v posledních kilometrech etapy a Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Jai Hindley (BORA - hansgrohe) a Mikel Landa (Bahrain Victorious) mezi sebou opět nedokázali vytvořit žádné rozdíly. Carapaz tak stále vede s náskokem pouze 3 sekund před Hindley. A před závodníky je poslední horská etapa a závěrečná časovka.

Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) na nástupy vedoucí trojice nereagoval a držel se ve skupině. Do cíle se dostal na 12. místě, pouze 3 sekundy za Carapazem, Hindleym a Landou a v celkovém pořadí nadále drží 6. místo se ztrátou 7:15.

Opět úspěšný únik 

Bouwman byl členem původního úniku 12 cyklistů. V těžkých kopcích ve Slovinsku se vpředu nakonec udrželi jen on, Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl), Attila Valter (Groupama - FDJ), Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF Faizanè) a Andrea Vendrame (AG2R Citroën).

V nejtěžším stoupání Kolovrat na čele zbyla dokonce jen trojice jezdců: Bouwman, Valter a Schmid. Bouwman si dojel pro 40 bodů na vrchařské prémii a už ho nikdo nemůže předstihnout. Stane se nejlepším vrchařem Gira, pokud se mu podaří závod dokončit.

Tonelli a Vendrame se dokázali vrátit do čelní skupiny. Vendrame až ve sjezdu, ale ve zbytku etapy byl díky své rychlosti favoritem. Vedoucí pětice si nastupovala v cílovém 7,3 kilometru dlouhém stoupání. Nikdo nebyl dost silný, aby se dokázal zbavit ostatních a poslední kilometry byly hodně taktické a opatrné.

Rozhodovalo se až ve spurtu, který začal ještě před poslední zatáčkou. Bouwman do ní najel hodně ostře a vytlačil Schmida, který poslal Vendrameho a Valtera rovně. Bouwman si bez problému dojel pro vítězství, zatímco všichni za ním se rozčilovali, ale rozhodčí Bouwmana nijak nepotrestali a uznali ho vítězem 19. etapy.