Na start úvodní časovky v Brescii se představilo sto padesát tři cyklistek z dvaadvaceti týmů. Diváci podél trati, ve startovních a cílových městech, a také u televizních obrazovek se mohli těšit na účast mistryně světa, bývalých světových šampionek, mistryň svých zemí, ať už v časovce nebo v hromadném závodě, nebo na vítězky slavných závodů ženského cyklistického kalendáře.

Italská Grand Tour je ale dlouhý a nevyzpytatelný závod a letošní ročník není výjimkou. Pořadatelé ze skupiny RCS nachystali na závodnice znovu jednu etapu těžší než druhou a jednotlivé vítězky etap se na své vavříny musely pořádně nadřít. Tou největší odměnou na konci každého etapového závodu je vítězství v celkovém pořadí, a na Giru to platí dvojnásob. A právě o růžovém trikotu to na Blockhausu celé bude. 

Itálie versus Belgie

Mezi největší protagonistky boje o celkové pořadí se řadí první dvě ženy celkového pořadí Elisa Longo Borghini a Lotte Kopecky. Domácí hvězda Longo Borghini se do Maglia Rosa oblékla už po úvodní časovce, kterou zvládla perfektním způsobem. A od té doby se italská ikona snaží napodobit výkon nizozemskou závodnici Annemiek van Vleuten, která se v loňském roce udržela ve vedení závodu od začátku do konce.

„Hádám, že to bude těžká etapa, ale cítím se zatím velmi dobře. Bude to také o tom dokázat si v horách odpočinout, a to je moje silná stránka,“ odhadovala profil nejtěžší zkoušky žena v růžovém po dojezdu šesté etapy. Ve stoupání, které má šestnáct kilometrů a tři sta metrů s průměrem přes osm procent, to bude opravdu těžká práce. Elisa Longo Borghini se ale v dosavadních etapách pohybovala za Lotte Kopecky jako stín, tak uvidíme, jestli tento stín nakonec Belgičanka překoná.

„Nic moc o Blockhausu nevím, ale budu si to muset dobře nastudovat. Vím, že je to těžké stoupání, ale to samé jsem věděla i vloni o Tourmaletu na Tour de France. Tam si všichni mysleli, že to bude pro mě až moc těžké, ale špatně jsem si ve Francii nevedla,“ porovnávala dvě těžká stoupání druhá žena loňského ročníku Tour de France v rozhovoru po šesté etapě do Chieti. 

iulQk0fE95zMzU76n9MI_250624-080255-2.jpg

Osmadvacetiletá Kopecky v rozhovoru také zmiňovala své šance na úspěch v celkové klasifikaci: „Cíl na Giru byl vyhrávat etapy, a to už jsme s týmem dokázali. Do konce závodu už jsou jen dva dny a já jsem stále v průběžném pořadí na dobré pozici, takže pokud se dostanu alespoň na pódium, bude to hodně pěkný výsledek. Z týmu ale necítím žádný tlak.“ Lotte Kopecky v Itálii zatím závodí opravdu uvolněně, a i z jejích výkonů musí být sportovní ředitel týmu SD Worx-Protime Danny Stam nadšený. Ve výšlapu na cílový kopec šesté etapy ale bylo vidět, že po pár neúspěšných útocích i jí začaly docházet síly.

První desítka ve sto čtyřech vteřinách

Nejen zmiňovaná dvojice má mezi sebou miniaturní rozdíly. Dánka Ludwig ztrácí na vedoucí Italku po šesti etapách jen osmatřicet sekund, Francouzka Labous jen o jedenáct vteřin více a první pětici závodnic uzavírá Němka Niedermaier se ztrátou minuty a šesti sekund. Na tak dlouhém stoupání, jakým Blockhaus je, se budou rozdíly dělat velmi jednoduše a v tak našlapaném průběžném pořadí je o co hrát.

„Bude to hodně, hodně těžká etapa, ale to je přesně můj terén. Budu se snažit si etapu užít a uvidíme co se stane,“ promluvila o předposlední etapě závodu Antonia Niedermaier z týmu Canyon//SRAM Racing, která zároveň vede klasifikaci pro závodnice do pětadvaceti let, a která se může v horách opřít například o druhou ženu závodu Okolo Švýcarska a vycházející hvězdu australské cyklistiky Neve Bradbury.

Prozatimním překvapením letošního ročníku je ale bezesporu cyklistka s mauricijským pasem Kimberley Le Court Pienaar. Pro osmadvacetiletou závodnici se sice jedná o druhou účast na italské Grand Tour, ale v té první v roce 2016 dokončila pouze úvodní prolog. 

Od té doby si rodačka z jihoafrické Pretorie připisovala starty pouze na národních šampionátech či mistrovství Afriky, ze kterých má nejvíce úspěchů. Zúčastnila se také mistrovství světa v roce 2014 a 2023, ale na světové scéně se Kimberley Le Court Pienaar příliš nedařilo. 

Pro profesionální cyklistiku ji na začátku této sezóny znovu objevila belgická sestava AG Insurance – Soudal a reprezentantka Mauriciusu se tomuto belgického týmu odvděčuje také průběžným šestým místem v celkové klasifikaci. I ona tak bude moci promluvit do souboje o růžový dres ve dvou výjezdech na Blockhaus.