„Byla to vrchařina, jak se patří, a kterou mám rád. Na startu padaly provazy vody, snažili jsme se to proto udělat co nejtěžší, zůstalo nás asi pětadvacet až na Kleť. Tam měl odjetý Martin Kapr už okolo minuty náskoku… Začal jsem s tím něco dělat, zůstali jsme ve čtyřech ještě s Petrem Fialou od nás a kluky z Lawistars. Dupal jsem 450 wattů, ale nečekali jsme, že bude takhle dobrý,“ ocenil 23letého čechoaustralského cyklistu. Ten přestoupil na kolo až loni po sérii únavových zranění v triatlonu a získal smlouvu v kontinentálním týmu Ccache/Par Küp – v jeho barvách se objevil už letos na Czech Tour. 

7VAI1206.jpg

„Pod Rohanovem jsme ho viděli na dvaceti vteřinách, až sto metrů před cílem jsem věděl, že to bude moje. Bylo to napínavé a stálo to za to, už se vyčasilo, ale silnice zůstala mokrá až do cíle,“ dodal Hula, letošní vítěz Kraslického šípu a druhý na Tour de Sudety. „Bylo to tady sice kratší, ale jelo se pořád, i profil byl hodně na výkonnost. Ze sjezdu se nešlapalo, roviny žádné nebyly. Průměr 263 wattů na skoro třech hodinách (2:41:06) je slušný. Ale stihl jsem vnímat i bezvadnou fanzónu s dýmovnicemi pod Kletí, to jsem měl až husí kůži, to jinde není.“

Jeho silniční forma jde stále nahoru, chystá se ještě na Lawi tour a Tour de Zeleňák. Pak nepřekvapuje, že opouští cyklokrosový terén… „Chci se pořádně připravit na další sezónu už od jara, možná dám v zimě jeden závod,“ potvrzuje.

7VAI1190.jpg

Jeho týmoví kolegové Petr Fiala, vítěz červnové L'Etape Czech, a Michael Kollert skončili pátý a šestý. Před ně se vmáčkla ještě dvojice Václav Nežerka a Filip Endler z Lawistar/Giant.

Mezi ženami vyhrála stejně jako před dvěma měsíci v Praze na delší trati Denisa Slámová jako 28. absolutně (2:51:41). „Pro mě účast představuje pokaždé obrovskou euforii. Zbožňuji bezpečnost, výběr trasy a diváky. Absolvovala jsem i L'Etape ve Francii, ale musím říct, že množství lidí na české verzi mě nepřestává fascinovat. Přestože při startu pršelo, následně byla trasa obsypána diváky, kteří mi dodávali neuvěřitelné množství energie,“ vykládala s úsměvem. 

5VAI1068.jpg

Porazila přitom i stříbrnou medailistku z mistrovství světa v cyklokrosu Kristýnu Zemanovou (Brilon), která skončila celkově 51. „Těšila jsem se, když jsem viděla profil. Kopce mám ráda, přestože zrovna ty šumavské jsem neznala. Vyrážela jsem bez znalosti trasy. Ambiciózně jsem chtěla odjet ostatním holkám už v prvním kopci, ale to se nepodařilo. Pak jsem se utrhla při stoupání na Kleť, kde jsem chtěla útočit na vítězství ve vrchařském segmentu. A když jsem zjistila, že jsem zůstala jediná holka, pokračovala jsem dál. Ve skupině jsem pak pobízela kluky, abychom se více točili a zezadu nás Kristýna nedojela. Ona je totiž výborná,“ klaněla se vítězka soupeřce.

 Ta dorazila do Prachatic po čtrnáctidenním soustředění na Šumavě. „Mám zdejší lokalitu ráda. Chtěla jsem si na závěr přípravu zpestřit. A byla jsem nadšená. Jenom se prostě projevilo množství kilometrů, které jsem během kempu najezdila, a prostě jsem neměla nohy,“ pokrčila rameny Zemanová. 

Třetí dojela Adéla Kaclířová (TFD) a čtvrtá Tereza Vlk Huříková. „Absolutně jsem si užila fanoušky. Byli prostě neskuteční. Snažila jsem se s každým plácnout. Děkovala jsem jim a nabádala i cyklisty kolem sebe, aby upustili od touhy se gumovat a měli s lidmi nějakou interakci, protože když diváci vidí zpětnou vazbu, baví je to u trati mnohem více a přijdou znovu třeba v ještě hojnějším počtu,“ popisovala nadšeně.

5VAI1024.jpg

Zatímco bývalá světová juniorská šampionka v cross country či časovce na silničních kolech jela v domácím prostředí na jihu Čech na výsledek, další ambasadoři si užívali den v sedle kola. Ján Svorada, trojnásobný vítěz etapy na Tour de France, na historickém kole vyrobeném před rokem 1993, vyhrál soutěž Hero. Bývalý dráhař a šampion Evropských her Tomáš Bábek uznal, že pro něj byla vrchařská etapa skutečnou výzvou. 

A Zdeněk Štybar, vítěz etapy na Tour de France a král několika jarních klasik, se také skvěle bavil. „Mohl jsem jet určitě rychleji, ale vystoupil jsem si z vysokého tempa a zařadil se do skupiny, kde jsem si jel úplnou pohodu a bavil se cyklistikou. Po šedesáti kilometrech jsem zastavil na autogramiádu pod Kletí, pak znovu v cíli a bylo neskutečné vidět u většiny zúčastněných obrovské emoce. Jsem fascinován, jak si lidé kolo užívají a prožívají L'Etape. Mám vážně rád, jaké tady funguje propojení mezi pelotonem a diváky, kteří hodinu a půl či dvě bez ustání povzbuzují závodníky, co přitom nebojují o vítězství, ale prostě sami se sebou,“ řekl.

5VAI1096.jpg

V opačném módu se k cíli řítil Milan Gulaš, hokejista Českých Budějovic, pro něhož šlo o druhý cyklistický závod kariéry. Prvním byla červnová L'Etape Czech. „A Horská mě extrémně bavila. Jednalo se o hodně výživný trénink směrem k hokejové sezóně. Naprosto neskutečně mně dodávali energii fanoušci. Atmosféra před začátkem stoupání na Kleť byla neuvěřitelná. Lidé mě tam tak vybláznili, že jsem se octl zcela sám mimo svoji skupinu. A cíl jet pod čtyři hodiny jsem naplnil vrchovatě (3:39:14 – 411. V pořadí), takže jsem si těžko mohl představit krásnější den,“ říkal 38letý hokejový útočník v cíli.

Nejlepší v pořadí RoadMarathon cupu Petr Swaczyna a Hana Rippelová nejeli. Příštím podnikem je další víkend L´Etape Slovakia do Bratislavy (120 km), kratší trasa (60 km) se započítává do RoadRace.

Kompletní výsledky L´Etape Prachatice najdete na Sportsoft.cz