Délka osmnáct kilometrů a sto metrů. Průměrný sklon je na hodnotě devíti celých tří procent. Posledních osm kilometrů se navíc jede po štěrkové silnici. To je stoupání do italského horského průsmyku Colle delle Finestre, které se v sobotu odpoledne stalo epicentrem cyklistiky v kategorii do třiadvaceti let. Finišovala zde totiž závěrečná šestá etapa Tour de l’Avenir.

Konec to byl opravdu mimořádný. Nejlépe si, s opravdu náročným výjezdem, poradil Španěl Pablo Torres, který si dojel pro druhé etapové prvenství v tomto ročníku. Při své cestě za vítězstvím navíc osmnáctiletý mladík předvedl ohromující výkon. Rozhodující nástup totiž předvedl dlouhých třináct kilometrů před cílem. Každým dalším kilometrem se následně vzdaloval svým soupeřům. V cíli tak mohl slavit s náskokem tří minut a třiačtyřiceti sekund na nejbližšího pronásledovatele.

ETP_6-18-1-1200x800.jpg

Tím byl Joseph Blackmore, vedoucí muž celého závodu. Právě na jeho žlutý trikot si Torres dělal zálusk. Britský cyklista ale udržel v závěrečném horském souboji nervy na uzdě a celkové vítězství v závodě si vyjel s náskokem dvanácti sekund před španělským soupeřem. Člen sestavy Israel – Premier Tech se tak stal vůbec prvním Britem, který dokázal vyhrát závod Tour de l’Avenir. Kromě žlutého trikotu si navíc Blackmore odveze do Velké Británie také zelený dres pro vítěze bodovací soutěže.

Na třetím místě v etapě i v celkové klasifikaci skončil Nizozemec Tijmen Graat, jehož může také hřát zisk puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře. Největším favoritům se zase tak moc nedařilo. Belgičan Jarno Widar se poslední etapou protrápil a do cíle dorazil až na devadesátém osmém místě a celkově mu patřila osmadvacátá příčka. Celý ročník pak nevyšel domácímu Mathysu Rondelovi, který zaznamenal v celkové klasifikaci až sedmdesáté místo. 

Nejhůř na tom byl Američan Andrew August, který ani nenastoupil k etapě s číslem pět. Znovu se ale ukázala kvalita českého Závodu míru do třiadvaceti let, protože jeho vítěz, další domácí závodník, Brieuc Rolland dojel na Colle delle Finestre jako pátý a celkově byl osmým mužem francouzského závodu.

POD_FINAL-22-1200x800.jpg

Nakonec slušné šestnácté místo v boji o žlutý dres vyjel českým barvám Daniel Vysočan, pro kterého je to největší výsledek v dosavadní kariéře. „Dnes se čekalo na poslední kopec, kde jsem pomáhal Danovi, aby se udržel v celkovém pořadí,“ hodnotil závěrečnou zkoušku Tomáš Přidal, který sám dorazil do cíle na solidním třicátém sedmém místě. „Účast na Tour de l’Avenir mi dala hodně. Hlavně porovnání se špičkou v kategorii do třiadvaceti let,“ pochvaloval si týden na francouzských a italský silnicích Přidal.

Kromě mužského závodu skončil etapou na Colle delle Finestre také Tour de l’Avenir Femmes. Druhý ročník ženské verze přál francouzským barvám, a bylo tomu tak i v posledním dni závodu. Ten totiž ovládla domácí Marion Bunel před Kanaďankou Isabellou Holmgren a Španělkou Paulou Blasi. Francouzka Bunel si navíc připsala také celkové prvenství a odvezla si domů do Bernay na severu země ten nejcennější dres vůbec. Z Češek se poslední etapa povedla nejvíce Barboře Němcové, která se zároveň o pouhých jedenáct sekund stala také nejlepší českou závodnicí v celkovém pořadí na devětačtyřicátém místě.