Okolo Alp je těžký horský etapový závod vedoucí přes území Itálie a Rakouska. Závodníci navštíví slavná stoupání jako je Alpe di Pampeago a také trasu budoucího Mistrovství světa v Innsbrucku. 

Úvodní etapa startuje v Arcu a po 135 kilometrech končí ve Folgarii. Necelých sedm kilometrů před cílem vrcholí dlouhé stoupání Serrada (19,2 km, 5,5 %). 

Druhá etapa z Lavarone na Alpe di Pampeago bude ještě těžší. Měří 145,5 kilometru a cílové stoupání je hodně strmé, v průměru má 9,8 % a v druhé polovině má hodně přes 10 %. Celkem měří 7,7 kilometru a mělo by být velmi důležité pro celkové pořadí. Posledním vítězem na Alpe di Pampeago je Roman Kreuziger, který zde vyhrál etapu Giro ďItalia. 

Třetí etapa z Ory do Merana je opět velmi krátká, měří 138,3 kilometru a v druhé polovině etapy cyklisté překonají dvě dlouhá stoupání Mendel Pass a Gampen Pass. Vrchol druhého z nich je 26 kilometrů před cílem. 

Čtvrtá etapa z Chiusy do rakouského Lienzu má 134,3 kilometru a stoupání Bannberg, které končí 10 kilometrů před cílem. Bannberg je 7 kilometrů dlouhý a v průměru má 6,5 %. Těžké je především na začátku, druhá polovina kopce je mírná. 

Poslední etapa z Rattenbergu do Innsbrucku je nejdelší, měří 161,6 kilometru a na konci navštíví okruh Mistrovství světa. Sice se nepojede extrémně strmé stoupání Gramartboden, ale stoupání Olympia, které leží na normálním okruhu, se pojede hned třikrát. 

Favorité 

Tři poslední ročníky vyhráli tři různí jezdci týmu Sky. Loni to byl Geraint Thomas, předloni Mikel Landa a v roce 2015 Richie Porte. I letos tým Sky přivezl silnou sestavu s Chrisem Froomem v čele. Letos je Froome zatím velmi nenápadný a slabý, za což může samozřejmě i aféra Salbutamol. Na Okolo Alp se uvidí, zda bude na Giru konkurenceschopný. Netroufáme si odhadnout jeho současnou kondici a schopnosti. 

Téměř neviditelný je také Fabio Aru, lídr UAE Emirates. Aru bude jediným lídrem svého celku na Giru a protože se arabské sestavě letos moc nedaří, leží na něm velký tlak. Na Okolo Alp musí něco předvést, jinak bude nervozita a tlak okolí ještě růst. 

Thibaut Pinot doposud především trénoval a šetřil síly, protože bude mít velmi nabité léto. Kromě Giro ďItalia pojede i Tour de France a chce být co nejčerstvější. Na Okolo Alp se však vydal, loni zde vyhrál etapu a otestuje se tu i sestava pro Giro, ve které by neměli chybět například Steve Morabito, Georg Preidler a Sebastien Reichenbach. 

Okolo Alp si jako přípravu na Giro vybral Miguel Angel Lopez z Astany a společně s ním se představí i Jan Hirt. Český vrchař letos objel Kolem Ománu a Kolem Katalánska, jinak trénoval a to především na vysokohorských soustředěních na Kanárských ostrovech. Na Okolo Alp i na Giru bude plnit týmové povinnosti, jasným a jediným lídrem bude Miguel Angel Lopez. 

Kromě Hirta se představí i Michal Schlegel a František Sisr z CCC Sprandi Polkowice. Schlegel má za sebou náročný etapák Tour de Langkawi v Malajsii, Sisr byl úspěšný na jednorázovkách v Evropě. Trasa závodu mnohem více vyhovuje Schlegelovi. Lídrem týmu však bude portugalský vrchař Amaro Antunes. 

Přípravou na Giro a také nominačním závodem je Okolo Alp pro Daniela Turka. Tým Israel Cycling Academy zatím nepotvrdil jeho účast na Giru, takže jeho výkon zde bude důležitý. 

Foto Sirotti, Bettini Photo