V dnešní předposlední etapě Baloise Belgium Tour se startem i cílem v Hamoiru čekalo závodníky 153 km a 2320 výškových metrů, na kterých se podílelo 9 vrchařských prémií v délce od 500 metrů do 4 kilometrů. Byly rozloženy relativně rovnoměrně po celé trase etapy, když hned druhou v pořadí na 34. km bylo cílové stoupání z klasiky Lutych – Bastogne - Lutych Mur de Huy. Z vrcholu posledního stoupání zbývalo do cíle 7 km povětšinou v klesání.  Profilově šlo o nejtěžší zkoušku z celého pětietapového závodu.

Do etapy nastupoval z vedoucí pozice Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick Step) s náskokem 45 sekund na týmového kolegu Yvese Lampaerta a 53 sekund na Gianni Marchanda z kontinentálního Tarteletto – Isorex.

Jasper Philipsen se sice po včerejším pádu dostal s velkým zpožděním do cíle, ale dnes do etapy už nenastoupil.

Nenastoupil ani Van Schip z týmu BEAT, který byl součástí včerejšího úniku. Důvodem byla diskvalifikace za použití speciálních aerodynamických řídítek, které umožňují položit na plochu té části řídítek, která směřuje k brzdovým pákám, celé předloktí.

20 km po startu se podařilo odjet šesti lidem. Zastoupení tu měl BEAT (Bugter), Vini Zabú (González), Bardiani (Zoccarato), Alpecin (Rickaert), Intermarché (Van den Hoorn) a Trek (Mullen). 90 km před cílem měli 3:25 minuty a po dalších 65 km ještě 0:40 min. I je potkal tradiční osud a byli v závěrečných kilometrech pohlceni početnou skupinou.

Přestože šlo o profilově nejtěžší etapu a tým Deceuninck se velmi snažil zbavit se v závěru etapy nejlepších sprinterů konkurenčních týmů, dospěla do hromadné koncovky, a jelikož tady díky svým kolegům byl i Caleb Ewan, tak si se svým týmem, který mu připravil výbornou pozici, nenechal v souboji sprinterů ujít druhou etapu v řadě.

Jelikož Remco Evenepoel dorazil v první skupině, přičemž v závěru se podílel na rozjíždění tempa pro Davide Balleriniho, je v čele průběžné klasifikace i po dnešku.

Zdeněk Štybar dokončil etapu na 91. místě (+6:53).