Odpovídá Pepa Říha jako majitel týmu a Kuba Jílek jako sportovní ředitel.

Jaká byla hlavní motivace a cesta pro založení tohoto nového cyklistického týmu v Pardubicích?

Pepa: Tým mládeže a U23 zapadá do mé vize nejen pro Pardubice ale také pro celý východ Česka. V plánu bylo už někdy od roku 2016 vybudovat mládežnický tým. No jo, ale kdo zná Pardubice, tak ví, že je to tu o strach jezdit na silnici. Řada potenciálních trenérů mi spolupráci odřekla, protože si nechtěla vzít na triko, že se někomu něco stane. Takže jsem se nechal inspirovat Petrem Benešem z břeclavského Sportcomplexu a napadlo mě vybudovat velodrom, spíše tréninkový ovál. Zde mohou děti a mládež začít se základy cyklistiky a naučit se jezdit na kole. No a teď je to tu. Výstavba velodromu je na spadnutí. Vláďa Berka, můj parťák ve spolku, upřednostnil kariéru best mechanika a já dlouho neměl nikoho, kdo by byl takový blázen jako já a zaštítil mi druhou část mých aktivit – cykloteam. Díky neúspěšné akvizici v loňském roce jsem zvolil variantu jít od nuly a oslovil Kubu Jílka, kterého dlouhodobě pozoruji. Líbí se mi jeho metody, líbí se mi, že je hladový po novinkách a líbí se mi jeho přístup. Zároveň má školu Marka Mixy, kterého považuji za naprostou špičku v ČR v přístupu k dětem a mládeži.

Jaký je váš přístup k tréninku a rozvoji mladých cyklistů a jak se liší od tréninku týmu do 23 let?

Kuba: U mladých cyklistů chceme, aby sport, a tedy cyklistika byla zábava a hra. U kategorie U23 cílíme na výkon a zábava se často vytrácí. Přeci jen tréninkové dávky a intervaly jsou občas na zbláznění, ale bez toho bychom jezdili v grupetu, a to u nás nikdo včetně závodníků nechce.

Jaký je váš dlouhodobý plán pro rozvoj týmu a jaké jsou vaše ambice na národní a mezinárodní úrovni?

Kuba: Začlenit mládežníky do U23 a vychovat si vlastní cyklisty pro velkou cyklistiku. Rádi bychom se etablovali jako líheň talentů a nabízeli podporu cyklistům v přechodu z juniorů na muže. To jde ruku v ruce s mládeží, kde bychom rádi měli konkurence schopný tým na českém poháru a mohli talenty dodávat do reprezentace.  

Pepa: Je to snad 20 let, co jsme měli v Pardubicích tým, který cíleně vychovával mládež a děti. Dlouhodobý plán je tak vytvořit silný mládežnický tým na východě Čech, kam řadím nejen Pardubice ale i Hradec Králové. Dvě krajská města každé se 100t obyvateli a 20 min od sebe? To dává smysl, co říkáte? Ambice z hlediska výsledkových mám pravidelné sbírání bodů v českých pohárech, získat pozvánky/jezdit na zahraniční závody a získávat tak zkušenosti.

CK Pardubice.jpg

Jaký druh podpory a zázemí nabízíte mladým cyklistům v rámci týmu?

Pepa: Podpora je jednak materiálová a jednak finanční. Zaštiťujeme kompletní přípravu a účast na závodech. Velký důraz budeme klást na zajištění závodů a zabezpečení veškerého servisu a to zejména u týmu U23. U mládeže navíc mimosezonní příprava ve formě tělocvičny, bazénu, běhání, lyžování, atd. Finanční podpora jde ze 3 směrů – dotace, partneři týmu a rodiče, kterým velmi děkujeme za důvěru. Rozpočet na tento rok atakuje 2 miliony korun.

Jaká jsou kritéria pro výběr mladých talentů do týmu a jak probíhá selekční proces?

Kuba: Cyklistika je sama o sobě velmi selekční, je to tvrdý sport. Největší problém je to, co se zde zmiňuje pořád do kola, a to přechod z juniorů na U23. Většinou v té době probíhá maturita, tréninkové dávky se násobí a nikdo klukům čas na přechod nedá. Ono to je vidět ve World Tour, kde obří talenti skáčou do pelotonu a ostatní junioři končí, protože málo kdo jim nabídne čas a peníze, aby měli rok, dva na růst. Hrozně nadšený jsem ale ze slečen, co se nám přihlásily do mládeže, protože u nich je vidět to nadšení a že chtějí dřít.

Pepa: Cílem bylo mít 6-8 závodníků U23, abychom vše zvládli nejen organizačně. To se povedlo. U mládeže jsme získali asi 20 kousků během necelých 2 měsíců náborové kampaně. Komu se něco podobného v posledních letech povedlo? Začínáme, takže hlavním kritériem je radost ze sportu, chuť jezdit na kole a chuť závodit. Nábory stále pokračují a rodiče se stále hlásí. Tak neváhejte a přijďte se každou středu do konce března podívat od 19:00 h do BeFit, U Zámečku, kde jsme s mládeží v tělocvičně a dřeme na sezónu!

Jaká je vaše filozofie v oblasti kombinace sportovního výkonu a vzdělání mladých cyklistů?

Kuba: Tak sport by měl naučit mládež dřít, hýbat se, jít si za snem, proto mnoho vrcholových manažerů je bývalých sportovců. Takže chceme být i takový můstek k vytváření osobnosti, pomáhat s rozvojem. To se dostáváme k tématu vzdělávání. Určitě v rámci klubu budeme vzdělávat sportovce, tak aby daným pojmům v tréninku rozuměli a věděli, jak funguje lidské tělo.

Jaké jsou hlavní výzvy, kterým čelíte při budování nového týmu, a jak je plánujete řešit?

Pepa: Čas je největší výzvou, oba s Kubou máme standardní zaměstnání. Další výzvou je samozřejmě hledání partnerů pro projekt. Co si budeme povídat, sportů je hodně a vybrali jsme si zrovna ten, který je fakt o dřině, potu a odříkání… Chceme jít krok za krokem, nic neuspěchat.

Jakou roli hrají technologie a moderní tréninkové metody ve vašem přístupu k tréninku?

Kuba: Používáme Training Peaks, WKO5 a já jsem si oblíbil Intervals.icu, což by mohlo využít mnoho amatérských cyklistů, je to „zdarma“. Také v klubu budeme používat MOXy, dechový trenažer, snad časem pořídíme Wattbike či Vo2Master. Ale ono to není jen o technologiích a moderních metodách. Dneska většina cyklistů v zimě jezdí jen na trenažeru a nebere v potaz, že si nabourávají techniku šlapání, takže budeme apelovat i na klasické válce. Jelikož jsem studoval i CrossFit, vzpírání, tak přes zimu budeme budovat sílu v posilovně a tělocvičně. Absolvoval jsem též fyzioterapeutické kurzy pro sportovce DNS od Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., takže se vrátíme do dětských let. Budeme chodit plavat pod vedením trenéra z plaveckého klubu. Hrozně se mi líbí, jak pracuje s klubem Mára Mixa na KOVU, vzdělává cyklisty a trenéry i jiných klubů, pořádá Cyklokongresy, napojovaní odborníků, doktorů na trenéry a zpět. U nás existuje takový nešvar „když něco umím, nepředám informace dál a dělám důležitého“. Na tom ale tratí celá sportovní komunita. Rád bych využil prostor a předal pár tipů na zajímavé osobnosti v českém sportu, kteří své znalosti sdílí, např. Marek Mixa, Tomáš Mika, Jiří Dostál, Jan Hiblbauer, Jakub Kalus, projekt STACA, a mnoho dalších. Nepřestávejme studovat a vzdělávat se, šikovné děti máme, je na nás jim pomoci.

Jak plánujete zapojit komunitu a místní podniky do podpory a rozvoje týmu?

Pepa: V tomto je velká podpora ze strany města i kraje. Děkujeme za to. Chystáme řadu věcí s lokálními partnery na co největší zapojení veřejnosti. Sportovní park, který pořádá město uprostřed prázdnin, je pro nás letos povinností. Velmi nám také pomáhá organizace Pardubického kritéria, které má obrovskou tradici a pomáhá nám ukázat krásu cyklistiky široké veřejnosti, tak se na všechny těšíme ve čtvrtek, 18. dubna od 17:00 h na třídě Míru v Pardubicích. Místní podniky, hm… Kdo má zájem, volejte a pište… (www.ckpardubice.cz/kontakty)

Jaké jsou vaše plány na nadcházející sezónu a jaké jsou klíčové závody, na které se tým zaměří?

Kuba: U týmu U23 to bude jednoznačně mistrovství republiky do třiadvaceti let, domácí závod v České Třebové. Rádi bychom také posbírali nějaké body na českém poháru. U mládeže si žádné cíle nedáváme, máme v týmu mnoho nadějných sportovců, ale až čas ukáže.

Pepa: Z mého pohledu hlavně ať vše šlape po stránce organizační a zabezpečení.