Hotovo ještě nebylo. Hrálo se o vteřiny. První rychlostní prémie byla už 3 km po startu. S pomocí Louise Bendixena (Uno-X) získal další tři bonifikační sekundy bez zvláštního odporu soupeřů Alexander Kristoff. Tím se přiblížil vedoucímu muži průběžné klasifikace Orluisovi Aularovi na 9 vteřin, který na prémii vyšel na prázdno i proto, že Bendixen pro jistotu úplně nesvěsil a přisvojil si poslední nabízenou vteřinu.

Přitom se zdálo se, že týmová podpora Aulara v koncovkách zdaleka nedosahuje úrovně jeho největších soupeřů. Průběžně druhý Ethan Hayter (Ineos) se o pomoc kolegů opřít mohl, vzal na prémii dvě vteřiny a posunul se tak na průběžné 2. místo 7 vteřin za venezuelským šampionem.

Pak bylo dovoleno odjet pěti mužům: Martinu Pedersenovi (Lidl-Trek), jihoafrickému šampionu Travisi Stedmanovi (Q36.5), Mateuszi Kostaňskému (Voster ATS), Mario Gamperovi (Santic-Wibatech) a Aljažu Turkovi (Adria Mobil). Ti si mezi sebe rozdělili body na druhé rychlostní prémii na 71. km. Za nimi na čele pelotonu dřeli dva jezdci Uno-X.

Když projeli i jedinou dnešní vrchařskou prémií na 108. km, bylo jasné, že vítězem této soutěže bude Jonas Rapp (Hrinkow) a Michal Schuran (ATT Investments) skončí o 2 body druhý.

Poslední rychlostní prémie byla vypsána při druhém průjezdu cílovým prostorem, když do cíle zbývalo 10 km. Tam už nejspíš chtělo Uno-X mít dostižené uprchlíky a vytvořit možnost pro Kristoffa znovu bodovat. Ta poslední možnost pak byla v cíli.

S blížícími se cílovými okruhy pomohl Uno-X se sjížděním uprchlíků především tým dsm-firmenich.

Na poslední prémii byli jezdci v úniku stále před pelotonem a jejich náskok činil v té době ještě zajímavých 40 vteřin. Skoro to začalo vypadat, že by jim to mohlo vyjít? Přestože se mimořádně snažili, necelé 3 km před cílem ale pohlceni byli. 

Při průjezdu do posledního 5km okruhu bylo vidět, jak si na samé čelo pelotonu najel Jakub Otruba a vydržel tak až někam k metě 3 km. Protože už se to slušně řezalo, nejlepší způsob, jak se vyvarovat pádu před ochranou zónou.

Pádu se ale nevyvaroval lídr průběžné klasifikace Orluis Aular, který se 200 metrů před cílem dostal do mírné kolize se soupeřem, po níž trefil opěrné nohy plůtků a šel velmi nepříjemně na zem. 

Při té smůle mu ale přálo štěstí. Konečné vítězství mu zajistil Campbell Stewart z Jayco AlUla, který odolal tlaku Alexandera Kristoffa, a znemožnil mu tak dostat se díky bonifikačním vteřinám na první místo. Coby cenu útěchy si norský matador odváží alespoň vítězství v bodovací soutěži.

Jak si vedli Češi, které tu reprezentoval jednak Pavel Bittner v dsm-firmenich, a jednak tým ATT Investments?

Pavel Bittner měl spíše týmové úkoly. Nejvíc byl vidět ve třetí etapě, kterou dokončil na 4. místě.

Cílem ATT Investments bylo umístit se do deseti, být vidět a zkusit získat některý z dresů doprovodných soutěží. Vidět byli.

V první etapě získal z pobytu v úniku Michal Schuran zelený dres nejlepšího vrchaře. V druhé šel do úniku Jan Kašpar, pobral body na rychlostních i vrchařských prémiích a Michalovi zůstal dres nejlepšího vrchaře. Ve třetí etapě nechali kluci odjet Hammerschida z Hrinkow a ten Michalu Schuranovi při rovnosti bodů dres sebral. V následující etapě šel Michal znovu do úniku, jenže s ním i Abrahamsen z Uno-X, oba přeskočili Hammerschmida, ale český závodník zůstal druhý. V předposlední etapě učinil Michal Schuran další pokus, dostal se před Abrahamsena, jenže našel se někdo, kdo byl opět lepší: Jonas Rapp (Hrinkow). A tak to i zůstalo. 

V bodovací soutěži ani soutěži jezdců do 23 let, v níž soutěžili Pavel Bittner a Karel Camrda, se nikdo z českých jezdců výrazněji neprosadil. Totéž platí i o týmové soutěži.

Nejpodstatnější byl výkon a umístění Jakuba Otruby. Závod dokončil na 10. místě, o čemž rozhodly hlavně dvě profilově nejtěžší etapy. Ve čtvrté byl součástí první 27členné skupiny a především v etapě nejtěžší ho výborné 8. místo posunulo na 10. pozici. 

"Dnešní etapa byla celkem pohodová, profilově nenáročná. Zkusil jsem jít do úniku za nějakými bonifikacemi, což se podařilo. Jenže když to EOLO a Kern Pharma zjistily, vrátily mě do pelotonu. V koncovce jsem se snažil v rámci mých možností dojet někde víc vepředu, aby to v součtu pořadí na tu desítku dalo," sdělil k etapě Jakub.

"Etapák jsem čekal těžší, v první desítce se nakonec umístili jezdci, jako třeba Kristoff, což vypovídá o profilovém charakteru celého závodu, pro vrchaře to určitě nebylo. Myslím, že jsem desátým místem dobře navázal na stejné umístění z před čtrnácti dny na Slovensku, takže jak se závodem, tak celou sezónou mohu být spokojený," dodal pro RoadCycling. CZ Jakub Otruba

Jakub letos jel 11 etapových závodů, z toho 5 z kategorie 2.1. Získal v nich 2x 3., 1x 5. a 2x 10. místo. Jeden etapák z nejnižší kategorie vyhrál a jeden dokončil na 4. místě. Stal se českým šampionem v časovce a jako takový reprezentoval na mistrovství světa.

Z hlediska zisku UCI bodů je letos absolutně nejúspěšnějším českým cyklistou. Doufejme, že ho od příští sezóny uvidíme výš než jen v kontinentální úrovni, přičemž není vyloučena ani úroveň World.