Ilan Van Wilder končí v DSM předčasně. Kvůli mnoha sporům se rozhodl rozvázat platnou smlouvu, ale vedení týmu DSM s tím nesouhlasilo a bylo ochotno jít s Van Wilderem k soudu. Ten se konat nebude, protože mladý belgický cyklista  se nakonec s DSM dohodl a odchází do Quick-Step - Alpha Vinyl. Pro belgický celek je poslední posilou, v kádru už má třicet jezdců a čeká se pouze na potvrzení prodloužení smlouvy s Markem Cavendishem. 

Van Wilder patří k nejtalentovanějším belgickým cyklistům. V juniorech ho zcela zastínil Remco Evenepoel, který je stejný ročník, přesto dosáhl mnoha úspěchů. Skončil druhý na Mistrovství Evropy v Brně v individuální časovce za Evenepoelem, se kterým prohrál i v celkovém pořadí etapového závodu Giro della Lunigiana v Itálii. O rok později, už v kategorii U23, vyhrál etapu Závodu míru s dojezdem na Dlouhých stráních. V celkovém pořadí byl čtvrtý a třetí skončil na Tour de l´Avenir. Přestup do WorldTour byl logickým krokem. 

Ovšem začátek kariéry mezi profesionály už hladký nebyl a vyvrcholil konfliktem s vedením DSM. Van Wilder nebyl nominován na španělskou Vueltu a rozhodl se odejít. V Quick-Stepu doufá v lepší vztahy a více příležitostí. V budoucnu by mohl být kvalitním závodníkem na celkové pořadí etapových závodů, protože je dobrý vrchař i časovkář. Možná se stane i lídrem na třítýdenních závodech, ale zatím žádnou Grand Tour neobjel a v prvních letech v Quick-Stepu by měl hlavně pomáhat. 

"Jsme rádi, že jsme Ilana získali. Jsme si jistí, že se u nás bude zlepšovat a přinese nám úspěchy. Věříme, že ještě navýší naše ambice v celkovém pořadí a jsme rádi, že se po jednání s týmem DSM může k nám připojit," říká Patrick Lefevere, ředitel Deceuninck - Quick-Step. 

K věci se vyjádřil i Iwan Spekenbrink, ředitel týmu DSM : "Není možné, aby si závodník snažil vynutit ukončení kontraktu veřejnými prohlášeními nebo soudem. V takovém případě bychom přestup odmítli. Byli jsme otevření provedení přestupu běžným způsobem, na správných základech. Je dobře, že Ilan a jeho agent umožnili našim týmům dohodnout přestup korektním způsobem. Přejeme Ilanovi a týmu Deceuninck - Quick-Step jen to nejlepší." 

Znamená to, že Lefevere za mladého Belgičana zaplatil a vyplatil ho ze smlouvy? To z vyjádření týmů jasné není. Jisté je, že smlouvu získal na dva roky.