Ineos Grenadiers bude v novém roce reprezentovat 31 cyklistů, tedy maximální možný počet. Tým posílilo sedm jezdců a stejný počet odešel. Vedení týmu se naposledy rozhodlo prodloužit smlouvy pěti jezdcům, převážně domestikům. V týmu tak zůstanou sprinter a klasikář Swift, vrchař Rivera, všestranný klíčový domestik Castroviejo, spolehlivý tempař Puccio a triatlet Wurf.

Australan Cameron Wurf je z těchto jmen výjimkou, protože závodníkem Ineosu je v podstatě na vedlejšák. Osmatřicetiletý atlet je už několik let špičkovým závodníkem v dlouhém triatlonu. Dlouhodobě se soustředí na Ironman, ale v rámci přípravy objíždí i silniční závody a pomáhá lídrům Ineos Grenadiers. Wurf v minulosti byl ryzím cyklistou, ale v celku Cannondale skončil už v roce 2014. I v příštím roce směřuje celou sezónu na říjnového Ironmana.

"Ironman je velmi individuální sport, ale nikdy jsem to tak vlastně necítil. Vždy za mnou stál celý tým - i když jsem v závodě sám. Jsem rád, že můžu jet na Ironmana a pak se vrátit, abych pomohl týmu. Je naplňující plnit roli domestika a pomáhat klukům vyhrávat. Motivuje mě to vyhrát Ironman a díky klukům se opravdu cítím výjimečně. Zdá se, že upřímně obdivují, co dělám. To mě nutí víc pracovat. Chci být součástí týmu, dokud budu přispívat smysluplným způsobem. Letos snad udělám další krok vpřed ve svém přínosu pro tým," říká Wurf. 

Jedním z nemnoha ryzích domestiků, o kterých není nikdy moc slyšet a vždy splní své úkoly, je Ital Salvatore Puccio. 32letý cyklista je domestikem staré školy, pracuje pro tým a nevyžaduje vlastní příležitosti. V profesionální kariéře nevyhrál žádný závod, ale pro Sky a Ineos objel už 15 třítýdenních závodů a 27 monumentů. V týmu je od roku 2011 a smlouvu prodloužil do konce roku 2023. 

"Tento tým pro mě hodně znamená. Každý rok se zlepšuji a nedovedu si sám sebe představit v jiném týmu. Cítím se součástí rodiny a vždy jsem to tak měl, už od chvíle, kdy jsem se stal jezdcem týmu Sky. Vždy se snažím co nejlépe pomoci našim lídrům a nemůžu se dočkat, až budu v této cestě pokračovat," potvrzuje Puccio pověst loajálního zaměstnance. 

Loajalita je vlastní také Jonathanu Castroviejovi. Španělský cyklista patřil v minulých letech k nejlepším časovkářům, skončil třetí na světovém šampionátu a čtvrtý na Olympijských hrách, pětkrát se stal mistrem Španělska a jednou jednou mistrem Evropy, ale v Ineosu si ho cení zejména díky práci pro tým na třítýdenních závodech. A to ve všech terénech. Silný je na rovině i v horách.

„Cítím se zde jako doma a považuji to za nejlepší místo, kde můžu jezdit, tým opravdu vyhovuje mému přístupu k cyklistice. Mám zde spoustu přátel a užívám si být součástí tak skvělé atmosféry. Líbí se mi způsob, jakým spolu pracujeme, a doufám, že i nadále budu pomáhat svým spolujezdcům k velkým vítězstvím," říká 34letý cyklista, který prodloužil o dva roky. 

Díky obhajobě britského silničního titulu v Ineosu zůstane i Ben Swift. Zkušený sprinter a klasikář už nemá tak velké ambice jako za mládí a v silném Ineosu musí většinu roku plnit týmové pokyny. V minulosti se dvakrát podíval na pódium Milán - Sanremo, ale v posledních letech spíše stagnuje. Ineos se zlepšuje v jednorázových závodech a Swiftovi roste konkurence. Tom Pidcock, Ethan Hayter, Elia Viviani, Dylan van Baarle a další budou lídry, kterým bude Swift pomáhat.

„Tento tým byl pro mě vždy domovem. Strávil jsem tu tolik let své kariéry a mám pocit, že stále rostu. Stále se rozvíjím, stále se učím, a to je něco, v čem je tento tým neuvěřitelně dobrý. Nikdy nesedíme na vavřínech. Jsem opravdu nadšený z těch mladých jezdců, kteří přicházejí, a chci jim pomoci a zároveň chci ze sebe dostat to nejlepší, dělat to nejlepší pro tým a pomoci těmto mladým klukům posunout se dál," říká Ben Swift smířený se svou současnou pozicí.  

Kolumbijec Brandon Rivera získal smlouvu na jeden rok a bude se snažit pomáhat v kopcích. Během dvou let v Ineosu moc příležitostí nedostal, přesto má ještě jednu šanci: „V týmu jsem opravdu spokojený a motivovaný a chci poděkovat Ineosu za příležitost a důvěru. Tým nám jezdcům poskytuje potřebnou organizační strukturu, pocit klidu a skvělou podporu v mnoha oblastech."

Ineos Grenadiers 2022: 

Andrej Amador
Egan Bernal
Richard Carapaz
Jonathan Castroviejo
Laurens De Plus
Eddie Dunbar
Omar Fraile 
Filippo Ganna
Tao Geoghegan Hart
Ethan Hayter
Kim Heiduk
Michal Kwiatkowski
Daniel Martinez
Jhonatan Narvaez
Tom Pidcock
Luke Plapp
Richie Porte
Salvatore Puccio
Brandon Rivera
Carlos Rodriguez
Luke Rowe
Magnus Sheffield 
Pavel Sivakov
Ben Swift 
Geraint Thomas
Ben Tulett
Ben Turner
Dylan van Baarle
Elia Viviani
Cameron Wurf
Adam Yates