Mezi muži se odehrála další velká bitva mezi dvěma aktuálně a trvale nejlepšími Iserbytem a Larsem van der Haarem (Baloise/Trek). Van der Haar odjel s krajanem Corné van Kesselem (Deschacht/Maes), Iserbyt se rozjížděl volněji. Mocně dotahoval Michael Vanthourenhout a jezdci Pauwels Bingoal začali útočit. V posledním okruhu ujel Vanthourenhout sám, jenže spadl a s pobouraným ramenem odstoupil, avšak Van der Haar za ním musel slézt z kola. Na špici se vrátil Cameron Mason (Cyclocross Reds 777), ale Iserbyt udržel vládu a na druhou pozici ještě přece jen naspurtoval Van der Haar.

„Měl jsem problémy dostat se do tempa a viděl jsem, že je Michael lepší i technicky. Proto jsem se snažil spíš lehce brzdit Larse. Pak jsem najednou viděl Michaela na zemi a musel se do toho pustit sám,“ říkal Iserbyt, který ve druhém kole měnil vzorek pneumatik. Mason nakonec opět obsadil skvělé třetí místo.

Van Empel rozhodla až později, ve čtvrtém ze šesti kol. Zpočátku se s ní držela Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck), sympaticky se ukázala Blanka Vas (SD Worx) poprvé po zlomenině klíčí kosti, v cíli sedmá. Postupně se dostala dopředu i Lucinda Brand (Baloise/Trek), dokonce ujela vpředu sama. Van Empel se však vrátila a v závěru si vypracovala náskok, letos ještě nebyla poražena a má na kontě sérii 14 triumfů v řadě. 

„Bylo to těžké s tím větrem, navíc jsem spadla. Dohnala jsem to, soustředila jsem se na sebe. Ale Lucinda je bojovník, nikdy proti ní nemůžete svěsit nohy,“ řekla vítězka, která bere pořadí X20 Badkamers Trophy vážně. Brand skončila druhá, Pieterse třetí. Alvarado podle očekávání po dvou doublech v uplynulých víkendech chyběla. Desátou příčku (-5:18) obsadila Kateřina Hladíková (Brilon), která se připravuje v Belgii.

Za logistickou noční můru nazvali šéfové týmů nedělní podnik světového poháru v irském Dublinu. Kamiony s materiálem posílali lodí už ve čtvrtek, závodníci letí povětšinou v sobotu. Ale cesta přes Spojené království Velké Británie, je po Brexitu administrativně komplikovaná. V dublinském Sport Ireland Campusu, aspoň připravili zázemí na převléknutí v hale. Loni tu vyhráli Van Aert a Van Empel,  na startu jsou nyní Iserbyt, Nys i Ronhaar nebo Alvarado. Ale Van Empel nejede. „Jsem ještě mladá, soustředím se na jeden závod za víkend,“ vysvětlila.

Pořadí X20 po dvou závodech

Muži: 1. Van der Haar 1:57:53, 2. Iserbyt -18, 3. Mason -45, 4. Van Kessel -4:01, 5. Vandebosch -4:14.

Ženy: 1. Van Empel 1:31:27, 2. Betsema -4:15, 3. Brand -5:51, 4. Pieterse -6:25, 5. Kay -7:00.