„Udělal jsem všechno perfektně. Vyvezl jsem se za De Kleijnem a v závěru ho předskočil. Přesně takhle jsme to chtěli. Kluci z týmu mi pomohli na trati, ale v závěru má nejlepší lidi okolo sebe De Kleijn. Proto je lepší držet se za ním a pak vyrazit, jednou jsem tady chtěl rozhodnout sám a zůstal druhý. Když jsem se na začátku díval na startovku, jen jsem se až divil tomu vysokému levelu spurterů. A teď jsem já tím superšampionem. Třeba mi to pomůže ke smlouvě v ještě lepším týmu,“ hodnotil spokojeně. Letos zapsal 12 výher včetně celkové Okolo Bulharska. V celkovém pořadí tady tak zvítězil o dva body před nizozemským expresem Arvidem de Kleijnem (Tudor), který tu získal také dva etapové vavříny. Třetí dojel i skončil Gleb Syrica (Astana), ruský král první etapy. 

Závěrečný den se jelo 147 km na okruzích okolo přístavního Bitulu na jihu země. Po metrech nasbírané převýšení se dostalo sice až na 1170 metrů, ale závodilo se pouze o rychlostní prémie a bonifikace. Dvě získal Alex Tulio (Bardiani), třetí Rick Pluijmers (Tudor), nejvážnější uchazeči o zisk bodovací soutěže se ale v balíku hlídali.

Celkové vítězství s náskokem 13 vteřin uhájil bez potíží Davide Max Poole (dsm/firmenich PostNL), pouze o den druhý nejmladší vítěz v 28leté historii závodu. Je mu 21 let a 219 dní. „Užívám si to, je to pěkné ocenění celotýdenní práce a snad mi pomůže i do budoucna a rád se vydám za rok za obhajobou. Vyšla nám třetí horská etapa, ale pak jsme jeli jen v pěti, což bylo těžší pro kontrolu pole. Soustředil jsem se jen na svoji práci,“ říkal britský cyklista, který navázal na loňské vítězství krajana Simona Carra (EF Education), který tady letos ve čtvrté etapě odstoupil. 

a236fd97-739d-0cde-fe4d-ec2e242fb82e.jpg

Druhý tedy skončil Thomas Pesenti (JCL Ukyo) a třetí nejlepší ze sedmi 20sekundových (ztrát v pořadí) Unai Iribar Jauregi (Kern Pharma). „Bylo to těžký, zkoušeli jsme chodit i do spurtů, abychom najeli nějakou bonifikaci, ale bylo to dost nebezpečné. Víte, jak to dopadlo ve druhé etapě,“ připomenul masivní karambol ve finiši. „Ale máme tři lidi v top deset, získali jsme týmovou soutěž a po třech výhrách na Vueltě jsme snad potvrdili, že jdeme dobrou cestou,“ dodal spokojeně.

Puntikatý vrchařský trikot si zajistil už dříve Mario Aparicio (Burgos/BH). Prestižní titul a bílý dres nejlepšího asijského jezdce získal 24. Manabu Išibaši, jehož kontinentální JCL Ukyo tak brala jako jediná dvě trofeje. „Jsme moc spokojení, rádi bychom se víc ukázali i v Evropě,“ radoval se. Česká stopa po loňském etapovém triumfu Daniela Babora chyběla.