Pětatřicátý ročník ženské verze Gira d’Italia odstartuje první červencový víkend časovkou v druhém největším městě regionu Lombardie Brescii. Pořadatelé ze skupiny RCS připravili na závodnice boj proti chronometru na vzdálenost necelých patnácti kilometrů. 

Nejlepší cyklistky světa vystartují na svou pouť za růžovým trikotem na stadionu místního druholigového fotbalového klubu Brescia Calcio a čeká na ně technická trasa s množstvím kruhových objezdů, které jsou typické pro Itálii. Většina boje proti chronometru bude probíhat na ulicích předměstí Brescie a cíl bude v samotném srdci tohoto dvou set tisícového města na Piazza della Loggia. 

Díky své techničnosti tak bude hned první etapa možností pro favoritky na celkový triumf získat cenné vteřiny, které by mohli později v závodě rozhodovat. Důležité také bude vyvarovat se jakémukoliv pádu.

Šance pro sprinterky

V itineráři letošního ročníku ženského Gira d’Italia není příliš možností pro hromadné dojezdy. Sprinterky napříč pelotonem včetně domácích hvězd Chiary Consonniové nebo Marie Giulie Confalonieriové se tak budou muset soustředit především hned na druhou etapu závodu ze Sirmione do Volta Mantovano. Kde jinde by měli mít šanci na vítězství sprinterské vlaky jednotlivých týmů než v rodném kraji vítěze závodu Paříž – Roubaix Sonnyho Colbrelliho.

b1R1SbbLqLnMBB2Ju06M_111223-051310.jpg

Od břehu jezera Lago di Garda se peloton Gira začne ubírat jižním směrem. První ostřejší vrchařský souboj mohou fanoušci očekávat ve třetí etapě, kde závodnice završí sto jedenáct kilometrů dlouhou trasu desetikilometrovým stoupáním do vesničky Toano. Toto táhlé pětiprocentní stoupání by mělo sedět především závodnicím s tempařskými schopnostmi.

Po rovinaté etapě a etapě s cílem na kopci se o slovo přihlásí také etapa, která by mohla sedět úniku. Po startu v Imole, jedné z kolébek italského motorsportu, se peloton vydá rovnou přímkou k pobřeží Jadranu. Ve vesničce Savignano ale začnou závodnice znovu směřovat k Apeninám. 

Přes pět a půl kilometru dlouhé stoupání v San Marinu a osmi kilometrový výjezd na Monte Osteriaccia se ženy dostanou až do cíle ve čtrnáctitisícovém městečku Urbino. Od konce sjezdu z Monte Osteriaccia je to do cíle osmnáct kilometrů do velmi mírného kopce, to slibuje zajímavý závěr už tak přes 130 kilometrů dlouhé etapy.

Klid před vrchařskou bouří

Sto jedenáct kilometrů rovinatého terénu. To je druhá, a poslední, šance pro hromadný dojezd pelotonu. Ve čtvrté etapě z Frontone do Foligna překonají závodnice, tentokrát bez většího stoupání, Umbrické apeniny a do cílového města pojedou po trase starověké silnice Via Flaminia. Kochat se budou moci například výhledy na Regionální přírodní park Monte Subasio.

Foligno je vyhlášenou cyklistickou destinací. Letos zde začínala časovka mužského Gira, vloni zde naopak finišovala jedna z etap Tirrena – Adriatica. Mezi jezdce, kteří mohli ve Folignu zvednout ruce nad hlavu, patří André Greipel, Peter Sagan nebo domácí cyklista Elia Viviani.

Horský trojboj v Abbruzu

Trojlístek nejtěžších etap čeká na peloton v závěru celého závodu v regionu Abbruzo. Vše odstartuje etapa ze San Benedetta del Trenta do města Chieti, rodiště trojnásobného vítěze etapy z mužského Gira Giulia Cicconeho. Organizátoři závodu tuto etapu ohodnotili jako středně náročnou se třemi hvězdičkami z pěti. Délka sto padesáti pěti kilometrů, dva tisíce nastoupaných metrů a cílové pětikilometrové stoupání ale pro cyklistky nevěstí nic jednoduchého.

iulQk0fE95zMzU76n9MI_250624-080255.jpg

Na sobotu 13. července pak organizátoři naplánovali vůbec nejtěžší etapu celého ročníku s cílem na slavném Blockhausu, neboli Mamma Rosa, a s přejezdem průsmyku Passo Lanciano. Trasa, která čítá dvě extrémně dlouhá stoupání a jeden dlouhý a technický sjezd, bude velkou výzvou pro všechny cyklistky, které se přihlásí na start sedmé etapy. Je pravděpodobné, že právě tady uvidí fanoušci největší bitvu o vítězství v celkové klasifikaci.

Závěrečný den bude znovu patřit favoritkám na vítězství. Ze slunečné Pescary na pobřeží Jadranu se trasa poslední etapy line znovu do hor.  První ze dvou vrchařských prémií bude stoupání druhé kategorie ke zřícenině Forca di Penne, na které bude po krátkém sjezdu navazovat vrchařská prémie první kategorie do vesničky Castel del Monte. To vše v prvních šedesáti kilometrech etapy. Na architektonickou prohlídku rozhodně čas nebude. Druhá polovina pak čítá především dlouhý sjezd a dvě krátká intenzivní stoupání do cílové L’Aquily. 

Na závodnice čeká téměř 857 kilometrů po italských silnicích. Nastoupat budou muset dokonce necelých dvanáct tisíc metrů. Kalendář pětatřicátého ročníku ženského Gira znovu slibuje skvělou podívanou plnou soubojů až do posledních kilometrů.