Na počátku roku jsme si opět kladli otázku, zda se podaří letos všem organizátorům uspořádat závody série RoadRace nebo RoadMarathon? Bohužel COVID 19 tu je s námi pořád a na jaře 2021, v době, kdy pandemická epidemie koronaviru Covid 19 byla v nejsilnější kondici, se plánovaly a připravovaly celoroční soutěže 4. ročníku seriálu RoadCup 2021. Do serie RoadMarathon bylo zařazeno šest dlouhých maratonů a do série RoadRace dvanáct kratších závodů. Samostatnou kategorií pak byl doprovodný seriál SUPERPOHÁR – do kterého se započítávaly všechny závody, kterých se závodník zúčastnil.

Do série RoadMarathon byly zařazeny pro rok 2021: Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Mamut Tour, Krušnoton (rozhodli jsme se zařadit do seriálu i trať 180 km). A nováčkové - Kraslický šíp a Prachem Svatební cesty.

Do série RoadRace byly zařazeny pro rok 2021: Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Mamut Tour, Krušnoton, Kraslický šíp, VC Temelín, Dukovanské okruhy, O kolo Úštěku, Prachem Svatební cesty, Lawi Tour Classic, Tour de Zeleňák, Tour de Brdy.

A bohužel tak jako loni, do pořádání závodů promluvila pandemie koronaviru Covid 19, která Česko zasáhla už v březnu 2020 a od září 2020 do května 2021 byl vyhlášen nouzový či krizový stav, během kterých byly stanoveny limity účastníků akcí a organizační podmínky, které rozhodně pořádání amatérských závodů nepřály.

Závod Kraslický šíp byl zrušen již v dubnu, Krušnoton (tratě 250, 180 a 110 km) pak v květnu, závody O kolo Úštěku a Dukovanské okruhy v srpnu. Závody Beskyd Tour a Mamut Tour byly přesunuty na pozdější termín a proběhly. I závod Prachem Svatební cesty byl přesunut na termín Krušnotonu, ale bohužel na poslední chvíli musel být z důvodu nepovolení zvláštního užívání komunikací zrušen. 

Čtvrtý ročník seriálu veřejných silničních amatérských závodů RoadCup 2021 – série RoadMarathon byl po dojetí třetího závodu projednán a po zvážení situace nebylo přistoupeno ke zrušení série, ale bylo rozhodnuto o ponechání série tak, jak byla odjeta, a v rámci RoadCupu po odjetí tří závodů sérii RoadMarathon pro rok 2021 ukončit. Vyhodnocení naleznete ZDE

ROADRACE 2021

V roce 2021 byly odjety závody: Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Mamut Tour, VC Temelín, Lawi Tour Classic, Tour de Zeleňák a Tour de Brdy. Ostatní závody byly v průběhu jara a léta zrušeny. V průběhu sezóny byly upravovány propozice o počtu započítávaných závodů do seriálu. Nakonec bylo rozhodnuto ze sedmi závodů započítat maximálně pět nejlépe bodovaných závodů.

Celkovým vítězem v kategorii mužů se stal Michal KOLLERT z týmu Xeelo Cycling Team. Na druhém místě se umístil týmový kolega Tomáš DUDEK z týmu Xeelo Cycling Team a na třetím Jaroslav HALÍK z týmu Veloservis Team.

Kategorii žen opanovala a zvítězila ve všech třech závodech seriálu Hana Doležalová z AC Sparta Praha před druhou Nikolou BAJGEROVOU z Dukly Praha a třetí Naďou VORÁČOVOU z TUFO PARDUS.

Přílohou tohoto hodnocení je Vyhodnocení tří nejúspěšnějších v každé kategorii vyhlášenou RC 2021.

Málo statistiky k RoadRace 2021

Do 7 závodů ROADRACE se letos přihlásilo 983 závodníků (řada z nich dva i vícekrát), v cíli bylo klasifikováno a do cíle dojelo 861 mužů a 60 žen. 

SUPERPOHÁR 2021

Řada závodů byla zrušena, řada závodů přesunuta na podzimní termíny. Po zvážení situace bylo rozhodnuto, ponechat i seriál RoadCup SUPERPOHÁR 2021, tak jako v roce 2020. Pouze v kategorii Muži a Ženy a do kterého byly zařazeny všechny pořádané závody v RR resp.RM.

Celkovým vítězem v kategorii Mužů se stal Michal KOLLERT z týmu Xeelo Cycling Team. Na druhém místě se umístil Jaroslav HALÍK z týmu Veloservis a na třetím Tomáš DUDEK z týmu Xeelo Cycling Team.

Kategorii žen opanovala a zvítězila Jaroslava Křížková z Jarucycling teamu, druhá skončila Šárka Macháčková ze SportRaces Cycling Team a třetí Hana Doležalová z AC Sparta Praha Cycling.

Trocha statistiky k SuperPoháru

Na 3 závody série RM a na 7 závodů ze série RR se přihlásilo do seriálu SuperPohár bylo zařazeno 1257 závodníků a 80 závodnic. Do cíle alespoň jednoho závodu dojelo 1157 mužů a 71 žen (z toho 239 závodníků a závodnic, kteří dojeli min. dva závody). 

Závěrem se vraťme k seriálu RoadMarathon 2021, vyhodnoceném na webu RoadCycling 28. 7. 2021.

Celkovým vítězem v kategorii mužů se stal Michal SMOLKA z týmu AMT Team. Na druhém místě se umístil Bedřich PRŮCHA z týmu Sport Import a na třetím David ANDRLE z týmu Telcom On Clims.

Kategorii žen opanovala a zvítězila ve všech třech závodech série Šárka MACHÁČKOVÁ ze SportRaces Cycling Teamu, druhá byla Jaroslava KŘÍŽKOVÁ z Jarucycling teamu a na děleném třetí místě Kateřina DRHOVÁ z Česká spořitelna – Accolade a Kateřina PALOVÁ.

Trocha statistiky k RoadMarathonu 2021

Do 3 závodů RoadMarathonu se letos přihlásilo celkem 509 závodníků, z toho 493 mužů (47 závodníků 2x až 3x), do cíle jich dojelo 442, a 16 žen (jedna 2x a jedna 3x), do cíle dojelo 12 žen.

Slavnostní vyhlášení proběhne nejlépe do konce roku 2021, a dle kovidové situace.

Co závěrem: Věříme, že v roce 2022 se už závody uskuteční v původním formátu bez jakýchkoliv omezení v termínech tak, jak budou naplánovány a v seriálu ROADMARATHON bude minimálně šest závodů.