Nejdřív ženy. Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions) se rozjela jako první, ale s blátivou tratí se o poznání víc prala. Šestivteřinový náskok se po dvou nárazech do bariéry rozplynul a dopředu šla brzy podle očekávání bezchybná a konzistentní Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceuninck). Postupně lehce navyšovala vedení, Brand se však zakousla a nevzdávala. Zbyl boj o třetí místo. Až v posledním ze čtyř okruhů se pro něj (podruhé po Rudervoorde) navzdory technickému zaváhání vydala dravá Belgičanka Marion Norbert Riberolle (Crelan/Corendon) před Annemarie Worst (Cyclocross Reds 777).

„Bylo to těžké vinou počasí, necítila jsem se úplně dobře a musela jsem si to poctivě dojet. A běhání mi docela jde... Jsem šťastná,“ řekla Alvarado v cíli po 37. výhře kariéry. Letos byla ve svých devíti závodech vždy na stupních vítězů, potřetí vyhrála Superprestige a jasně vede průběžné pořadí. Vypadá takhle: 1. Alvarado 59, 2. Worst 51, 3. Van Alphen 47, 4. Norbert Riberolle 40, 5. Van der Heijden  Betsema 36… 22. Zemanová 2.

Joris Nieuwehuis (Baloise/Trek Lions) odjel sám už v prvním ze sedmi kol a náskok postupně navyšoval až přes minutu. Co okruh, to nejmíň deset vteřin. Bývalý člen silničního týmu DSM si tak dojel pro první velké vítězství, ale vzestup naznačil už loni a znovu v této sezoně. Však byl před týdnem v Superprestige v Nielu druhý. „Až poslední dvě kola jsem trochu zpomalil, když jsem se podíval za sebe, s ohledem na zítřek (SP v Troyes). Nejdůležitější bylo, že mi vydržela záda, s nimiž mám problémy. Byly tu těžké i technické úseky, taková trať mi vyhovuje. Výsledek mi dává hodně sebevědomí do budoucna, potvrzuje se, že se mi daří v tréninku a všech těch věcech okolo,“ řekl spokojeně.

Druhý jezdil po většinu závodu Niels Vandeputte (Alpecin/Deceuninck). Až v závěru podlehl ataku znovuzrozeného Eliho Iserbyta (Pauwels Sauzen). Ten naopak zůstával dlouho až čtvrtý ještě za Felipem Ortsem Lloretem (BH Burgos). „Měl jsem tak studené nohy, že už jsem je vůbec necítil a z toho vyplynuly nějaké chyby. Ale třetí místo je dobré, ne?,“ nesmutnil Vandeputte. 

Zato Iserbyt přiznal: „Druhé místo je maximum. Nebyl jsem super dobrý, ale dobrý. Už brzy jsem se dostal na limit a poslední dvě kola byla otázkou charakteru. Pomohlo mi, že jsem viděl, že Sweeck zůstává daleko za námi (v cíli až osmý).“ A touha po úspěchu ve třech sériích? „Je to ambiciózní plán, nebude to jednoduché. Nepojedu pokaždé o vítězství. Ale každý závod bude důležitý,“ dodal. Superprestige vypadá celkově takto: 1. Iserbyt 59, 2. Sweeck 39, 3, Kuypers 38, 4. Vandeputte a Kuhn 37.

Velkou karavanu závodníků čekal ihned přesun na světový pohár do Troyes, asi 450 km a 5 hodin jízdy. „Musíme vydržet v karavanu a starat se pečlivě o své tělo,“ prohlásil Iserbyt.

Češi nejeli, chystají se na nedělní světový pohár. Podobně jako další elitní jezdci Nys, Ronhaar, Van der Haar nebo Pieterse. Do Superprestige oproti očekávání nenastoupil ani Vanthourenhout.

Příští Superprestige se koná 2. prosince v Boomu.