První podnik českého poháru ve Veselí nad Lužnicí odplavila povodeň, takže tuzemská sezona začala naostro až tady. Mladému 22letému Belgičanovi Van de Puttemu se v Ostravě daří, třetí start na zdejším okruhu proměnil po dvou triumfech v loňském roce ve třetí prvenství. A o jeho vítězství nebylo pochyb hned od startu. Druhý skončil Guus van den Eijden (Cyclocross Reds) z Nizozemska a výborné třetí místo vybojoval dvacetiletý Maximilian Kerl, který přes léto jezdil slušně i na silnici, a tady dosáhl svého nejlepšího výsledku v kariéře.

HSFSystemCup-Ostrava-17.jpg

„Bylo to docela těžké. Na bahně to bylo hodně silové a klouzalo to, důležité bylo nedělat chyby a nepadat. Muselo se často měnit kolo a výjezdy se musely běhat. Moje taktika byla dobře odstartovat a pak jet bez chyb, což se docela povedlo. Sezonu jsem otevřel v Německu, kde to moc nevyšlo (před dvěma týdny nedojel a byl 19. v C2 v Bad Salzdetfurthu, pozn. aut.), ale vypadá to, že se do toho dostávám,“ řekl.

Start se bez Michaela Boroše (Elkov Kasper), který ještě odpočívá po silničním mistrovství světa, vydařil nejlépe Václavu Ježkovi (Brilon MB), ale rychle opustil čelní místa. Na nich se usadilo trio, které své pozice udrželo až do cíle. Již ve třetím ze sedmi okruhů jel osamoceně na čele Van de Putte a i další dva jezdci si drželi rozestupy. Obhájce celkového prvenství v českém poháru Marek Konwa z Polska, závodící za TJ AŠ Mladá Boleslav, se marně pokoušel dotáhnout na stupně vítězů a nakonec dojel čtvrtý. Z českých jezdců se do první desítky ještě dostali sedmý Ježek a hned za ním už spíše silničář Jakub Ťoupalík (Elkov Kasper).

HSFSystemCup-Ostrava-12.jpg

Ani v závodě žen nebyla na startu nejlepší česká cyklokrosařka Kristýna Zemanová, která dala přednost světovému šampionátu v gravelu v belgické Lovani. Tím se cesta k vítězství otevřela dalším závodnicím. Nejlépe toho využila už 29letá Alicia Franck, kterou na stupně doprovodily Bára Jeřábková (Brilon MB) a Amálie Gottwaldová (CP team).

Od prvního okruhu se odehrával souboj o prvenství mezi Franck a Jeřábkovou. Ve druhém si Belgičanka vybudovala asi čtvrtminutový náskok, který však domácí závodnice téměř zlikvidovala, a do posledního kola vjížděla se ztrátou pouhých dvou vteřin. V závěru jí ale na těžkém okruhu došly síly, a nakonec musela ještě bránit druhou pozici před výborně jedoucí loňskou juniorskou českou šampionkou Gottwaldovou.

HSFSystemCup-Ostrava-22.jpg

Mezi juniory se z vítězství radoval rakouský krosař Valentin Hofer, za nímž do cíle dorazila trojice závodníků z Brilon teamu. „Věřil jsem si i na vítězství, ale dnes to nebyl můj nejlepší den. I s druhým místem jsem spokojen, trať je zde super. Teď už vyhlížím mistrovství Evropy, kam bych se chtěl nominovat,“ uvedl nejlepší z nich Tomáš Hájek.

Zítra se na stejné trati jede mezinárodní závod HSF Systém Velká cena Ostravy, zařazená ještě do vyšší kategorie C1.

Junioři:

1.Hofer (Rak.) 34:42, 2. Hájek (Brilon Racing Team MB) +1:07, 3. Kristl +1:13, 4. Svoboda (všichni Brilon Racing Team MB) +1:23, 4. Hettegger (Rak.) +1:32, 6. Šoltés (SR) +1:34.

Muži:

1. Van de Putte (Belg.) 59:02, 2. van den Eijden (Niz.) +28, 3. Kerl (TJ Auto Škoda Ml. Boleslav) +58, 4. Konwa (Pol./TJ Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:30, 5. Degenkolb (Něm.) +1:35, 6. Ulík (SR/EXPRES CZ – BMD Team Kolín) +1:35.

Ženy:

1. Franck (Belg.) 40:23, 2. Jeřábková (Brilon Racing Team MB) +18, 3. A. Gottwaldová (CP team) +26, 4. Krzystalaová +40, 5. Mul (obě Pol.) +41, 6. Vaníčková (Brilon Racing Team MB) +1:34.