Podle čeho vybrat horské kolo

V ČR patří horská kola mezi velmi oblíbená a zákazníci si je kupují asi nejčastěji. Je dostatečně univerzální a příliš nemusíte řešit, kam si ho vezmete. Pokud si tak můžete dovolit vlastnit pouze kolo jediné, jde o nejlepší možnost.

Samostatnou kategorii v tomto segmentu zastupují dětská horská kola. Jsou, pozor, konstrukčně odlišná od dospělých horských kol, a to i přesto, že sekce největších dětských a nejmenších klasických kol se překrývá.

Většina horských kol pro dospělé je navržena jako unisex. Kupovat si speciální dámské kolo není bezpodmínečně zapotřebí, pokud víte, jak zvolit z unisex variant tu alternativu, která vám bude vyhovovat. Pozastavit byste se před nákupem tak měli nad následujícími vlastnostmi:

Jak se rozdělují horská kola

Podstatný je především systém odpružení. Na trhu existují dva typy kol. Jde v první řadě o modely s odpruženou vidlicí a pevným rámem. Nazývají se také hardtaily. Jde o běžnější variantu pro méně náročné jezdce. Typicky jsou tato kola lehčí a rychlejší na hladkých površích.

Celoodpružená horská kola jsou naopak určena do náročného terénu. Jízdě v enormně náročném terénu je přizpůsobena geometrie kola i některé parametry.

Stěžejní je především geometrie rámu. Špatné proporce rámu totiž významně ovlivní komfort jízdy a příliš je pak nezmění ani další atributy, jako je například materiál rámu (karbon či hliník). Jízdní vlastnosti dále ovlivní i jiné specifické prvky jako typ namontovaného tlumiče nebo systém přepákování.

Jízdu na celoodpruženém kole charakterizuje především fakt, že přední a zadní kolo velmi dobře přilne k povrchu. Díky tomu získáte maximální trakci a zajistíte si i větší pohodlí při šlapání.

V obchodech se lze rovněž setkat s dělením kol pro jednotlivé disciplíny. Pořídíte si tak kola na XC neboli cross-country, Trail, Enduro/All-Mountain a Downhill. Běžný uživatel se však spíše bude pohybovat v prostém rozlišení na kola rekreační, sportovní a závodní.

Výška rámu

Stěžejní je pro komfortní jízdu velikost našeho kola. Počítat ji lze podle výšky rámu, tj. vzdálenosti od středové osy po konec sedlové trubky. Odvíjí se od tělesné výšky. Autoři odborného článku Jak vybrat horské kolo na webu Spotrebitelov.cz doporučují pro nejmenší osoby s výškou do 160 cm volit rozměr 15 až 16 palců. Naopak vysocí jedinci nad 190 cm určitě budou volit výšku rámu nad 22 palců.

Velikost kola

Druhým stěžejním parametrem pro výběr kola je velikost kol. S průměrnou výškou nad 170 cm bude většina jezdců potřebovat kola o velikosti 29 palců. Dříve však byly běžnější kola s rozměrem 26 palců. Zásadní výhodou rozměru 29 palců je především to, že nabídnou větší styčnou plochu s podkladem a propůjčí kolu nižší těžiště. Velmi dobře si tato kola vedou na terénních nerovnostech. Pokud jste ale menší, můžete si pořídit i kola velikosti 27,5 palce.

Šíře plášťů

Tento typ kol je obvykle vybaven širokými plášti se vzorkem. Dříve byl obvyklý rozměr 1.9, v současnosti už se preferuje 2.3 a větší.

Řidítka

Na jízdu v terénu jsou obvykle u horských kol dimenzována i řidítka, která jsou navržena širší ve srovnání s klasickými koly. To vám propůjčí větší stabilitu. Většinou bývá šíře řidítek v rozpětí od 600 do 800 mm.

Brzdy

Na trhu jsou nabízeny dva odlišné typy. Jde o brzdy ráfkové nebo kotoučové. Ráfkové brzdy budou vyhovovat spíše velice nenáročným uživatelům. Brzdy kotoučové mají celou řadu předností, zejména spolehlivě fungují i při jízdě za mokra.

Cena

Kolo pro velmi svátečního jezdce lze koupit už za částku do 10 000 Kč. Jestliže je to však jen trochu možné, určitě si připlaťte a vybírejte alespoň v cenové relaci do 20 000 Kč.