Poslední etapa Critérium du Dauphiné měřila jen 113 kilometrů a očekával se velký souboj favoritů na celkové vítězství, ale k tomu vůbec nedošlo. Tým Astana hlídal pozici Jakoba Fuglsanga a pouze v cílovém výjezdu do Champéry jednou zaútočil Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), ale k ničemu to nevedlo. 

Fuglsangovi hodně usnadnil život Adam Yates (Mitchelton - Scott). Britský vrchař na Dána ztrácel jen 8 sekund, ale musel poslední etapu vzdát kvůli viróze a vysokým teplotám. Fuglsang dojel v hlavní skupině obklopen největšími soupeři a získal už desáté celkové vítězství týmu Astana v etapových závodech v letošní sezóně. 

Na druhé místo v konečném pořadí se posunul Tejay van Garderen (EF Education First) a na třetí Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe). Wout Poels (Ineos) dokončil čtvrtý a Thibaut Pinot pátý. 


Etapu vyhrál Van Baarle 

O etapovém vítězství se rozhodovalo v úniku. Do toho vyrazilo 13 cyklistů, včetně Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step), který sbíral body na vrchařských prémiích a zajistil si titul nejlepšího vrchaře. Ale na rozhodující útok v boji o etapu nestačil. V před psoeldním stoupání dne zaútočil Jack Haig (Mitchelton - Scott), ke kterému se později přidal Dylan van Baarle (Ineos). Alaphilippe je na vrcholu pronásledoval společně s Carlem Fredrikem Hagenem (Lotto Soudal) se ztrátou 20 sekund. 

Haig a van Baarle dorazili společně až na cílovou rovinku v Chámpery, kde byl Nizozemec rychlejší. Třetí dojel osamocený Carl Fredrik Hagen. 


Favorité Tour de France v různé kondici

Závod Critérium du Dauphiné byl posledním testem před Tour de France hned pro několik favoritů. Jakob Fuglsang dokázal, že má letos excelentní formu. Nejlepší v kariéře. Stále nemůže být považován za největšího favorita Tour, protože nikdy třítýdenní závod nedokončil na pódiu, ale letos by se to mohlo změnit. Fuglsang měl opět excelentní týmovou podporu, byl silný v kopcích a neztratil příliš času v časovce. Vyhrál zcela zaslouženě. 

Překvapil Tejay van Garderen. Dokončil druhý, ale o vítězství nebojoval, pouze se bránil a díky skvělé časovce dokázal zajet takto vynikající výsledek. Rozhodně zaujal i celkově třetí Emanuel Buchmann, který bude poprvé lídrem svého týmu na Tour de France. Buchmann byl na dauphiné silný i loni, ale na Vueltě trochu zklamal. Když si udrží současnou formu na Tour, mohl by z toho být velmi solidní výsledek. 

Další vrchaři docela zklamali. Letošní Dauphiné nebylo příliš těžké, opravdu náročných kopců bylo jen pár. Thibaut Pinot se snažil útočit a byl vidět, jenže mu všechno pokazila časovka. Skončil pátý, ale je to zklamání, chtěl bojovat o vítězství. 

Nairo Quintana zatím není v dobré formě a před Tour to nevěstí nic dobrého. Určitě chtěl něco lepšího než deváté místo celkově. Neviditelný byl také Daniel Martin a dlouhodobě se trápí Romain Bardet. Také od Richieho Porta se čekalo mnohem víc, odpadal při každém výraznějším zrychlení v kopcích.       

Adam Yates a Steven Kruijswijk vypadli z pořadí v poslední etapě. Kruijswijkovi chybělo na nejlepší hodně, naopak Yatesovi se dařilo až do posledních dvou dnů. Po časovce byl nadšený, protože oblékl žlutý trikot, ale na útok Jakoba Fuglsanga v sedmé etapě reagovat nedokázal. Svůj vliv na to mohla mít nastupující nemoc.    

Foto Sirotti