Jakobsen je v mimořádné formě. V dojezdu etapy do Fara měl silnou týmovou podporu, ale nakonec musela rozhodnout jeho síla a rychlost. Tim Merlier (Alpecin - Fenix) spurtoval v jeho závětří, ale vůbec se nepokusil o předjížděcí manévr. Třetí skončil Bryan Coquard (Cofidis).

Do dlouhého úniku se na začátku nejdelší etapy (211,4 km) letošního ročníku vydali opět především domácí Portugalci: Txomin Juaristi (Euskaltel - Euskadi), Rafael Lourenco (Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel), Rafael Silva (Efapel), Afonso Eulalio (Glassdrive Q8 Anicolor), Afonso Silva (Kelly / Simoldes / UDO ), Nicolas Saenz (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados) a Samuel José Caldeira (W52 / FC Porto).

Stejně jako v předchozích etapách docházelo k pádům. Kvůli zlomené klíční kosti musel vzdát Luis-Joe Lührs (BORA - hansgrohe) a do cíle bohužel nedojel ani Michal Schlegel (Caja Rural - Seguros RGA). Skupina na čele si vypracovala poměrně velký náskok, 130 kilometrů před cílem to bylo kolem 6 a půl minuty. Tempo pelotonu kontroloval tým Groupama - FDJ lídra závodu Davida Gauduho, ale blíž k cíli tuto úlohu převzal Alpecin - Fenix.

Uprchlíci byli samozřejmě dostiženi a úspěch neslavily ani pozdější útoky, protože páteční etapa byla poslední příležitostí pro sprintery. V sobotu je na řadě dlouhá časovka a v neděli dojezd na vrcholu stoupání. Největší ambice měly týmy Alpecin - Fenix a Quick-Step Alpha Vinyl, ale do popředí se tlačily i další celky. Quick-Step čekal až na poslední chvíli a tempo balíku nechával na Alpecinu a dalších soupeřích. Až v posledních třech kilometrech se na čele srovnali jezdci v modrých dresech.

Do jejich sprinterského vlaku se zamíchali i jiní závodníci, Jakobsen musel bojovat o pozici, ale zůstával klidný a zadní kolo Berta Van Lerbergheho si vždy v klidu našel. Belgičan vytáhl Jakobsena do spurtu na dobrou pozici. Nizozemec se rozhodl mezi sebe a Van Lerbergheho pustit Coquarda, čímž získal trochu času. Za Jakobsenem se držel Merlier a číhal na příležitost. Jakobsen měl v nohách spoustu sil a v těžkém sprintu začal spurtovat relativně brzo, což bylo riskantní, ale Merlier se musel protáhnout kolem Coquarda, trochu ztratil rychlost a už nedokázal ohrozit vítěze etapy.

"Vždycky chceme vyhrát, ale bohužel jsme přišli o Tima Declercqa. Tento týden onemocněl a dnes nám opravdu chyběl. Zbytek týmu odvedl skvělou práci a připravil mi perfektní pozici. Zvláštní poděkování patří také Kasperu Asgreenovi, který mě celý den chránil před větrem a byl u toho i ve finále," okomentoval Jakobsen dnešní etapu.

"Nikdy to není snadné a dnes šlo hodně o pozici. Podařilo se nám ji držet v posledních dvou kilometrech. V pelotonu jsme byli pořád v první desítce. Zvládli jsme to i na kruhovém objezdu, a pak se posledních 400 metrů jelo nahoru. Sprint jsem zahájil 200 metrů před cílem. Viděl jsem za sebou Tima Merliera, ale naštěstí mě nemohl předjet."

Díky vítězství si Jakobsen pojistil zelený dres a vedení v bodovací soutěži. A nejspíš ho už nikdo neohrozí. "Miluji zelenou barvu. Je to barva sprinterů. Tento dres jsem měl na sobě i na Vueltě. Chtěl bych jet v tomto dresu a rád bych ho vyhrál, pokud zítra a v neděli přežiju." 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, David Gaudu stále vede o jednu sekundu před šesti soupeři. Ale v sobotu se vše změní, protože je na programu individuální časovka na 32 kilometry. Gaudu je outsiderem, Remco Evenepoel (Quick-Step), Brandon McNulty (UAE Emirates), Dani Martinez (INEOS Grenadiers) a další jezdci se před něj s velkou pravděpodobností dostanou.