16. etapa z Lareda do Santa Cruz de Bezany měřila 180 kilometrů a ke sprinterům nebyla úplně přívětivá. Mnoho krátkých a strmých stoupání dalo Fabiu Jakobsenovi (Deceuninck - Quick-Step) a ostatním dost zabrat. Do dlouhého úniku se zprvu dostalo pouze pět jezdců a Stan Dewulf (AG2R Citroen), Jetse Bol (Burgos - BH), Mikel Bizkarra (Euskaltel - Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash) a Quinn Simmons (Trek - Segafredo) dostali k dispozici pouze malý náskok. 

V hlavním poli totiž kromě týmu Deceuninck - Quick-Step stahovali uprchlíky i celky DSM a Groupama - FDJ. I tyto dvě sestavy chtěly hromadný dojezd pro své sprintery Alberta Daineseho a Arnauda Démara. Rozdíl mezi skupinou na čele a pelotonem byl 63 kilometry před cílem tak malý, že si do úniku doskočil i Belgičan Harm Vanhoucke (Lotto Soudal). Ale naděje úniku na úspěch tím moc nezvýšil. 

V pelotonu se totiž k nečekané akci v jednom ze dvou delších stoupání odhodlal tým UAE Emirates. Cílem bylo utrhnout Fabia Jakobsena a zvýšit šance Mattea Trentina. Celek ze Spojených arabských emirátů opravdu Jakobsena utrhl a natáhl celý peloton. Na vrcholu stoupání ztrácela skupina okolo týmu Deceuninck - Quick-Step kolem půl minuty, ale v klesání a na rovině pomohli Josef Černý, Zdeněk Štybar a další jezdci belgického týmu Jakobsenovi dojet zpět. Jezdci UAE Emirates to později vzdali. 

Náskok uprchlíků se po akci UAE Emirates snížil na pár desítek sekund a později vzrostl jen něco málo nad jednu minutu. Bylo jasné, že dnes dlouhý únik neuspěje. Nejdéle vydržel Stan Dewulf, ale 4,5 kilometru před cílem byl dostižen. Do čela se tlačily týmy sprinterů, Deceuninck - Quick-Step tentokrát neměl převahu. Florian Sénéchal rozjížděl tempo už 1,5 kilometru před cílem a poté měl Jakobsen k dispozici pouze Berta Van Lerbergheho. Ale poradil si i bez větší týmové pomoci. 

Ve velmi technickém dojezdu se prosadil na ideální místo v cílové rovince a vyvezl se za spurtujícím Jordim Meeusem (BORA - hansgrohe). Nikdo jiný mu rychlostně nestačil a suverénně zvítězil. Druhý skončil Meeus, třetí Trentin a čtvrtý Michael Matthews (BikeExchange). Jakobsen oslavil své dnešní 25. narozeniny nejlepším způsobem.

Jakobsen má před závěrečnými pěti etapami obrovský náskok v bodovací soutěži. Má 250 bodů, druhý Trentin pouze 123 body a třetí Magnus Cort (EF Nippo) 114 bodů. Ale sprinteři ho už neohrozí, do cíle zbývají tři horské etapy, jedna klasikářská vhodná pro únik a individuální časovka. Jakobsena může ohrozit pouze špatný den v horách a časový limit. 

V ostatních soutěžích se toho moc nezměnilo, průběžné pořadí stále vede Odd Christian Eiking (Intermarché - Wanty - Gobert). Do pořadí však zasáhl pád Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo) na začátku etapy. Dvanáctý muž Vuelty byl donucen odstoupit. Vzdal také Sep Vanmarcke (ISN) a na zemi skončili Enric Mas (Movistar) a Guillaume Martin (Cofidis). Oba dokončili beze ztrát, ale zejména Mase může mít pád jisté následky ve dvou rozhodujících etapách ve středu a ve čtvrtek.