Do větrné 2. etapy Paříž - Nice nenastoupil mistr Evropy Sonny Colbrelli. Lídr týmu Bahrain Victorious je nemocný, což bylo poznat už o den dříve. Pro Colbrelliho je to velký problém, protože Paříž - Nice byl důležitou přípravou před monumentem Milán - Sanremo a dlážděnými klasikami.

Do dlouhého úniku vyrazil veterán Philippe Gilbert (Lotto Soudal) s týmovým kolegou Matthewem Holmesem a Alexisem Gougeardem (B&B Hotels). Holmes startoval v puntíkovaném trikotu nejlepšího vrchaře a pojistil si ho vítězství na první vrchařské prémii i na další den. Ale osud uprchlíků byl v silném větru rychle zpečetěn. O něco dramatičtější věci se děly v pelotonu. 140 kilometrů před cílem spadl Wout van Aert (Jumbo - Visma) a musel se vracet za asistence týmových kolegů. Nic se mu však nestalo.

V posledních 90 kilometrech etapy hrozil boční vítr na otevřených silnicích a z nervozity v pelotonu docházelo k dalším pádům. Na zemi skončili například David Gaudu (Groupama - FDJ) a Matteo Trentin (UAE Emirates). A 84 kilometry před cílem k prvnímu dělení na větru opravdu došlo. Lídři a favorité se drželi vpředu, ale někteří situaci podcenili. Tým Jumbo - Visma byl aktivní, Primož Roglič, Wout van Aert a Christophe Laporte neměli žádné potíže udržet se v první skupině. 

Kvůli pádu 70 kilometrů před cílem z čelní skupiny odpadli Brandon McNulty (UAE Emirates), Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco) a další. Neudržel se ani Sam Bennett (BORA - hansgrohe) a na větru se vytvářely poměrně malé skupiny. 50 kilometrů před cílem byl peloton rozdělen na 4 skupiny. Vpředu byl Zdeněk Štybar se svým lídrem Fabiem Jakobsenem, v druhé skupině jeli Simon Yates (BikeExchange - Jayco), Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe), Bennett a další. Až ve třetí skupině zůstali lídři UAE Emirates Joao Almeida a Brandon McNulty, také Max Schachmann (BORA - hansgrohe). A ve čtvrté skončili Gaudu a Trentin.  

Vítr nebyl příliš silný a tempo první skupiny nebylo moc vysoké, takže druhá skupina dojela dopředu, ale skupina se Schachmannem ztrácela dvě minuty a čelo závodu už nedojela. V posledních 15 kilometrech začali útočit jezdci týmů bez sprinterů. Dvakrát zkusil nastoupit Stefan Küng (Groupama - FDJ) a dobrý pokus předvedl Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost). Švýcar jel s malým náskokem několik dlouhých kilometrů a dostihnout ho museli jezdci Quick-Step Alpha Vinyl. 

S Jakobsenem ve skupině zbyli tři týmoví kolegové. Yves Lampaert táhl peloton do mety jednoho kilometru před cílem, odkud to převzal Zdeněk Štybar. Český klasikář vsadil skvělé střídání a rozjel spurt pro Floriana Sénéchala a Fabia Jakobsena. Závodníky Quick-Stepu se však pokusili zaskočit Laporte a Van Aert. Francouz proletěl kolem Sénéchala s Van Aertem a za sebou a Jakobsen musel okamžitě zareagovat. Zapadl do háku za Van Aertem a v konečném zrychlení mu Belgičan nemohl konkurovat.

Nejrychlejší sprinter současnosti si připsal šesté vítězství v letošní sezóně. Druhý skončil Van Aert a třetí Laporte, který si díky tomu udržel žlutý dres vedoucího závodníka. Laporte má náskok 5 sekund před Van Aertem a 11 sekund před Rogličem. Na průběžné páté místo se posunul Zdeněk Štybar, především díky třetímu místu na rychlostní prémii. Štybar ztrácí 38 sekund na Laporteho. 

Schachmann a McNulty ztratili 1:29, Almeida dokonce 1:53 a do boje o celkové vítězství už s největší pravděpodobností nezasáhnou. 

3. etapa pro Van Aerta?

Sprinteři si letošní Paříž - Nice zatím moc neužívají. A nejspíš pro ně nebude ani 3. etapa s cílem v Dun-le-Palestel. První polovina etapy je rovinatá, ale druhá bude poměrně náročná. Na trase jsou tři vrchařské prémie, ale ve skutečnosti se pojede neustále nahoru a dolů. Závodníky nečekají žádné hory, jen krátké výjezdy a sjezdy, ideální prostředí pro útočníky. Uspět může dlouhý únik, také pozdní útok klasikářů, případně nějaký odolný sprinter. Favoritem je Wout van Aert, jako obvykle, ale etapa by mohla mít vliv i na celkové pořadí. Nekončí se na rovině, ale v krátkém stoupání.