Příběh Marka Cavendishe byl jedním z nejvíce inspirativních v roce 2021. Zkušený sprinter se několik let výsledkově a také výkonnostně trápil, nedokázal najít ztracenou formu a byl velmi blízko ukončení profesionální kariéry. Poté se však dohodl s Patrickem Lefeverem, přijal minimální mzdu, sehnal si vlastního sponzora a vrátil se do Quick-Stepu, kde ve svých nejlepších letech sbíral jedno vítězství za druhým. A belgický tým mu pomohl najít sám sebe. Cavendish se odvděčil vítězstvími ve čtyřech etapách Tour de France a ziskem zeleného trikotu pro vítěze bodovací soutěže.

Jenže Patrick Lefevere a vedení týmu Quick-Step Alpha Vinyl si nemyslí, že by Cavendish dokázal na Tour vyhrávat i v letošní sezóně. Mnohem mladší Fabio Jakobsen má podle nich větší šanci uspět. Nizozemcův loňský příběh je také pozoruhodný. Po velmi těžkém pádu na Okolo Polska 2020 se dlouho léčil z mnoha zranění a číslo na záda si opět připnul až v dubnu loňského roku. Ale už v červenci vyhrál první závod po návratu a v srpnu vyhrál tři etapy na španělské Vueltě. Byl zpět v plné formě a mohl přestat pochybovat o svých schopnostech.  

Pětadvacetiletý Jakobsen je o jedenáct let mladší než Cavendish a pro Lefevera je to velmi důležitá skutečnost. Brit sice usiluje o 35. etapové vítězství na Tour de France, ale pravděpodobně ani nedostane příležitost. Lefevere už oznámil, že na Tour letos pojede Fabio Jakobsen. A zdá se, že to v týmu žádné problémy nedělá. "Ještě nevím, které závody pojedu, ale už teď můžu říct, že udělám vše pro to, abych byl co nejlépe připravený na každý závod. Mám za sebou nezapomenutelnou sezónu, ale nejdůležitější je, že jsem v týmu šťastný a že se tu cítím jako doma," říká Cavendish, který se na nové smlouvě dohodl až v prosinci, protože jeho požadavky se dlouho neshodovaly s nabídkou týmu.

Velmi pozitivní a diplomatický byl také Jakobsen v rozhovoru se Sporzou: "S Cavem vycházím velmi dobře. Jsme týmoví kolegové a konkurenti, ale nikdy nezávodíme proti sobě. Vzhlížím k němu, je to nejlepší sprinter všech dob. Je zvláštní, že letos můžu zkusit Tour já. Loni mě podporoval a já jeho taky. Budeme v tom pokračovat. Nyní jsem sprinter číslo 1, ale pokud nebudu vyhrávat, můžu v hierarchii týmu rychle klesnout na 3. místo."

Jakobsen si po úspěchu na Vueltě opět věří a na Tour chce vítězit, i když ho čeká debut. "Mám z toho dobrý pocit a chci to zkusit. Samozřejmě na Tour musíte být skvěle připravený, ale v týmu si lidé, kteří tomu rozumí, myslí, že je to možné,“ svěřil se webu Wielerflits.nl. Jakobsen prozradil, že se Cavendish připravuje na Giro d'Italia: "Pojede Giro, ale je připraven jako rezerva pro Tour. Umí to jako nikdo jiný. A myslím, že je s tou rolí spokojený."

Jakobsen svou sezónu zahájí na Okolo Valencie a Okolo Algarve. Poté pojede Kuurne - Brusel - Kuurne, Paříž - Nice a klasiky, které mohou skončit hromadným dojezdem: Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, De Panne a Scheldeprijs. A nakonec možná i Milán - Sanremo. Poté zahájí přípravu na Tour de France. Zde se opět sejde sprinterská špička. Počítá se s tvrdou konkurencí, pojedou Caleb Ewan (Lotto Soudal), Sam Bennett (BORA - hansgrohe), Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco), Wout van Aert (Jumbo - Visma), Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert) a další.