V neděli dopoledne v předposledním dějství celého etapáku se nechala ujet dvojice, která nikoho neohrožovala. Poplach nastal v polovině etapy v úseku druhé vrchařské prémie. Tady rozjeli závodníci Lotto Dstny a Bora-hansgrohe tak ostré tempo, že rozcupovali peloton na spoustu dílků. Když se ale terén narovnal, po bouřce se vyčasilo. Závodníci se sjeli do početné hlavní skupiny, před níž se nějaký čas snažili Marcin Budzinski (HRE Mazowsze) a Frederik Wandahl (Bora-hansgrohe). O jejich včasné sjetí 9 km před cílem se postarali především cyklisté Q36.5, kteří hájili dres lídra.

Jezdci ATT Investments hráli jako jediní z kontinentální úrovně zcela rovnocennou partii s týmy z vyšších divizí

O etapu si to rozdalo přesně 84 závodníků. Organizátoři situovali cíl do historického centra Sibiu, takže užší ulice, dlažba, hodně zatáček a stoupavý závěr. Před poslední zatáčkou předcházející cílové pasáži se Sam Bennett (Bora-hansgrohe) dostal před trojici Lotto Dstny, která jela na Milana Mentena. Irský cyklista bez potíží získal v letošním ročníku druhou etapu.

V průběžném pořadí těch, kteří tu jeli na celkovou klasifikaci, se jedna věc změnil. Od 8. místa se všichni, tedy i Márton Dina, posunuli o jednu příčku směrem vzhůru, protože etapu nedokončil vítěz předešlé etapy Maximilian Schachmann (Bora-hansrohe). Spadl právě v úseku, kdy se hodně závodilo. Společně s kolegou Patrickem Gamperem se ocitli na zemi, oba nasedli zpátky na bicykly, ale Schachmann si následně stěžoval na bolest v koleni a z kola slezl.

Do závěrečné časovky nastoupil Jakub Otruba v mistrovském dresu

V podvečer ukončila pětietpový podnik kategorie 2.1 krátká, 3,3 km dlouhá časovka. Jela se v ulicích Sibiu, převážně po kostkách, a byla celkově velmi technická. Jakub Otruba je velmi dobrý časovkář, ale tohle bylo především pro výbušné sprintery. A ti se také prosadili na první příčky. Vyhrál Marceli Boguslawski z Alpecin-Deceuninck DT před Samem Bennettem. Pěkný úspěch zaznamenal 3. místem Tomáš Kopecký z nizozemského TDT-Unibet.

Mark Donovan (Q36.5) si pátým nejlepším časem vybojoval celkové vítězství. Posunul se i Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny), když mu 9. místo v časovce zajistilo 2. místo celkově. Dostal se tak před Jakuba Otrubu, který byl před časovku na průběžném 3. místě, ale protože Matteo Badilatti (Q36.5) zajel o 13 vteřin horší čas než Jakub, uhájil český jezdec v dresu ATT Investments konečné 3. místo!

Márton Dina uhájil v časovce konečné 9. místo

Jen o vteřinu horší než Jakub, který dokončil časovku na 18. místě, byl Márton Dina, takže i on uhájil své postavení v první desítce, konkrétně 9. pozici. Dva muže v top deset mají v konečné klasifikaci pouze čtyři týmy. Vedle ATT Investments také Q36.5, Lotto Dstny a Uno-X. Všechno týmy z úrovně ProTeams.

V týmové soutěži tak byly lepší než ATT Investments výhradně týmy z vyšších divizí, kromě již zmíněných také italský Bardiani a Bora-hansgrohe. Na 6. místě byli cyklisté pardubického týmu lepší než nejen všechny kontinentální týmy z Itálie, Belgie, Nizozemska, Německa, Polska či třeba z USA, ale např. i italský druhodivizní Corratec.

(Zleva) Petr Klabouch, Jan Kašpar, Karel Camrda, Márton Dina, Jakub Otruba, Daniel Turek

Bonusem aktivit 25letého Jakuba Otruby, jedné z letošních posil pardubického týmu, bylo konečné 2. místo ve vrchařské a 4. místo v bodovací soutěži. V doprovodných soutěžích o sobě dali cyklisté ATT Investments tedy také hodně vědět. V soutěži o bílý trikot nejlepšího mladého jezdce, jejíž věková kritéria splňovala víc jak padesátka závodníků, skončil Karel Camrda na 9. místě. Ale především Daniel Turek v průběhu celého etapáku posbíral nejvíc bodů na rychlostních prémiích a z Rumunska si odváží zelený dres nejlepšího ve sprinterské soutěži! 

Za umístění v celkovém pořadí získali cyklisté ATT Investments 95 bodů a za 2. místo Jakuba Otruby ve třetí etapě dalších 5, takže jim rumunský etapák vynesl rovných 100 UCI bodů.

Dodejme, že druhým nejlépe postaveným českým závodníkem byl po skončení Sibiu Tour Karel Vacek (Corratec) na 26. místě se ztrátou +11:38 min. na vítěze.

Daniel Turek, vítěz sprinterské soutěže

„Výsledky, kterých kluci dosáhli, jsou skvělé. Mimořádně potěšující je i to, že jsme se nejen výsledky, ale i závodnickým projevem v průběhu celého etapáku zcela vyrovnali týmům z vyšší úrovně. Je to pro nás velké povzbuzení do další části sezóny,“ zhodnotil účast na Sibiu Cycling Tour sportovní ředitel Petr Kaltofen.

Celý etapák hodnotím velice kladně. Před startem jsem doufal v umístění do top deset, takže s pódiovým umístěním jsem nadmíru spokojený. Chtěl bych především poděkovat klukům z týmu, kteří mně a Mártonovi pomáhali dojet do klíčových míst na co nejlepších pozicích a byli nám vždy k ruce,“ řekl po skončení závodu Jakub Otruba.

Etapák byl zároveň skvělou přípravou na Czech Tour, která začíná za dva týdny. Doufám, že si mi podaří formu udržet,“ dodal Jakub, který by měl s ohledem nejen na aktuální výkonnost, ale i výsledky z celé dosavadní sezóny patřit do okruhu kandidátů top ten na blížícím se nejvýznamnější etapovém závodě v České republice.

Matúš Štoček (vlevo) je po úvodních dvou závodech Visegrad 4 nejlepším slovenským závodníkem

Když k oněm 100 bodům připočteme dalších 22, které přidali o víkendu Tomáš Jakoubek v maďarské verzi Visegrad V4 za 4. a ve slovenské za 9. místo a Matúš Štoček za 5. pozici v nedělním závodě, tak je tu opět pěkná porce UCI bodů, o kterou cyklisté ATT Investments rozšířili svou letošní sbírku.

V úterý vyjde čerstvý, týdně aktualizovaný žebříček UCI. Na první místo v Evropě mezi Continental Teams scházelo ATT Investments před týdnem na Jumbo-Visma DT 19 bodů.