Dnešní etapa měla rozhodnout o konečném pořadí. Závěr byl mimořádně náročný a ušitý na míru vrchařským specialistům.

Ujela trojice, ale do cílového stoupání se najíždělo pohromadě. V té chvíli opanovali čelo jezdci ATT Investments, vytvářející pozici pro Jakuba Otrubu. Nevydrželo to dlouho, šli přes ně jednotlivci z dalších týmů.

Úvodních pár kilometrů jel na špici tempo Michael Kukrle a zredukoval vedoucí skupinu na přibližně dvacet lidí. Záhy poté, co si vystoupil, převzal jeho práci lídr sestavy Felbermayr Ricardo Zoidl. A zpočátku vypadal nejsilnější, bylo jeho zásluhou, že se na čele vykrystalizovala šestice jezdců. 

Dva tu měl pouze Vorarlberg a zpočátku toho také využíval. Colin Stüssi pracoval pro Óscara Cabeda, a když ten nastoupil, bylo to moc i na Zoidla. Španěla si dokázal dojet jen Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck DT), ale odmítal se podílet na tempu, takže se vše ještě jednou na chvíli sjelo.

Jenže Vergallito poté atakoval sám, a přestože se Cabedo snažil, sjet ho už nedokázal. Vergallito vyhrál nejen etapu, ale stal se i celkovým vítězem.

Kdo hodně překvapil, byl Timo Kielich (Alpecin) jedoucí ve žlutém. Hlavním povoláním je sprinter, ale dnes dokázal - sice mimořádně vyčerpán - dokončit na pro něj skvělém 7. místě.

Jakub Otruba se od úpatí nepohyboval na předních pozicích a v cíli mu patřila 13. příčka. V konečném účtování to znamenalo 9. místo.

"Cílem bylo přivézt Kubu pod závěrečný kopec co nejčerstvějšího a to se podařilo. Pak už to bylo jen o výkonu. Kopec byl pro vrchaře, Kuba ho vyjel, jak nejlépe uměl, s 9. místem jsme celkem spokojeni," komentoval etapu a výsledek Petr Kaltofen.

"Etapa proběhla klidně, s nárůstajícími kopci se začalo víc závodit. Kluci mi celý den dělali parádní pozici, do závěrečného stoupání mě dovezli v podstatě na první pozici. Pak už to bylo jen na mně. Za cíl jsem si dal být do deseti, škoda, že to o pár sekund nevyšlo ještě lépe, ale myslím, že s umístěním můžu být spokojený," řekl k etapě Jakub, přičemž narážel na fakt, že dva jezdci před ním byli v konečném hodnocení jen o vteřinu lepší. "Jako tým jsme tady předvedli velmi dobrý výkon, byli jsme hodně vidět, takže celková spokojenost."

Jakub obohatil pokladnici ATT Investments i svou vlastní o dalších 6 UCI bodů, po třech za 2. místo v druhé etapě (na snímku) a za 9. v celkovém pořadí. Letos jich v průběhu 26 závodních dnů nasbíral už 120!