O novém velodromu se v Brně hovoří dlouho, ale vloni akceleroval výstavbu národního velodromu zájem brněnských hokejistů o pozemek, kde stojí stávající venkovní dráha.

Jenže ve středu proběhla tisková konference a Brno oznámilo, že se hokejová hala bude stavět na jiném místě brněnského výstaviště - za pavilónem "Z".


Velodrom je však hned v sousedství výstaviště, není tedy o moc dál než nově zvolené místo. Podle prvního náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) pro halu v této lokalitě nicméně hraje roli i časové hledisko.

„Pokud bychom halu stavěli na velodromu, kluby by neměly asi rok kde trénovat, došlo by k překryvu mezi vystavěním nového a uzavřením starého sportoviště,“ řekl.

Stávající velodrom zatím budou i nadále využívat cyklistické kluby. „Rozhodně neopouštíme záměr vystavět nový velodrom na ulici Hněvkovského. Ten stávající nevyhovuje sportovním trendům,“ podotkl náměstek.

Citace z idnes.cz


To jsou povzbudivá slova od prvního náměstka Petra Hladíka a směřují k výstavbě nového velodromu v Brně. Ovšem na seznamzpravy.cz zaznělo:

Pro variantu Západ za pavilonem Z je i předseda představenstva brněnského výstaviště Jiří Oliva. „Nemuseli bychom platit demolici velodromu a arénu dokončíme rychleji,” sdělil Seznamu už dříve.

To je dobré pro hokejisty, ale vyvolává to otázku, co tedy cyklisté? Když se ušetří za bourání starého velodromu, bude stát dál? A bude se v tom případě stavět nová hala? Co tedy bude se starým velodromem?

Při zachování některých nemovitostí stávajícího velodromu by se určitě do areálu místo více než 400 metrů dlouhé venkovní dráhy vešla hala s dráhou 250 metrů. A určitě za menší peníze, než uvažovaná hala, která má stát 816 miliónů. To by asi byla jedna z variant. Pochopitelně ale nevidíme do zájmů BVV, města, politiků, co zamýšlí s prostorem stávajícího velodromu.

Finance pro novou cyklistickou halu měly jít z rozpočtu Ministerstva školství a tělovýchovy, jako stánek národního významu a nejsou to finance malé. A aby to bylo ještě víc zamotané, tak novým ministrem školství se má stát Petr Vokřál, bývalý brněnský primátor za ANO, kterého současná brněnská garnitura vyšachovala z komunální politiky po posledních volbách.

Doufejme, že v Brně vyroste nový cyklistický stánek, nebo zůstane současný, třeba zrekonstruovaný, nebo alespoň v tom současném stavu.

Rozhovor s náměstkem města Brna panem Jiřím Suchým jsme přinesli v tomto článku

Komentář k výstavbě velodromů v České republice jsme přinesli ZDE