Montbéliard je město na severovýchodě Francie blízko švýcarských a německých hranic.

Sešlo se tu 24 týmů, z toho 12 Continentals: kromě Elkov-Kasper také belgické Alpecin-Deceuninck DT a Bingoal DT, německé Lotto-Kern Haus a Bike Aid, polské Mazowsze a Voster, australský BridgeLane, britský Saint Piran, nizozemský Metec, kanadský Ecoflo a dánský Coop. Zbytek tvořily převážně domácí klubové celky.

Začalo se 3,2 km dlouhým prologem, který vyhrál Polák Boguslawski, letošní nováček v development týmu Alpecinu. Jan Bárta ho dokončil na 11. místě s 10vteřinovou ztrátou.

V první etapě se startovní pole dost nadělilo. První dorazila do cíle 7členná skupina, v níž nebyl nikdo z Elkov-Kasper. Jan Bárta společně s Michaelem Borošem a Adamem Ťoupalíkem dojeli v té druhé, která načetla ztrátu 19 vteřin. Bárta klesl o jednu příčku na průběžné 12. místo.

V druhé a poslední etapě se odjet početnému pelotonu podařilo 19členné skupině, v níž byl z Elkov-Kasper právě jen Jan Bárta. Pro něj to znamenalo posun na konečné 6. místo.

V týmové soutěži byl hradecký tým, v jehož sestavě nastoupili ještě Dominik Neuman a Matěj Zahálka, klasifikován na 5. místě.

Ve Francii jsou vždycky závody těžké a pokaždé je tady spousta dobrých lidí, takže je to jiné, než závody u nás. Celkové 6. místo je dobré. Dnes se mi podařilo odjet. Byl jsem v přední skupině, bohužel nás ale zezadu dojela ještě jedna, ve které byli tři jezdci na celkové pořadí. Proto mi to nakonec vyšlo až na tu 6. příčku,“ popsal Bárta průběh poslední etapy.

„Minulé dva víkendy jsme nezávodili, takže tento etapák byl před mistrákem ideální na to, abychom se rozjeli. Myslím si, že bylo vidět, že na tom jsme dobře, drželi jsme se vepředu a závodili,“ dodal 39letý cyklista s výhledem na mistrovství republiky, které se odehraje v tomto týdnu.

Ve čtvrtek se utkají o mistrovské tituly v časovce, v neděli pak v hromadném závodě ve společném šampionátu čeští a slovenští elitní cyklisté. Organizátorem je Cyklistický klub Spartak Tlmače a město Tlmače.

Jan Bárta bude v časovce obhajovat rekordních sedm titulů. „Na mistrovskou časovku se těším a samozřejmě ji chci vyhrát. Myslím si ale, že to bude těžká časovka, vypadá to, že bude velké vedro a ve čtvrtek uvidíme, jak to bude celé vypadat. Na mistrovství republiky jsme každopádně optimálně nachystaní.“