Moc hezký závod, krásná krajina, tak nějak se to tam motalo přes kopce, skoro žádná doprava, uznání a pochvala pro pořadatele,“ povídal spokojený vítěz. „Pokecali jsme s kluky, se kterými jsme jezdívali a pak šli na to. Někteří to brali jako čest, že si mohou s námi něco odjet, ale taky vím, že to možná jiní borci berou špatně, že jim to přijedeme vybrat. Ale nejsou závody, objevila se termínová díra, tak jsme vyrazili. Je to smutné, že v Českém poháru zbyly vlastně jen tři pořádné závody a tady RoadCup jich má nejmíň deset… Kdo od nás nebude v Polsku, pojede určitě i Krakonoše. Když už se někde objevíme v týmovém dresu, bereme to vážně, jedeme poctivě,“ říkal ještě Bárta. 

Pak přiznal, že jen finiš už neřešili a prémie poctivě rozdělil mezi další členy týmu. Odměna 2500 Kč jim vydala tak na benzín… Pokud by zatoužil po trofeji Mamuta, symbolu závodu, vedoucího kolem významného naleziště kostí i obydlí pračlověka na Čekyňském kopci, musel by přijet vyhrát ještě dvakrát… Na dálku stihl ještě ocenit výkony Jana Hirta na Giru d´Italia, které v dresu letošního vítěze Hindleye z Bory také objel.

Tým zasloužilého ředitele Mirka Koláře připravil nejdelší trať 212 kilometrů přes pět Hostýnských vrchů i s 22% stoupáním a celkovým převýšením 4500 metrů. Oproti loňsku však při stejné délce musel jeden kopec vypustit, i to možná vysvětluje o devět minut lepší čas minulého vítěze Lejchy. Teď byl kromě profíků nejlepší čtvrtý Petr Swaczyna z Petřvaldu (5:51), bral tedy nejvíc bodů s třicetibodovým bonusem do celkového pořadí. Mezi ženami vládla Šárka Macháčková ze SportRacers (7:07), nejstarším v cíli byl 63letý Jozef Tahotný (8:58).

Na kratší 136 km dlouhé (2385 m převýšení) vyhrál Jan Hrstka z Ráfkárny (3:35:12) a polská cyklistka Angelika Tlolková z týmu Jas-Kolka (4:19). Michal Kollert, obhájce celkového prvenství RoadCupu, skončil šestý. 

Ve dvou nejtěžších kopcích, ještě než se tratě oddělily, jsme jeli vedle sebe s Honzou Bártou, ale pak jsem měl defekt a musel vyměnit zadní kolo. Za dvě stě metrů jsem měl pomalý defekt vepředu… Ztratil jsem čtyři minuty a musel si dát pořádnou stíhačku. Forma už je někde jinde než naposledy, takže spokojenost vzhledem k okolnostem. Lepší se radovat, že máš super nohy a k tomu smůlu, než mít nohy nejistý a náhodou se dopracovat k výsledku. Zúročí se to jistě příště,“ komentoval svůj výkon. „Vybírám si trať, která mě motivuje. Krakonoše plánuju dlouhou, ta je moc zajímavá,“ plánuje s cílem zaměřit se na hodnocení superpoháru, který dovoluje kombinovat výsledky obou sérií RoadRace i RoadMarathonu. 

Nejkratší 83 km (970 m převýšení) trasu projeli v Přerově nejlíp Luděk Usnul (2:07:37) a Nikola Nosková (2:07). Mezi bikery a graveláři na 55 km (950 m převýšení) kralovali Josef Karas (2:00:44) a Polka Monika Wronová (2:22). „Skoro šest stovek účastníků, všechno proběhlo v pořádku, jsme spokojení,“ doplnil ředitel Mirek Kolář, jehož tým starající se o závod, měl přes 150 členů.

Kompletní výsledky najdete ZDE.

FOTOGALERIE z Mamuta 2022

RoadCup 2022