Český cyklista zahájil letošní sezónu skvělým vítězstvím na Kolem Ománu a od té chvíle jsme doufali, že svou špičkovou formu bude mít i na startu Giro d'Italia. Na jaře objel kromě Ománu také UAE Tour a Okolo Katalánska, ale jinak se připravoval v horách na Giro. Ještě před několika dny trénoval ve vysokohorském prostředí v Kolumbii. Intenzivní soustředění v Jižní Americe vedlo na začátku roku k úspěchu v Ománu, snad to vyjde i tentokrát.

Jedenatřicetiletý vrchař má s Girem nevyřízené účty. V roce 2017 zde skončil celkově dvanáctý a o dva roky později byl druhý v horské etapě do Ponte di Legno. Jenže toho hlavního cíle, etapového vítězství, stále nedosáhl. V týmu na to nebude sám, nejvíce se očekává od Biniama Girmaye, vítěze Gent - Wevelgem a velmi talentovaného klasikáře a sprintera. Dvaadvacetiletý Girmay patří k favoirtům úvodní etapy z Budapešti do Visegrádu. V náročném dojezdu etapy do 5,5 kilometru dlouhého stoupání by mohl získat kromě etapy i růžový trikot. Bude muset porazit Mathieu van der Poela a odolné sprintery s Calebem Ewanem v čele, ale bez šance není.

Biniam Girmay ve speciálním dresu pro Giro

Pokud to nevyjde v první etapě, příležitostí bude mít dost v dalších dnech. Giro je však především vrchařský závod a proto jsou v nominaci Hirt, Rein Taaramäe a také Domenico Pozzovivo. Devětatřicetiletý Ital je připraven na své už 16. Giro. Před čtyřmi a osmi lety skončil celkově pátý, před deseti lety vyhrál etapu. Nikdo nemá tolik zkušeností s Girem a jeho cílem bude první desítka konečného pořadí. Ještě lepší by však byla vítězná etapa. Na tu se zaměří i Taaramäe. 

"Na našem prvním Giru v loňské sezóně jsme dosáhli úspěchu díky agresivnímu stylu závodění, kterým jsme známí. Tento přístup si chceme udržet i během následujících tří týdnů. Proto jsme se rozhodli nominovat vyvážený tým, který nám umožní bojovat o vítězství bez ohledu na terén," vysvětluje Valerio Piva, sportovní ředitel Intermarché - Wanty Gobert. Piva patří k nejzkušenějším sportovním ředitelům ve WorldTour a jeho loňský příchod belgickou sestavu pozvedl.

"V letošním ročníku je hodně kopců, zejména během velmi náročného třetího týdne. Naše ambice na celkové pořadí budeme brát den po dni. V mých očích se nejlepší vrchaři automaticky objeví na vrcholu celkového pořadí, jakmile dojedeme do závěrečného týdne. Pozzovivo má na to, aby byl jedním z nich, s podporou Hirta a Taaramäeho." 

Domenico Pozzovivo 

"Naši vrchaři mají dohromady spoustu zkušeností z Grand Tours a v tomto ohledu mohou sehrát důležitou roli pro Girmaye a Barnabáse Peáka, kteří se zaměří na první týden. Biniam má v Maďarsku několik pěkných příležitostí, má šanci ukázat naše barvy v rovinatých i kopcovitých etapách, stejně jako Aimé De Gendt, Lorenzo Rota a Loïc Vliegen," dodává Piva.

Hirtovi se většinou daří ve třetím týdnu, kdy už spoustě vrchařů docházejí síly, zatímco lehkonohý Čech se dostává do svého živlu. Potřebuje co nejtěžší horské etapy, kterých bude v posledním týdnu dost. Zajímavá bude 16. etapa do Apricy s přejezdem Mortirola, také následující etapa do Lavarone,19. etapa ve slovinských Alpách a především 20. etapa s přejezdem Passo Pordoi v těch nejvyšších horách.