Start v horském městečku Ponte di Legno skrápěl déšť a na cyklisty od prvního metru čekalo stoupání na vrchol Passo Tonale. A to byla ideální příležitost pro vrchaře dostat se do dlouhého úniku, čehož využil Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert). Český cyklista se zařadil do skupiny 25 jezdců, kde opět nechyběli Hugh Carthy (EF Education - EasyPost), Guillaume Martin (Cofidis), Koen Bouwman (Jumbo - Visma), Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a další vrchaři, ale také Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix).

Z vrcholu Tonale následovalo 70 kilometrů klesání, zvlněný úsek a dva dlouhé kopce před cílem v Lavarone. A opět jsme viděli velmi zajímavý souboj o etapové vítězství a poněkud neatraktivní soupeření o růžový dres. Uprchlíci byli aktivní daleko před cílem, Van der Poel zaútočil před výjezdem na Valico di Vetriolo a především díky němu se vytvořila skupina čtyř jezdců, přidali se Martin, Felix Gall (AG2R Citroen) a Alessandro Covi (UAE Emirates). 

Hirt zůstal ve druhé skupině a musel vedoucí čtveřici dotahovat ve stoupání na Vetriolo. Společně s Carthym, Bouwmanem a Santiagem Buitragem (Bahrain Victorious) si dojeli Van der Poelovu skupinu a Bouwman navýšil vedení ve vrchařské soutěži díky vítězství na prémii. První byl také na Tonale a soutěž o modrý dres má zcela pod kontrolou. 

Van der Poel se ale nechtěl jen svézt v horách Trentina, chtěl náročnou etapu vyhrát. Proto společně s Gijsem Leemreizem (Jumbo - Visma) zaútočili ve sjezdu z Vetriola a snadno získali minutu a půl náskoku před pronásledovateli, kterým se nechtělo spolupracovat. Ale před všemi závodníky bylo ještě závěrečné stoupání Monterovere. Na začátku výjezdu utrhl Van der Poel svého mladého krajana, ale s tempem to přehnal a došly mu síly. Leemreize kolem něj projel a pokračoval sám.

Hirtovi, Carthymu a Buitragovi se nedařilo sjíždět vedoucího Leemreizeho a proto se 22letý Kolumbijec rozhodl pro sólový nástup a více než 12 kilometrů před cílem Hirtovi a Carthymu odjel. Stoupání končilo 8 kilometrů před cílem a pro Leemreizeho bylo důležité udržet za sebou všechny soupeře právě do tohoto bodu. Nepodařilo se mu to, Buitrago se na něj dotáhl půl kilometru před vrcholem a 100 metrů před vrchařskou prémií unaveného Leemreizeho zlomil a pokračoval sám.

Ve zvlněném závěru etapy byl Buitrago silnější a dojel si s náskokem 35 sekund pro své první etapové vítězství na třítýdenním závodě. Hirt a Carthy spolu vydrželi až do cíle a třetí místo získal Hirt s odstupem 2:28, na Carthyho zbyla čtvrtá příčka. 

Pro Buitraga to bylo velké překvapení a zadostiučinění: "Zvláště po velkém zklamání z mého nedělního druhého místa. Klíčem k dnešnímu vítězství v etapě byla trpělivost. To bylo potřeba v závěrečném stoupání. Myslím, že jsem to zahrál dobře."

"Toto vítězství je pro mou rodinu v Kolumbii a všechny lidi, kteří mě dosud podporovali," řekl Buitrago v cíli závodu. 

Almeida ztratil kontakt 

V hlavním poli se téměř nic nedělo až do závěrečného stoupání. Většinu etapy udržoval tempo tým INEOS Grenadiers, který umožnil uprchlíkům jet o etapu. Richard Carapaz nechtěl riskovat růžový dres, pokud by Jai Hindley (BORA - hansgrohe) etapu vyhrál. Bahrain Victorious navýšil rychlost v předposledním stoupání. Odnesl to Alejandro Valverde (Movistar), který odpadl už zde a v cíli ztratil přes 9 minut na Hirta. Nejdůležitější okamžik etapy přišel více než 13 kilometrů před cílem, když z hlavní skupiny odpadl Joao Almeida (UAE Emirates). Třetí muž celkového pořadí měl tentokrát větší potíže. Tempo nasazené domestiky týmů Bahrain Victorious a INEOS Grenadiers bylo příliš vysoké. 

Ve skupině s růžovým Carapazem zbyli Hindley, Mikel Landa (Bahrain Victorious), Richie Porte (INEOS Grenadiers) a Wout Poels (Bahrain Victorious). Když si Porte 10 kilometrů před cílem vystoupil, okamžitě zaútočil Landa. Ale nebyl to dost důrazný pokus a Carapaze s Hindleym nesetřásl. Nejlepší trojku si dojel Poels a snažil se Landovi pomoci v útočení, ale baskický vrchař neměl v nohách žádnou výbušnost a všichni tři favorité se zdáli být hodně unavení.

V posledních desítkách metrů svedli Carapaz s Hindleym další spurterský souboj a o 6 sekund ujeli Landovi. Ale mezi sebou žádné rozdíly nevytvořili. Almeida dojel s odstupem 1:10 a pustil Landu před sebe v celkovém pořadí. Carapaze a Hindleyho stále dělí jen 3 sekundy, Landa ztrácí už 1:05 a šance na celkové vítězství se mu vzdaluje. Stejně tak Almeidovi, který má na čtvrté příčce odstup 1:54.

"S Richardem Carapazem a Mikelem Landou jsme na tom velmi podobně," řekl v cíli etapy značně unavený Hindley, který tentokrát nebyl aktivní a pouze následoval své soupeře. "Nebyla to sice rozhodující etapa, ale jsem rád, že se mi podařilo získat trochu času na ostatní jezdce. Na konci to bylo velmi náročné stoupání. Mnoho jezdců bylo po včerejšku unavených. A dnes bylo tempo opět vysoké. Poslední víkend bude těžký." 

Hirt si v celkovém pořadí polepšil hodně. Na Carapaze a ostatní sice najel pouze 30 sekund (25 v cíli, 4 bonusové sekundy na pásce a 1 sekunda na rychlostní prémii), ale důležitější je, že se v průběžném pořadí posunul o dvě místa výš. Nyní je sedmý s odstupem 7:12, o sekundu před Emanuelem Buchmannem (BORA - hansgrohe) a 53 sekundy za Pellem Bilbaem (Bahrain Victorious). Hodně ztratil Hirtův týmový kolega Domenico Pozzovivo. V cíli byl až 35., dojel ve stejné skupině jako Valverde. 

Bouwman suverénní ve vrchařské soutěži

Nizozemec Bouwman se osamostatnil ve vrchařské soutěži, po dnešku má 218 bodů. Druhý Ciccone dosud posbíral pouze 103 body. "Měl jsem dobré nohy," svěřil se Bouwman. "Byli jsme v úniku ve třech lidech a vlastně jsme to měli pořád pod kontrolou. Mým cílem bylo získat body na Vetriolu a když Gijs odjel, přestal jsem střídat. V pondělí jsem si řekl, že musím ještě minimálně dvakrát odjet a nasbírat hodně bodů. A už jsem to splnil. Zítra snad bude relativně klidný den. A v pozítří mám opět v plánu ujet a bodovat." 

Podobně jasné je to i v bodovací soutěži, vedoucí Arnaud Démare (Groupama - FDJ) má 238 bodů a druhý Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 121 bod. Možnost získat další body budou mít ve čtvrtek, v poslední sprinterské etapě s cílem v Trevisu.