Článek o vašem vítězství v mistrovském závodě jsem uvedl slovy, že jste se stala mistryní překvapivě. Není to vůči vám příliš troufalé, necítila jste se vy sama jako favoritka a překvapení to pro vás nebylo?

Ne, ne. Každý šampionát je jiný, zvláště na silnici je to nevyzpytatelné, i kdy se někdy cítíte dobře, tak můžete udělat chybu. Takže nikdy nevíte, jak to dopadne. Slovo „překvapivě“ je tam v pořádku.

Jste velmi zkušená cyklistka. Za cílem na vás byly vidět velké emoce. Jak je to možné, že cyklistku, která toho na kole prožila už hodně, přepadnou takové emoce?

Letošní rok pro mě nezačal dobře. Přišla jsem o kamarádku. Takže když jsem už byla v úniku, tak jsem na ni myslela, že to musím dát až do cíle a vyhrát to pro ni. Proto ty slzy.

Mistryně republiky na silnici Jarmila Machačová z Dukly Praha.

Vy jste mě překvapila dvakrát. Předpokládal jsem, že vaše jedničková disciplína bude časovka a že ji vyhrajete. Naopak že profil dnešního hromadného závodu pro vás nebude to pravé. Jak je možné, že to dopadlo takhle naruby?

Na časovku jsem neměla úplně dobrou přípravu (smích). Já bydlím v Praze na Dukle. Odjíždíme příští týden na Evropu. A na Dukle mi řekli, že se bude malovat. Takže já musela celou středu den před závodem všechno nejdřív vystěhovat a pak zase nastěhovat. Tak jsem si řekla, že obětuju časovku a budu se soustředit na silnici. Časovka se mi nejela dobře, dopadla, jak dopadla. Ale hodila jsem to za hlavu a soustředila se na dnešek.

Byla jste od počátku určená jako lídr?

Ne, neměli jsme daného jednoho člověka. V týmu máme hodně podobnou výkonnost, mladé holky se hodně zvedly, tak nám bylo jedno, která odjede. Měly jsme početní převahu a takticky jsme to zvládly velmi dobře.

Tereza Korvasová a Nikola Nosková.

Jak došlo k rozhodujícímu úniku?

Terka Korvasová je na tom hodně dobře, já jsem se naopak necítila úplně ideálně. V nejtěžším stoupání z Dobrovic jsem se pokusila jí to rozjet. Dojely mě, nastoupila Terka Korvasová a pak ještě Tereza Neumannová. Výsledkem bylo, že jsme vepředu zůstaly tři: já, Neumannová a Nosková. I to se ale ještě sjelo. V krátkém stoupání nad Týncem znovu nastoupila Terka Korvasová a na horizontu já. Udělala se díra a pak už jsem jela sama.

Týmové kolegyně ve skupině za vámi to pohlídaly?

Aktivní byla Nikola Nosková a Tereza Neumannová. Naše holky je hlídaly. Kdyby mě soupeřky sjely, nastoupily by zase ony, protože by byly relativně odpočaté.

Tereza Neumannová.

Jak moc vás zlobila Nikola Nosková?

Někdy v polovině závodu nastoupila v tom nejtěžším stoupání, to bylo nepříjemné. Ale stoupání nebylo zase tak dlouhé, nepříjemné bylo pro všechny. V polovině závodu měly všechny ještě dost sil. Mně se dařilo zůstat vždycky vepředu až na ten vršek. Tím, že mám už nějaké zkušenosti, tak jsem se snažila zůstat v klidu. Necítila jsem se sice nejlíp, ale ani nejhůř. Věděla jsem, že všem budou každým okruhem síly ubývat. Mám vyzkoušené, že je nejlepší se řídit intuicí, než příliš přemýšlet.

Odjíždíte na mistrovství Evropy. Znáte profil trati?

Ano. Na trati jsou tři kopce kolem kilometru, místy by to mělo být i hodně prudké. Ale nejsou to extrémně dlouhá stoupání, takže si myslím, že se závod dá dobře zvládnout a že by mi to mohlo i docela vyhovovat.

Jaké umístění by vás potěšilo?

Jelikož jsem letos nejela žádné závody se zahraniční konkurencí, tak vůbec nedokážu odhadnout.

Jarmilo, ještě jednou blahopřeji k titulu a přeju, ať se i nadále daří.

S trenérem Milanem Kadlecem.