Pokud vezmeme v úvahu závody kategorie jedna a výš, pak největší počet získal Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Ještě 7. října, v den, kdy vyhrál Lombardii (1.UWT), patřilo tohle místo Tadeji Pogačarovi. Jenže od pondělí 8. října startoval Jasper Philipsen na Okolo Turecka (2.1), kde z osmi etap čtyři vyhrál a primát v počtu vítězství byl jeho.

„Zda jsem tím Tadeje poškádlil? Trochu, ale myslím, že mu to nevadí. Dosáhl téměř všech svých velkých cílů. Asi mu opravdu nešlo o počet vítězství. Pro něj byla důležitější kvalita,“ řekl Philipsen v aktuálním rozhovoru pro Het Laatste Nieuws.

1124694934.jpg

Tour de France

Ale i Philipsen se má hodně čím chlubit. Výhry v Turecku nepatří k tomu nejcennějšímu, čeho v sezóně belgický cyklista, jemuž bude v březnu 26 let, dosáhl. Zdaleka nejvíc vynikají čtyři vítězné etapy a zisk zeleného trikotu na Tour de France.

„Chci si dát za cíl vyhrát zelený dres co nejvíckrát. Letos jsem měl štěstí, že Wout van Aert Tour nedokončil (pozn.: nenastoupil na start 18. etapy), ale s mými sprinterskými dovednostmi a schopností přejet i nějaké kopce, bych měl mít dobrou šanci každý rok. Myslím, že mohu být Woutovi dobrým konkurentem," pokračoval v rozhovoru pro belgický deník Philipsen, který se do čela této soutěže dostal po čtvrté etapě a už zelený dres nikomu nepůjčil.

1105124877.jpg

Paris - Roubaix

„Byl to můj nejlepší okamžik roku 2023. Zejména proto, že jsem ho dosáhl vlastním přičiněním, a tím jsem umlčel kritiky,“ připomněl ten, kdo rok předtím v této soutěži podlehl právě jen Van Aertovi.

Druhým výrazným momentem jeho sezónních výsledků bylo druhé místo na Paris-Roubaix, kde jistil ve skupině stíhačů sólo akci Mathieu Van der Poela, jediný dokázal pokrýt nástup Van Aerta několik kilometrů před cílem a ve spurtu si s ním poradit.

„Mé umístění na stupních vítězů při Paris-Roubaix zplodilo myšlenku. Teď už vím, že mohu soutěžit o vítězství v závodech tohoto kalibru,“ sdělil Philipsen k záměru prosadit se i v náročných rovinových klasikářských závodech.

1102763641.jpg

Brugge - De Panne

Bude se tedy zároveň s těmito cíli honit znovu za co největším počtem vítězství? "Na to se s týmem podíváme v průběhu zimy. Ale určitě chci vyhrát belgický šampionát a cílit chci i na šampionát evropský, který se pojede v Belgii. Mířím také na olympijský silniční závod v Paříži, ale míst je málo, takže uvidíme, jak to dopadne s nominací.“

Připomeňme si, že jeho hvězda svítí každý rok jasněji. V letech 2018 a 2019 vyhrál po jednom závodě. V roce 2020 vyhrál 3x. O rok později už 9x, z toho 2x na Vueltě. Loni také 9x, ale to už přibyly dvě etapy na Tour. No a letos 19x, přičemž vedle etap z Tour patří k nejcennějším dvě etapy na Tirreno-Adriatico, klasika Brugge-De Panne a etapa na Renewi Tour, což jsou všechno závody nejvyšší kategorie UCI.