Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) byl ve středu mezi pozvanými hvězdami pelotonu v Paříži na představení trasy Tour de France 2024. V publiku se k němu připojili sprinterští kolegové Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan) a Bryan Coquard (Cofidis) a také úřadující šampion Tour Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). 

1122520460.jpg

Jasper Philipsen vítězí ve 3. etapě Tour de France 2023 před Philem Bauhausem ...

Belgický cyklista má na kontě už šest vyhraných etap. Tour absolvoval do svých 25 let čtyřikrát. Poprvé v roce 2019 Tour nedokončil a nejlepším umístěním mu bylo 5. místo. V roce 2021 skončil v souboji o zelený dres čtvrtý a nejlépe si vedl v poslední etapě v Paříži, kde podlehl pouze Woutu Van Aertovi (Jumbo-Visma).

V roce 2022 vyhrál 15. etapu a pak přidal i vysněné vítězství na Champs-Élysées, ovšem na zisk zeleného dresu a Wouta Van Aerta to ještě nestačilo, skončil druhý. Letos přidal v průběhu prvních jedenácti etap další čtyři vítězné zářezy, v Paříži ho sice porazil Jordi Meeus (Bora-hansgrohe), ale vítězství v bodovací soutěži bylo jeho.

1122779697.jpg

... ve 4. etapě před Calebem Ewanem ..

Nedávno se nechal slyšet, že jedním z jeho hlavních sezónních cílů v příštím roce bude opětovný zisk zeleného dresu. Poté, co se seznámil s podobou trasy, vyjádřil pochybnosti o reálnosti a smyslu tohoto cíle.

Vede ho k tomu jednak nepříliš velký počet etap, které mají potenciál skončit soubojem sprinterů, vypadá to, že by se tak mělo stát osmkrát. Ale hlavně obtížný závěr třítýdenního závodu. Poslední příležitost pro sprintery by měla přijít v 16. etapě a hlavně místo tradičního závěru v Paříži Tour skončí v Nice profilově obtížnou časovkou.

1123723276.jpg

... v 7. etapě před Markem Cavendishem ...

Důvodem pro to, že poprvé v historii neskončí francouzská Grand Tour v hlavním městě, je skutečnost, že se příští rok konají v Paříži a jejím okolí od 26. července do 11. srpna olympijské hry. Takže zatímco se v poslední etapě obvykle bojovalo o prestižní etapové vítězství, ale o celkovém už bylo jasno, tak závěr příštího ročníku v podobě 34 km dlouhé jízdy na čas se značným převýšením v podobě dvou náročných stoupání v první polovině trasy, může ještě dost zamíchat celkovým pořadím.

"Etapy jsem si ještě nemohl podrobně prohlédnout. Myslím ale, že poslední šancí pro sprintery bude 16. etapa. Pak je otázka, zda bude mít smysl pokračovat dál v závodě. Myslím, že budeme muset vyhodnotit, jak si stojíme po 16. etapě. Pokud již nebudeme mít žádné vyhlídky na zisk zeleného dresu, vyvstává otázka, zda má smysl pokračovat," řekl pro Wielerflits. "Existují totiž také další cíle, jako je olympijský silniční závod v Paříži nebo další závody v sezóně."

.1124701181.jpg

... a v 11. etapě před Dylanem Groenewegenem

Připomeňme si při této příležitosti, že Grand Départ se odehraje také premiérově v Itálii. Trasa je dlouhá 3 492 km, obsahuje dvě časovky, čtyři cíle na vrcholcích hor a 27 kopců klasifikovaných jako druhá, první nebo hors kategorie. 

„Jsou tam některé velmi těžké, krátké etapy s velkým převýšením. Dokonce na začátku Tour. Samozřejmě se očekávalo, že trasa bude obsahovat mnoho kopců, ale jsou to mimořádně těžké výstupy,“ dodal k podobě trasy Philipsen, který v posledních 17 sprinterských etapách Tour de France skončil 16krát v první trojici.

„Rád bych se vrátil, ale nominaci dělá tým. V každém případě budu chtít být připraven na stejné úrovni, jako letos."