Poslední etapa a třikrát na Štrbské Pleso. Na 145 km 2,5 tisíce výškových metrů. Čtyři vrchařské prémie, z toho tři jedničky. 

První a nejpodstatnější otázka rezonující  před startem zněla: podaří se Jayco AlUla a jmenovitě Mauro Schmidovi udržet dvouvteřinový náskok před Julianem Alaphilippem a celým Soudal-Quick Step?

_VYH_02.jpg

První dílčí odpověď bylo možno dostat už na 7. km, kde byl umístěna první a jediná rychlostní prémie. Jayco ji zvládlo bezchybně: vyhrál ji a 3 bonifikační sekundy získal Schmid, na 3. místě a jeden bod si připsal jeho týmový kolega Anders Foldager, Alaphilippe nebodoval.

Soudal to ale mínil dnes pojmout hodně selektivně, aby to bylo co nejtěžší a v závěru se přiklonila výhoda na stranu Alaphilippa. Postupně tak docházelo k redukci hlavní skupiny, takže do posledního stoupání na Štrbské Pleso najížděla už maximálně 30členná skupina.

_VYH_03.jpg

Sice se vytvořil denní únik, ale dvojici Erik Fetter (Polti-Kometa) a Mikel Xabier Azparren (Q36.5) to vydrželo mezi 120. a 60. km před cílem, přičemž dostali maximálně 2 minuty, když je kontrolovali především jezdci Quick Stepu.

Pro českého a slovenského fanouška byla ve vzduchu ještě jedna podotázka: podaří se Matúši Štočekovi (ATT Investments)  získat zpět vrchařský dres. Ta ale byla vyřešena relativně brzo. Hned na té první, vrchařské dvojce Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini) získal za únikem 2 body a Matúš žádné. Druhou vrchařskou jedničku pak ukrajinský závodník vyhrál a bylo vymalováno.

E05_10.jpg

ATT o sobě dalo ještě jednou a krátce vědět. To když 16 km před cílem odjela tříčlenná skupina s Danielem Turkem, ale po 4 km byla zpátky.

V posledním výjezdu na Štrbské Pleso skutečně opakovaně útočil Julian Alaphilippe, jenže muž ve žlutém si vše za pomoci týmových kolegů dokázal pohlídat. A navíc nedaleko před cílem přišel s kontra útokem Felix Engelhardt (Jayco AlUla), malý náskok uhájil až na cílovou čáru a ze souboje nejsledovanější dvojice o druhé místo v etapě vyšel vítězně aktuální švýcarský šampion Mauro Schmid

Jayco tak vyhrálo čtyři etapy z pěti, po celou dobu mělo v držení žlutý dres, bylo nejlepší v soutěži týmů, a navíc se může pochválit přídělem 344 UCI bodů. Soudal-Quick Step si ze Slovenska odváží vítěznou etapu a zelený dres (Julian Alaphilippe), k tomu i bílý (Gil Gelders) a jejich příděl UCI bodů má hodnotu 150.

_VYH_06.jpg

Co se týče slovenských a českých jezdců, nejvýše byl klasifikován Lukáš Kubiš (17. +3:02), který tak získal dres nejlepšího slovenského jezdce a navíc obsadil v bodovací soutěži 4. místo, a Michal Schlegel z Caja Rural-Seguros RGA (23. + 4:02).

Lukáš Kubiš: "Dnes to Quick Step dělal od startu těžké. Stále se jelo vysoké tempo a lidi postupně odpadávali. Každé Štrbské Pleso se tempo stupňovalo. Kluci odváděli opět výbornou práci, jezdili jsme v popředí a chránili mě. V posledním stoupání to hned odspodu vyzkoušel Alaphilippe a roztrhal skupinu. Já se snažil jet konstantní tempo, abych se nedostal za hranu. Závěr byl opravdu těžký, dal jsem do toho všechno, ale stačilo to jen na 25. místo v etapě a celkové 17. Největší dík patří týmu, protože za celý týden odvedli neskutečnou práci."

_VYH_07.jpg

Ve vrchařské soutěži tedy Matúš Štoček získal 2. příčku, navíc byl vyhlášen nejbojovnějším jezdcem celého etapáku: "Mým dnešním úkolem bylo zkusit se dostat do úniku a získat vrchařské body. Od začátku se ale jelo opravdu vysoké tempo, sice jsem zkoušel odjet, ale Tsarenko a celý Corratec si mě hlídali. Takže se to nepodařilo. Ale závodit doma je vždycky fajn, bavilo mě to a užil jsem si to."

V soutěži do 23 let se od 8. do 10. místa seřadili Martin Svrček (Soudal-Quick Step), Matthias Schwarzbacher (ATT Investments) a Daniel Vysočan (Pierre Baguette). 

V týmové soutěži patří Elkov-Kasper 10., ATT Investments 12. a Pierre Baguette 18. místo z celkového počtu 21 týmů, které do závodu odstartovaly. Co se týče UCI bodů, Elkov jich získal 6 (Lukáš Kubiš po 3 bodech za 3. místo v etapě a celkové pořadí), zbylé dva vyšly naprázdno.

Do posledního závodu své veleúspěšné kariéry nastoupil Peter Sagan. Výsledkově se neprosadil, ale jeho jméno a příklad stále táhnou jako mimořádně silný magnet.

"U našich camperů byly stále obrovské davy lidí, tým rozdal stovky suvenýrů. Co se týče výsledků, tak byly hodně ovlivněny střevní  infekcí, kterou si většina závodníků přivezla ze Slovinska. Silný Martin Voltr zůstal doma, Daniel Vysočan se necítil zdravý, a já alespoň ve třetí etapě byl v úniku, abych zvedl morálku," okomentoval situaci týkající se slovenského Pierre Baguette jeden z českých cyklistů v týmu Tomáš Kalojíros.