Tím je samozřejmě Eddy Merckx. Jeden z nejlepších sportovců všech dob a rekordman na téměř všech důležitých závodech. Merckx byl výjimečný a zdálo se nemožné, že by se k němu mohl někdo vůbec jen přiblížit. Nejblíž mu je Bernard Hinault, hvězda sedmdesátých a osmdesátých let, ale Pogačar je dokonce ještě lepší.

Nejdříve si ujasněme, podle čeho jsme při porovnání úspěšnosti postupovali. Jednoduše jsme spočítali počet velkých triumfů ve věku 26 let nejslavnějších závodníků. 26 let bude Pogačarovi letos v září, ale počítáme už celou sezónu, ve které jeho předchůdcům bylo tolik let, jde o osmou sezónu v kategorii mužů. 

Mezi velké triumfy jsme zařadili ty, které jsou tak dnes všeobecně označovány, je však třeba dodat, že prestiž závodů se v průběhu času mění a cyklistika je dnes jiná než dřív, takže každé porovnání různých historických období pokulhává, to je jasné. Nechceme porovnávat, zda bylo těžší vyhrát Tour de France v šedesátých letech, nebo dnes, protože to nevíme. Jde o jednoduché počty vítězství na Grand Tours (doplňkově počet etapových vítězství na GT), monumentech a světových šampionátech. 

20240721TDF0193-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Tadej Pogačar (10 velkých vítězství)

3x Tour de France

Giro d’Italia

3x Okolo Lombardie

2x Lutych-Bastogne-Lutych

Kolem Flander

26 etap na Grand Tours

Pogačar se po vítězství na Tour dostal do dvojciferných čísel, má celkem deset velkých vítězství, čímž se v historických tabulkách řadí na osmé místo celkově, společně s klasikáři Seanem Kellym a Rikem Van Looyem a vítězem všech Grand Tours Felicem Gimondim. Na tři nejlepší ztrácí stále dost, Merckx posbíral celkem 33 velkých triumfů, Fausto Coppi 17 a Bernard Hinault 16. Ale tam se ještě může Pogačar dostat, jak na tom ti nejlepší byli v jeho věku? 


Eddy Merckx (16)

3x Tour de France

2x Giro d’Italia

2x mistr světa

4x Milán-Sanremo

2x Paříž-Roubaix

2x Lutych-Bastogne-Lutych

Kolem Flander

31 etap GT

 

Bernard Hinault (8)

2x Tour de France

Giro d’Italia

Vuelta

Mistr světa

2x Lutych-Bastogne-Lutych

Okolo Lombardie

18 etap GT


Gino Bartali (8)

Tour de France

2x Giro d’Italia

2x Milán-Sanremo

3x Okolo Lombardie

15 etap GT

Jen z těchto porovnání je zřejmé, že Pogačar je výjimečný závodník, který jako kdyby vypadl z knížek o historii silniční cyklistiky. Nikdo v současné době nedokáže kombinovat tolik typů závodů jako on a připomíná tím legendy minulosti. V jeho věku byl v historii lepší pouze Merckx a Pogačar má letos ještě několik příležitostí svou statistiku vylepšit, je favoritem světového šampionátu a monumentu Okolo Lombardie. 

Jiné hvězdy minulosti posbíraly většinu svých triumfů až později, například Fausto Coppi si musel počkat, dokud neskončí druhá světová válka, proto je porovnání dost nepřesné. Miguel Indurain začal na velkých závodech vítězit až ve 27 letech a dvakrát se mu podařil double Giro-Tour. Také Jacques Anquetil získal většinu svých triumfů později, podobně jako Alberto Contador. 

Vyhrát Giro a Tour v jednom roce dokázalo před Pogačarem celkem sedm cyklistů: 

Fausto Coppi (1949, 1952)

Jacques Anquetil (1964)

Eddy Merckx (1970, 1972, 1974)

Bernard Hinault (1982, 1985)

Stephen Roche (1987)

Miguel Indurain (1992, 1993)

Marco Pantani (1998)

Pogačar letos dokázal vyrovnat Merckxe v počtu etapových vítězství na dvou Grand Tours z roku 1970, tehdy slavný Belgičan vyhrál tři etapy na Giru a devět na Tour. A překonal ho v počtu dní strávených v dresu lídra, celkem letos oblékl 39 růžových a žlutých trikotů. Pouze tři muži měli trikot lídra na jediný den, Jhonatan Narváez na Giru a Romain Bardet a Richard Carapaz na Tour. 

20240719TDF1063-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Slovinec bere své cíle jeden po druhém a nechce se soustředit pouze na Tour, jako mnozí jeho předchůdci a současní soupeři. Jednoho dne může opravdu být nejlepším cyklistou všech dob i podle počtu velkých triumfů, ačkoliv mu stále na Merckxe pár zářezů chybí. Po Tour potvrdil, že chce vyhrát co nejvíc různých závodů. „Mým snem je být mistrem světa a nosit duhový dres. Vyhrát také Vueltu a zkusit štěstí na Paříž-Roubaix. Bude to těžké, ale chtěl bych.“ 

V jedné věci může Merckxe překonat už letos. Může zaznamenat nejlepší sezónu historie. V roce 1974 vyhrál Merckx Giro, Tour i mistrovství světa, to stejné se podařilo Stephenu Rocheovi v roce 1987, ale ani jeden z nich nevyhrál v témže roce taky monumentální klasiku. Pogačar ano, letos už zvítězil na Lutychu a může přidat i Lombardii. Kdyby se v tomto roce stal taky mistrem světa, jeho letošní sezóna by byla nejlepší v historii silniční cyklistiky.